Doorgaan naar hoofdcontent

De intentie om te bewegen


Yoga en wellness retraites schieten als paddenstoelen uit de grond. Er zijn zelfs speciale bureau's, zoals Happysoultravel, met reisbestemmingen over de hele wereld. Dat klinkt allemaal zó exotisch, dat het 'dus' wel goed voor je moet zijn. Nou, ik weet inmiddels dat ik voor dat exotische en goede gevoel helemaal het vliegtuig niet in hoef. Oude boeren schuren bouw je gewoon om tot mooie lodges, het Twentse landschap zorgt voor een 'ver weg' gevoel en het gezelschap doet de rest. Kortom; voor een weekendje Happy Soul hoef ik niet zo ver te travelen.

Dit weekend 'op het platteland' heb ik met twee bijzondere dingen kennis gemaakt: de Ayurvedische keuken en way of life van de fantastische kok en Ayurveda-kenner Jacqueline Snelder en met de Ashtanga Vinyasa yoga. Voor die laatste kennismaking had ik me geen betere leraar kunnen wensen dan Léah Kline. Enthousiast, inspirerend, warm, humoristisch, krachtig, soepel, met veel oog voor persoonlijke aandacht en met het vermogen om op het juiste moment haar vinger precies op de juiste plek te leggen. Soms heb je dat gewoon even nodig.

Het belangrijkste dat ik van deze sessies heb meegekregen is een gevoel van sterk en lang zijn. Een basishouding voor je lichaam, die zorgt dat je bewuster staat, beweegt en ademhaalt. Een logische combinatie van inspanning en ontspanning. En dat geeft weer een zelfverzekerder, energieker gevoel in je lijf en een rustiger gevoel in je hoofd. Best mooi om te ervaren dat dat alles zo met elkaar verweven is. Reden genoeg dus om het een vaste plek in m'n leven te geven.

Voor de meditatieve momenten in het programma kregen we een lijstje met vragen. Om stil te staan bij wat was en wat kan zijn. Nou is het voor iedereen goed om zo nu en dan zo'n overweging te maken, dus ik deel die vragen graag met u. We beginnen met een kleine confrontatie: hoe bewust leeft u eigenlijk? Terugkijkend op het afgelopen jaar:
 • Noem twee gelukkigste momenten
 • Noem twee grootste vervullingen, dingen die u hebt bereikt
 • Wat was uw grootste uitdaging of teleurstelling
 • Hoe bent u spiritueel gegroeid, welke levensles hebt u geleerd
 • Wat was uw meest betekenisvolle zegening

Niet moeilijk? Heel goed. Dan gaan we wat meer de diepte in. Vooruitkijkend naar het komende jaar:
 • Wat verlangt u. Benoem uw persoonlijke intentie of missie.
 • Welke maatregelen bent u bereid te nemen om uw intentie te ondersteunen.
 • Welke veranderingen moet u in uw leven aanbrengen om uw intentie te vergemakkelijken.
 • Welke dromen, doelen of wensen hebt u ten aanzien van uw relaties, eetpatroon, lichaamsbeweging, werk en vrije tijd. Wees vooral specifiek!

Nou, volgens mij kunt u daar voorlopig wel even mee vooruit. Lukt het niet, boek dan straks gewoon een yogareis bij Happysoultravel. Van 11 tot 13 juni zitten ze weer in Twente, helaas een weekend waarin mijn agenda al is volgeboekt. Ik sta m'n bedje en matje graag af. Maar de volgende keer ben ik weer van de partij, Monique! Bedankt voor de fijne dagen.

Foto

Reacties

 1. Ik vind het toch allemaal interessant dit. In dat boek Chinese Geneeswijzen, dat ik kocht voor mijn vriendin ontdek ik toch weer veel mooie Oosterse zaken...

  Maar voor dat bewustzijn en ernaar handelen is het heeeel makkelijk weglopen....

  Maar mooi is het.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Edwin: Het ís ook mooi en ik vind het mooi dat je het mooi vindt ;-) Alles begint met bewustzijn. Er heel veel over lezen en praten en bloggen is een makkelijke manier om het handelen uit te stellen, maar zeker niet zinloos. Uiteindelijk sla je alles ergens in je bewustzijn op en sluipt het handelen (onbewust) in je dagelijks leven. Zo vergaat het mij, en geloof me, ik ben de kampioen weglopen ;-)

  Je reactie inspireert me om er toch nog een postje aan te wijden. Met een paar mooie 'wetten' voor alle weglopers en handelaars! Stay tuned.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Spa met bubbels

Het is al een tijd te druk. Ik ben al een tijd te moe. M'n lichaam doet zeer op plekken waar het nooit eerder zeer deed. Maar volgens de dokter ben ik kerngezond. Het zal een combinatie van factoren zijn, waaronder die beruchte vrouwenfase. Tijd dus voor wat verwennerij. Op advies heb ik een aantal Floatbaden geboekt in een magnesium spa. Een uur drijven in warm magnesiumwater in een prikkelarme cabine. Het schijnt voor alles goed te zijn wat met lichaam en geest te maken heeft. Kom maar door! Na een liefdevolle uitleg gaat de deur van m'n privé kamer op slot en neem ik eerst een heerlijke douche. In de cabine is het toch echt wel zoeken naar de juiste houding. Wat leg ik onder m'n hoofd. Hoe voorkom ik dat er water in m'n oren loopt. Jeetje, dat zout prikt echt op kleine wondjes! Ja, zo lijkt het lekker te zijn. Hè prut, licht vergeten uit te doen. Toch maar die warme cabine weer uit en dan opnieuw m'n houding zoeken. Dat valt nog niet mee zeg, een uur ontspannen.