Doorgaan naar hoofdcontent

Zomaar een dag van een onderwijsconsulent

Het was een volle dag vandaag. Veel overleggen, met alle jeugdspecialisten van Overijssel en later ook de directeuren van Hengelo, Enschede en Almelo. Met veel informatie over veel leuke projecten en producten, die her in der in de provincie worden uitgezet.

Om u een indruk te geven van onze gezamenlijke krachten:
  • Op verzoek van de gemeente wil ik binnen de Brede School een activiteit ontwikkelen rondom het maken van een eigen boek of het vertellen van verhalen. Enschede heeft wel ervaring met Maakjeeigenboek, maar tipt om te helpen met het daadwerkelijke knip-en-inbindwerk. Daarin schiet de handleiding te kort. Twenterand en Borne hebben al een project lopen met een verhalenvertelster. Bedankt voor de tips!

  • In Zwartewaterland en Steenwijkerland worden de kinderharten veroverd door Olivier de Olifant en Kjell de IJsbeer. Onze enthousiaste collega's hebben de Kunst van het Verleiden heel praktisch toegepast. En ze deinzen er niet voor terug ook kanalen als YouTube en Hyves in te zetten om kinderen hun vriendschap met de lokale bibliotheeknuffels te laten delen. Pluim voor het initiatief!

  • In Oldenzaal wordt al 17 jaar de Nacht van de Kinderpoëzie gehouden. Veertig winnende gedichten van kinderen van groep 3 t/m 8 worden tijdens twee 'nachten' voorgedragen in het plaatselijke theater. De zaal zit zo vol, dat de genodigde wethouder zelfs op de gang moet staan. Hoe een bibliotheek bijna ten onder gaat aan z'n eigen succes... Maar voor de kinderen een fantastisch podium om hun gevoelens en gedachten te uiten.

  • Na het succes van de Makkelijk Lezen Pleinen in de bibliotheken, is er nu ook een handboek voor een MLP in de School. Een overzichtelijke, aantrekkelijk plek met een geselecteerde collecties leesboeken, die kinderen met leesproblemen helpen om die hoge leesdrempel te slechten, hun leessucces te behalen en die hen zal stimuleren om te blijven lezen. Welke school wil dat nu niet? In Hengelo heb ik al 3 aanmeldingen, zonder noemenswaardige publiciteit. Bibliotheken hebben er nog een flinke klus aan om voor elke school een MLP-op-maat in elkaar te zetten. Laten we dit dus gauw provinciaal oppakken en elkaar zoveel mogelijk helpen, om ook dit tot een groot succes te maken.

  • Kirsten presenteert met trots de nieuwe website van de vernieuwde Rijmreis, die dit jaar tijdens de kinderboekenweek voor de tweede keer uitgezet wordt. Kinderen moeten op zoek naar gedichten, die wij verstopt hebben. En dit jaar niet alleen in Overijssel, maar door het hele land. Dat is snel gegaan, zeg. Maar ja, dat krijg je als een product gewoon goed in elkaar zit. Dikke pluim voor het Rijmreisteam!

  • Het catalogussysteem voor scholen Educat houdt op te bestaan. Jammer. Maar gelukkig komen de mannen van HKA met een goede opvolger: EducatWise. Webbased, als module binnen de vernieuwde BicatWise en dus met een directe link naar je lokale bibliotheekcatalogus. Ik zie daar fantastische kansen voor bibliotheken om scholen voor primair en voortgezet onderwijs van een mooie catalogus te voorzien. Het liefst natuurlijk binnen ons service-concept Biebsearch.

  • Onze collega's die al samenwerken binnen Biebwijz hebben de nieuwe brochure klaar. Even snel bladeren leert me dat er best veel nieuwe producten in staan. Mooi! En de website wordt kennelijk ook verrijkt met o.a. een module waarbinnen scholen zelf hun Rode Draad bestelling en hun groepsbezoeken kunnen inroosteren. Spannend, maar een prima ontwikkeling!

  • Nieuw is dat er een conceptplan ligt om onder de vlag van Biebwijz een service-concept te ontwikkelen voor en mét de basisscholen. Gebaseerd op Biebsearch voor het voortgezet onderwijs, dus het ontsluiten van de digitale materialen van de school en de bibliotheekbestanden binnen de eigen elektronische leeromgeving. Verrijkt met mediawijsheid voor leerlingen en leerkrachten. Maar met ook een grote plek voor het stimuleren van lezen d.m.v. collecties in de klas, goede leesprogramma's zoals De Rode Draad en wat mij betreft een MLP in de school. Als alles loopt zoals gedacht, zal Hengelo daar ook bij aanschuiven. Ik hoop het maar, want bij mij staan de scholen al in de rij!

