Doorgaan naar hoofdcontent

Leren leven in acht lessen


Bij het afscheid nemen van ons weekendje innerself kregen we een A4-tje mee met de basisprincipes van yoga en de acht universele principes van het leven. Opgesteld door yoga-meester Baron Baptiste. Geen ouwe grijze yogi, die in lendendoek en kleermakerszit op een bergtop de higher spirits aanroept. Maar een jonge hippe sportsman, die net als elke gemiddelde bibliothecaris te vinden is op WordPress, Facebook en Twitter!

Zijn principes zijn net zo simpel als (pijnlijk) herkenbaar. Altijd goed om in de buurt te hebben dus. Ik deel ze in het Engels dit keer, omdat het zonde is om sommige zinnen te vertalen. Lees maar...

 • We are either now here or nowhere
  Interesting how the difference is only a little bit of space. Psychology of growth is being 'in the process' and taking it one moment at a time.
 • Be in the Now and you'll know how
  Tuning back into your body - listening - is essential to a good relationship.
 • Growth is the Most Important thing there is
  If you don't grow... those around you suffer. We are all so interconnected that we impact one another in powerfull ways.
 • Exceed Yourself to find your Exceeding Self
  If you do what you've always done, you'll get what you've always gotten. It's that simpel.
 • In order to Heel, you need to Feel
  If you ask for inner peace, God will send you a storm in which to practice and cultivate peace. We only get what we want through practice. There is no such thing as a free lunch.
 • Think Less, Be More
  Too much analysis paralyzes your spirit. There are thousands of reasons not to act, you just have to think them. Doubt your doubts and they vanish. Feel your fears and they fade. What will it take for us to really get it that life is about letting go?
 • We are the sum total of our reactions
  When stress happens, the fight or flight mechanism is activated. The third option is to do neighter, and that is to just stay and breathe. Allowing you to have time to choice your reaction. Allowing stress to make us better not bitter.
 • Don't try hard, Try easy
  When you try hard, you are using willpower and intellect as opposed to soul force. If you love what you do, if it is a natural extention of who and what you are and makes your hart sing, then even the most extreme efforts will have lightness to them. Life is about letting go - not of the effort, but of the struggle.

Namasté

Reacties

 1. Weet je wie hij met 'God' bedoelt? Dat lijkt me toch wel uit te maken, of vergis ik me daarin?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het levert in elk geval interessante overpeinzingen op voor in het weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @schrijver: God is in ieder geval voor mij - en ik vermoed ook in deze context - niet een 'persoon'. Niet de Schepper zoals we die vanuit het geloof hebben leren eren en vrezen. God is voor mij Leven, Levenskracht, een soort elektrische stroom die Is, in je, om je heen en buiten je. Het is aan jou of en hoe je hem gebruikt. God is de grote creatieve Kracht die tot je beschikking staat. Maar ja, dat is slechts mijn mening (en die heb ik heel stiekem overgenomen uit de levenswijsheid van Padwerk ;-))

  @Natalie: En dat was nou net de bedoeling ;-) Succes!

  @eazy: Die is echt heel erg leuk. En brengt je uiteindelijk hetzelfde!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor de toelichting, ik was wel benieuwd waar 'God' in dit geheel voor stond. Niet dat het me nu helmaal duidelijk is, maar dat komt omdat de wereld die je beschrijft een vrijwel onbekende wereld voor me is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @schrijver: Geeft niks, doe ermee wat je wilt, en creëer vooral je eigen 'God'.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is dan wel het omgekeerde scheppingsverhaal ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @schrijver: En daarmee dus het leven, want volgens mij eindigt uiteindelijk alles zoals het ooit begon: met helemaal niets ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Spa met bubbels

Het is al een tijd te druk. Ik ben al een tijd te moe. M'n lichaam doet zeer op plekken waar het nooit eerder zeer deed. Maar volgens de dokter ben ik kerngezond. Het zal een combinatie van factoren zijn, waaronder die beruchte vrouwenfase. Tijd dus voor wat verwennerij. Op advies heb ik een aantal Floatbaden geboekt in een magnesium spa. Een uur drijven in warm magnesiumwater in een prikkelarme cabine. Het schijnt voor alles goed te zijn wat met lichaam en geest te maken heeft. Kom maar door! Na een liefdevolle uitleg gaat de deur van m'n privé kamer op slot en neem ik eerst een heerlijke douche. In de cabine is het toch echt wel zoeken naar de juiste houding. Wat leg ik onder m'n hoofd. Hoe voorkom ik dat er water in m'n oren loopt. Jeetje, dat zout prikt echt op kleine wondjes! Ja, zo lijkt het lekker te zijn. Hè prut, licht vergeten uit te doen. Toch maar die warme cabine weer uit en dan opnieuw m'n houding zoeken. Dat valt nog niet mee zeg, een uur ontspannen.