Doorgaan naar hoofdcontent

Jonge medewerkers gezocht

Maar of ze zich op deze manier laten vinden...Via cursist Zuiderzee

Reacties

 1. '..het salaris is ook nog een stukje van belang...'. Ik denk dat ze er na dit filmpje nóg minder animo zal zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is natuurlijk nog maar een reportage over de plannen. Ik vind het wel goed dat het probleem in ieder geval onderkend wordt. Die vier, vijf jaar zijn zo voorbij namelijk....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @eazy: tja, daar was ik ook wel een beetje bang voor. Deze meneer lijkt zelf een jarenlange frustratie in die ene zin te leggen.

  @Edwin: Inderdaad is het niet bedoeld en gemaakt als promotiefilmpje, maar zou jij blij zijn als jouw bibliotheek zo wordt 'gereporteerd'? En die meneer mag dan toch wel iets enthousiaster vertellen dat er straks prachtige banen vrijkomen, dat je er snel bij moet zijn als die uitstroom begint... zoiets. Een gemiste kans om te laten zien dat er echt niks stoffigs meer aan de bibliotheken van nu zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Astrid: "prachtige banen" en "niks stoffigs" :-)?

  Uit welk imago-onderzoek komt dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Uit mijn eigen!
  En daar is niks mis mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ongelooflijk! Dit móet een persiflage zijn. Welke bibliotheekhater heeft dit gemaakt?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Astrid: dan moet het kloppen natuurlijk! :-)

  Iets serieuzer: ik geloof dat zelf ook wel (voor een deel, maar zal je niet vermoeien met interne meningsverschillen), maar ben toch bang dat de buitenwereld (en dan met name de mensen die niet in de bieb komen: "niks voor mij")er anders tegen aan kijkt. Schone taak enzo...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben wel eens hbo-stagiaires vanuit andere opleidingen. Die kijken met verbazing naar wat we allemaal doen en zijn altijd positief verrast. We hebben nog een hele wereld te winnen. Juist daarom schrik ik van zo'n filmpje. Dit wil je toch niet uitstralen?!
  Ik heb een keer een item gezien bij Klokhuis en het Jeugdjournaal. Zeker weten dat dat een paar potentiële bibliothecarissen heeft opgeleverd!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voel je jezelf niet geroepen Astrid? Het lijkt me echt iets voor jou om, met behulp van anderen, een positieve tegenhanger te maken.
  OK, weinig budget, maar in jouw kennissenkring (via Rood Verlangen?) zitten vast wel een paar mensen die zich daar op willen storten voor een vriendenprijsje. Jij het idee/voorstel/script/businessplan, zij de filmische uitvoering?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. We hebben inderdaad nog een hele wereld te winnen. Maar tot nu toe (algemeen voor de branche bedoelt) lukt dat nog te weinig.
  En hoe te veranderen? Ik weet het niet.
  Ben wel blij met de initiatieven in Overijssel om (in het kader van retail) een soort merk met herkenbaarheid neer te zetten.
  Of het helpt?
  Heb een tijdje terug een trendberekening t/m 2015 gemaakt van aanal betalende leden (bij ons dan) en daar werden we niet vrolijk van.
  Maar ja: volgens anderen (en niet de minsten) is 2019 het einde van de bibliotheken. (Daar geloof ik dus absoluut weer niet in, wat de hooggeleerden ook zeggen).

  goed weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ava: Oeps, daag je me nu uit om een promotiefilmpje te maken? Ik geloof niet dat ik dat in me heb, maar ik kan wel heel enthousiast uitdragen dat er meer in een bibliotheek zit dan oude dames die boeken afstempelen. En dat doe ik dan ook maar waar het kan. Klassen kunnen ook in één van onze projecten een rondleiding achter de schermen winnen. Vinden ze altijd geweldig!