  • En dan zijn er nog de ontwikkelingen rond de Jeugdbibliotheek.nl. Een landelijke portal voor de jeugd, als dienst in de bibliotheek, voor leesbevordering, cultuureducatie en met een duidelijk informatiefunctie. De jeugdaquabrowser maakt onze collectie beter toegankelijk. De lokale informatie brengt lokale activiteiten en evenementen onder de aandacht. Binnenkort kunnen we ook meer interactie, web 2.0-dingetjes (het toverwoord) en iBibliotheek-widgets verwachten. Het is nog niet zover, maar in de tussentijd moeten we maar eens kijken of het mogelijk is om met alle Overijsselse bibliotheken in één keer aansluiting te vinden op deze site. Onze inkoopcommissie heeft wel voor hetere vuren gestaan!

  • Ben ik nog vergeten te vertellen dat Raalte mooie Boekenboxen uitleent, dat de OBD nu ook collecties heeft bij de canon, dat Enschede het provinciale Taalkrachtpunt in huis heeft gehaald en nu samen met consultatiebureau's de laaggeletterdheid gaat terugdringen, dat Boekstart het land gaat veroveren zodra dit een reguliere dienst wordt binnen Kunst van Lezen en dat we nu ook een voorleeswedstrijd voor meesters en juffen moeten gaan organiseren.

  • En nu gauw aanschuiven bij de lezing in onze bibliotheek van drs. Bob van der Meer over Pesten op school.

Genoeg voor één dag?
Leuke baan?
Ik dacht het wel.
Morgen maar weer aan het werk!

Reacties

  1. Zeg Astrid, ik geloof dat ik het uitwerken van mijn aantekeningen van vanmorgen in een officieel verslag dit keer maar eens lekker laat zitten. Ik verwijs iedereen gewoon naar jouw blog. Wat een fijn verslag!
    En ja, (onderwijs)consulent zijn is een superbaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen idee dat er zoveel gebeurt bij jullie om de zaak te stimuleren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Genoeg voor 1 dag: Dachhetwel.
    Leuke baan: Dachhetwel.
    Mooie blogpost: Dachhetwel!

    Ps: is het niet deinzen ipv deinsen?

    groetjes uit 053!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Kirsten: Doe maar wel, want ik heb niks gezegd over de discussie rond tariefverschillen, de uitzending van jeugdjournaal over kinderen op hyves, dat je beter de trein kunt nemen naar Nijverdal vanwege ondoordringbare files en dan ben ik vast nog wat kleine opmerkingen vergeten... ;-)

    @AvA: En dit is dan nog maar alleen de onderwijspoot. Er gebeurt nog véél meer!

    @Jouke: Dank. Maar dit was de snelste blogpost die ik ooit heb geschreven. Ik had geen tijd meer om de zinnen en de opmaak op te schonen, taalfouten eruit te halen, een batterij tags toe te voegen of de linkjes te controleren. Ga ik nu nog even doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie post. Kan me de reactie van Kirsten wel voorstellen. Zo'n post is maar weer het bewijs dat innovatie gewoon bij de professionals begint.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. leuk om te horen over Olivier en Kjell
    ook mooi alles op een rijtje gezet ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Mark: ja, en verslagen maken doen we er gewoon even bij ;-)

    @Joke: Graag gedaan

    @Edwin en Henk: En zo is het!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh en Astrid, ik moest je van Olivier even een dikke knuffel geven...

    http://olivierdeolifant.hyves.nl/

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kleur bekennen

De vakantie is nu echt voorbij. Ik kan alweer twee schooldagen en één werkweek afvinken. Voor me ligt een seizoen dat is opgedeeld in 240 blokjes met lessen, supervisie en tentamens, met zinvolle maar pittige stageopdrachten, met werken als zingevingsvrijwilliger en met een eindscriptie waarvoor het onderwerp zich hopelijk nog aandient. Oh ja, en dan zijn er nog evenveel (en meer) blokjes gevuld met m'n baan én blokjes voor noodzakelijke Zielentijd . Tijd voor verwerken, leeglopen, kauwen en herkauwen, ordenen en herordenen, evalueren en loslaten. Lege blokjes dus.  Ik wist op dag 1: dit wordt een vol jaar. Overzichtelijk, er is een kop en een staart, maar vol. Ik weet na dag 2: dit wordt een intens jaar. Al bij het eerste thema waarop we mogen reflecteren wordt er iets in mij dieper aangeraakt dan tot nu toe: geven en ontvangen. Als we vervolgens elkaar geestelijk gaan begeleiden, blijkt hoe krachtig en intiem het is als er een onvoorwaardelijke ruimte wordt geboden aan jouw verha