donderdag 11 juni 2009

Het moet ook niet veel gekker worden...


9 opmerkingen:

 1. Ik heb het in het nieuws niet meegekregen, maar schrik hier wel van zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het in het nieuws wel meegekregen (uitspraak Raad van State) en schrik er ook van.
  Nederland anno 2009!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zolang art. 1 van de grondwet niet wordt aangepast blijf je dit houden. Vrijheid van godsdienst wint het altijd van het verbod op discriminatie.

  Ik vind niet dat er overheidsgeld naar dit soort scholen moet gaan, sterker nog ik ben ervoor om het hele bijzondere onderwijs af te schaffen. Je kunt toch niet christelijk gymnastieken of islamitisch rekenen? Godsdienst is prima, maar dat doe je dan maar in je eigen tijd, of rooster een keuzeblok levensbeschouwing in waarin iedereen wat over zijn eigen geloof, levensfilosofie kan leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik begrijp dat de betreffende leraar zonder problemen en met hulp van de school op zoek gaat naar wat anders. Tja...

  @Henk: Ik weet niet op het echt dé oplossing is, maar een (echte) scheiding van kerk en staat en van kerk en onderwijs zou misschien wel wenselijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Henk,
  Er bestaat ook bijzonder onderwijs op niet-levensbeschouwlijke grondslag. Elke groep ouders kan in principe een eigen school oprichten en krijgt subsidie als aan de wettelijke eisen voldaan wordt. Er zijn hier in R'dam verschillende neutraal-bijzondere scholen waarvan de ouders het bestuur vormen, zowel 'gewone' scholen als Jenaplan, Montessori- en Vrije Scholen. Ik vind het een groot goed dat dit in Nederland kan en dat je niet verplicht bent je kind naar een gemeentelijke school te sturen. Hiermee wil ik niets ten nadele van het openbaar onderwijs zeggen, maar wel iets ten voordele van keuzevrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Schrijverdezes: dat is ook weer zo, al ben ik er niet altijd zo weg van dat iedere groep ouders een school op kan richten. Neem nou die Iederwijs-scholen, dat kan volgens mij nooit goed zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Henk,
  Over het onderwijs op 'Iederwijs', heb ik ook mijn twijfels. Over islamitische scholen ook. Over sommige elitescholen ook. Maar ik vind toch dat ouders de vrijheid moeten hebben zelf een school op te richten. Het lijkt mij dat het krijgen ('nemen') van kinderen een veel ingrijpender beslissing is dan de schoolkeuze en dáár houdt de overheid zich in Nederland, zolang je niet als zwakbegaafd bekend staat, (gelukkig) buiten.
  In andere landen (o.a. België) mag je voor zover ik weet zelf je kind(eren) les geven. Ik zeg niet dat ik dat zou willen, maar ik denk ook niet dat wat je op school leert per se beter is dan wat je thuis leert. Zoals bekend is de kennis van veel Pabo-studenten niet erg overtuigend.
  Groet, schrvrdzs
  @ Astrid,
  Dank voor de ruimte voor deze discussie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @schrijver: Graag gedaan hoor, een beetje discussie is nooit weg ;-)
  Voor mij staat de kwaliteit van onderwijs en dus de kwaliteit van de leraar en de schoolleiding bovenaan. En dat mag nooit ondergeschikt raken aan religie, geaardheid of onderwijsvorm.

  BeantwoordenVerwijderen