Doorgaan naar hoofdcontent

De eerste MediaCoach


Hebt u 'em al gezien? Klik HIER voor de online editie.

Alle bibliotheken en scholen ontvingen deze week nummer 1 van het nieuwe vaktijdschrift MediaCoach van Biblion Uitgeverij. Een tijdschrift voor mediathecarissen en bibliothecarissen over jeugd en mediawijsheid. Zo nieuw, dat het nog niet eens op hun website staat. Het bevat een aantal vaste items, zoals productnieuws, nieuwe ontwikkelingen, uit het vak, in de praktijk, portret van een mediathecaris, banenwijzer en games. En natuurlijk ruimte voor leuke interviews en interessante achtergrondinformatie. Het hoopt hiermee professionals, die met jeugd en mediawijsheid te maken hebben, te helpen met de dagelijkse praktijk en inzichten te geven voor de toekomst.

Omdat ik was gevraagd voor de redactieraad heb ik het ontstaan van dit blad van dichtbij mogen meemaken. Eerlijk gezegd ben ik zelfs pas aangeschoven toen de trein al reed. Een bijzondere ervaring, want daar komt nogal wat bij kijken zeg. Ik zal in het vervolg iets zorgvuldiger de stroom vakbladen m'n bureau laten passeren. En dan is mijn aandeel nog maar klein geweest. Meedenken over de inhoud, doorverwijzen naar mogelijke auteurs, een artikel schrijven over 23dingen en de onderwijsversie die bijna klaar is en de hoofdredacteur zo nu en dan een hart onder de riem steken als de planning moet worden bijgesteld. Zo'n eerste nummer kost gewoon veel tijd. Vanaf nu gaat het beter!

Volgens mij ziet het er goed uit. Duidelijke indeling, mooi vormgegeven (ik hou van strak) en goed leesbaar. Leuk ook dat gelijk veel aandacht is besteed aan dr. Ross Todd en zijn nieuwe manier van leren en betere schoolmediatheekwerk, waar ik toevallig al eerder over schreef. Een inspirator voor veel mediathecarissen.

De basis is gelegd, nu moet het zich gaan ontwikkelen. Er komst vast nog een website, er worden lijnen gelegd met het mediawijsheid expertisecentrum en andere partners in crime, nieuwe auteurs zullen zich melden en dan komt de grootste uitdaging: goeie artikelen blijven aanbieden. Een mooie uitdaging, dus.

Succes, redactie!

Oh ja, hebt u suggesties? Meld het Scribbles, dan wordt het zeker geplaatst. Alvast bedankt.

Reacties

 1. Mooi werk Scribbles

  Succes met de vervolgnummers!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd.
  Jammer dat ik niet lees :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi! Ik heb m nog niet gezien. Ben heel benieuwd. Ik kom morgenochtend even bij je op kantoor kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @jouke: je weet niet wat je mist ;-)

  @annamijn: tot morgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig maar :-) dat ik dat niet weet.
  Heel gek: las vroeger (zeg 10 jaar geleden) altijd en bijna overal.
  Heb nog wat pogingen ondernomen door verhalenbundels mee te nemen naar bed, maar heeft niet geholpen.
  Maar: ik weet niet wat ik mis, dus) mis ik het niet.
  En al dat gening en gehyve kost ook best veel tijd, dus snap niet dat jij ook nog leest.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel gek, maar ik heb heel lang heel weinig gelezen! Was vroeger ook geen leesbeest ofzo. Maar via m'n werk leer ik veel jeugdboeken kennen (want soms wil ik gewoon weten wat ik aanprijs!) en dat zijn echt pareltjes.

  Het programma Boeken op TV inspireert ook erg en ik ben gewoon gek op boekenwinkels (vooral Selexyz, sorry). Eigenlijk ben ik sinds een jaar ofzo weer meer gaan lezen. Het prikkelt de geest, net als een goeie film. En het levert weer een leuke Leestafel-widget op ;-)

  Maar je hebt gelijk. Een druk leven op het net combineert lastig met (veel) lezen. En dan blog ik liever...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Selexys zegt dat ze (ook al komt Broekhuis in de schouwburg) naar je woonplaats komen.
  Kicken voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, dat heb ik ook gehoord. Evenals het feit dat veel mense daar kennelijk niet blij mee zijn. Vind ik wel vreemd. Met 160.000 inwoners is er volgens mij wel plek voor 2 winkels. Scribbles is in ieder geval blij!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. is wel een interessant blad Heb er langer in gelezen dan ik meestal in bibliotheekblad doe;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hé, dat is een goed teken, steenwijk! Gauw een abonnement nemen en je scholen erop wijzen. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wel vreems dat bijn aeen mand na het verschijnen nog niets te zien is op de website van Biblion.