  @Jouke: Volgens mij hebben bibliotheken het eeuwige leven, net als kappers ;-) De vraag is alleen wát we in 2019 nog doen. Want van boeken uitlenen alleen gaan we het inderdaad niet redden. Dat er over die nieuwe functie hard wordt nagedacht en dat we allemaal aan het groeien, experimenteren en ontwikkelen zijn, dat lijkt me wel duidelijk. Met soms hele leuke initiatieven als gevolg. Nu nog een 'Jamie Oliver' van de bibliotheken die dat aan de wereld laat zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Astrid=Jamie (met filmpje dan natuurlijk)? Goed plan!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hee Astrid,

  ik zag dat er een nieuwe gadget is: Volgers en dat leek me nou echt iets voor jou. Ik ben dus blijkbaar geen goede volger: je hebt 'm al!

  enne ... het "wervingsfilmpje" ...
  liever iets in de trant van National Library Week: College Reference Desk
  valt er nog iets te lachen

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Diane,
  betekent dit dat je al je cursisten nog niet had gewezen op die volgersgadget? En ja, het wordt dus tijd dat je mij gaat volgen ;-) Leuk!

  Dat filmpjes is inderdaad een stukkie beter. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De bibliotheek geeft ook niet echt een duidelijk beeld van wat het werk in (kan) houden.
  Jongeren (en niet alleen zij) zien in de bibliotheek vaak alleen maar de boekenkasten, de cataloguspc en de balie. En achter die balie komen te zitten, werken met een cataloguspc en boekenkasten dat trekt hen natuurlijk ook niet.
  We kunnen al beginnen bij het Voortgezet Onderwijs. Zorg dat de decanen een duidelijk beeld hebben van het bibliotheekwerk. Hogescholen en ROC´s zouden tijdens de Voorlichtingsdagen voor de vervolgopleiding aanwezig moeten zijn.
  Organiseer `snuffelstages` voor het VO en laat ze dan vooral GEEN boeken opruimen en/of alleen meelopen tijdens baliediensten omdat dit zo makkelijk is. Als bibliotheken zoveel meer te bieden hebben, toon dat dan. Ik weet het… dat kost tijd en personeel…maar als je wat wilt… investeren betekent dat de kosten voor de baten uitgaan!
  Commentaar van mijn zoon (eerstejaars psychologie en pedagogie) op dit filmpje: WEIRDO!!!

  Niet alleen de bibliotheeksector heeft te maken met de vergrijzing. Waarom kijken we niet eens bij andere bedrijfstakken hoe zij dit probleem proberen op te lossen?
  Diane

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja Diane, daar heb je helemaal gelijk in. En de plannen voor die stages zijn er wel, maar het zijn nog slechts 'plannen'. Er zijn steeds weer andere prioriteiten. Misschien moesten we maar eens gaan inzien dat dit een hoge prioriteit heeft, want ook bij ons gaat het leeglopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Astrid,

  ik had 'm nog niet gezien, een van m'n cursisten had 'm. Ik moet nog eens kijken of een v/d 23dingen cursisten 'm gevonden heeft.

  toch iets beter bijhouden, of gewoon jou volgen ;D

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Nederland Leest Grote Letters

Onlangs werd de titel voor de campagne Nederland Leest 2009 bekend gemaakt: Oeroeg van Hella Haasse. Vanaf eind oktober staan alle bibliotheken weer vol met die bekende pocketuitgave van deze debut-roman uit 1948. En iedereen denkt al na over activiteiten bij het thema, om weer zoveel mogelijk mensen in de bibliotheek en aan het lezen te krijgen. Want dat is toch het doel van deze campagne: heel Nederland leest hetzelfde boek en praat erover of doet er iets mee. Heel Nederland? Dus ook de mensen die - om welke reden dan ook - onze taal niet zo machtig zijn? Jazeker! Want vorig jaar konden bibliotheken ook een aantal exemplaren bestellen van een vereenvoudigde uitgave . Kortere zinnen, makkelijker woorden, grotere letter, eenvoudiger leesbaar. Mulisch voor beginners, zeg maar. Heel prettig voor die doelgroep laaggeletterden, die we zo graag met het lezen willen helpen. Maar hoe zit het dan met die ouderen, of slechtzienden, die afhankelijk zijn van onze collectie Groot Letterboeken ?