  Het blad ziet er inderdaad mooi uit, is toch wel vnl gericht op scholen en mediathecarissen, logisch want het gaat hier om de jeugd-mediawijsheid.

  Maar waarom is er gekozen voor een papieren tijdschrift? zijn we in onderwijs- en bibliotheekland nog steeds niet toe aan digitale abonnementen?
  Weet je ook of er een digitale versie komt?
  Veel handiger met bewaren en doorzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Jet,
  Het ontbreken van een melding op de website was mij ook opgevallen. Heel wonderlijk. Ik ga er eens naar vragen.

  De doelgroep is PO t/m MBO, maar met een zwaartepunt op VO. Dat is in dit eerste nummer ook zichtbaar. Ik verwacht wel dat er in de toekomst ook meer PO en MBO informatie gaat komen. Of misschien een keer een thema-nummer. Die plannen zijn er wel.

  Er komt inderdaad een digitale bladerversie. Van dit eerste nummer al heel snel. Vermoedelijk na enige tijd ook van alle andere nummers. En er komt een bijbehorende website. Maar dat laat nog even op zich wachten. Het is een begin. We kijken hoe de markt reageert en ontwikkelen vanuit hier verder.

  Fijn dat je hem mooi vindt en de moeite neemt om te reageren. Hopelijk heb je nog even geduld voor de vervolgstappen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Via collega Carry het eerste nr. in bruikleen gekregen en gisteravond gelezen. Prima info, ziet er aantrekkelijk uit. Ben benieuwd naar het vervolg. Hopelijk krijg ik, ook belangrijk vanwege de aboneerkaart,toch mijn 'beloofde' nummer toegestuurd. Via Biblion is aboneren nl. nog niet mogelijk.;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dag Richter,
  Fijn om te horen dat je enthousiast bent. En nieuwsgierig naar het vervolg! Hopelijk komt het op de site van Biblion gauw in orde...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Astrid,

  Een beetje late reactie, maar zag pas vandaag dit blad op mijn bureau en begeleidende mail weer wat later. Waarvoor dank!
  Leuk stukje van jou en die column over die juf op Hyves vond ik erg herkenbaar. Een vriendin, die in het onderwijs zit, had ook zoiets meegemaakt.
  Fijn om te lezen dat het primair onderwijs niet wordt vergeten. Anders wordt het lastig promoten voor me, als je in een werkgebied zit met voornamelijk basisonderwijs.
  Succes met MediaCoach voor jou en de andere redactieleden!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Beter laat dan nooit hè!
  Dank voor de complimenten en succes met promoten. Volgens mij gaan er nog wel wat mooie nummers verschijnen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Spa met bubbels

Het is al een tijd te druk. Ik ben al een tijd te moe. M'n lichaam doet zeer op plekken waar het nooit eerder zeer deed. Maar volgens de dokter ben ik kerngezond. Het zal een combinatie van factoren zijn, waaronder die beruchte vrouwenfase. Tijd dus voor wat verwennerij. Op advies heb ik een aantal Floatbaden geboekt in een magnesium spa. Een uur drijven in warm magnesiumwater in een prikkelarme cabine. Het schijnt voor alles goed te zijn wat met lichaam en geest te maken heeft. Kom maar door! Na een liefdevolle uitleg gaat de deur van m'n privé kamer op slot en neem ik eerst een heerlijke douche. In de cabine is het toch echt wel zoeken naar de juiste houding. Wat leg ik onder m'n hoofd. Hoe voorkom ik dat er water in m'n oren loopt. Jeetje, dat zout prikt echt op kleine wondjes! Ja, zo lijkt het lekker te zijn. Hè prut, licht vergeten uit te doen. Toch maar die warme cabine weer uit en dan opnieuw m'n houding zoeken. Dat valt nog niet mee zeg, een uur ontspannen.