Doorgaan naar hoofdcontent

Digitale onderwijswereld in Eindhoven


Ik was gisteren als spreker te gast op het onderwijscongres in Bibliotheek Eindhoven. De organisatie daar hield kennelijk wel van een uitdaging: op woensdagmiddag, 1 april, terwijl de eerste lentezon eindelijk doorbreekt, in de bibliotheek, over de digitale wereld van onderwijs en educatie en over taal- en leesproblemen, met een vol programma van 2 rondes met maar liefst 18 keuzeworkshops. Als goedmakertje was deelname gratis. Maar dat is vast niet de enige reden geweest dat er toch ruim 100 schooldirecteuren, leerkrachten, stafmedewerkers en andere functionarissen binnen het onderwijs aanwezig waren.

Een greep uit de workshops rondom Middelen, Organisatie en Didactiek:
Dat Monique en ik, met 8 man publiek, knus tussen de kasten met landeninformatie, nog eens een keer het verhaal over, voor en achter Schoolbieb hebben verteld, mocht de pret niet drukken. Een paar hartnekkige vooroordelen hebben we glad kunnen strijken, een ander paar ogen is geopend. En we zijn weer wat tips rijker. Alle kleine beetjes helpen.

Biebsearch had het beter voor elkaar, daar in het kantoor van de bijna-directeur. Ondanks dat ik dat verhaal natuurlijk wel ken, had ik toch ineens een paar mooie aha-momenten. Want ik realiseerde me tot dan toe niet dat scholieren echt met lijstjes wachtwoorden en inlogcodes rondlopen, omdat elk programma bij elke methode z'n eigen ingang heeft. En dat systeembeheer gemiddeld 80 nieuwe wachtwoorden per week moet aanmaken; zoekgeraakt. En dat er nog niet eerder iemand op het idee is gekomen dat dat misschien wel eens anders en handiger kan. En dat het een bibliotheek moet zijn - dé ontsluitingsspecialist bij uitstek - die daar de oplossing voor biedt. Eén omgeving, één inlog, alle bronnen van de mediatheek, de electronische leeromgeving en de bibliotheek met één opdracht doorzocht.

En dan is het natuurlijk kicken om kunnen te vertellen dat de zoekmachine die dat allemaal mogelijk maakt, die AquaBrowser, die (bijna) alle bibliotheken nu gebruiken, ooit is ontwikkeld in... Eindhoven. Dus docenten, wacht niet langer, bel uw bibliothecaris en maak een afspraak. Alhoewel, graag even wachten tot mijn scholen in Hengelo ook met Biebsearch werken. We hebben die projectleiders de komende maanden zelf hard nodig!

Het was een lange dag, maar wel weer even gezellig om met inspirerende collega's uit het land bij te kletsen. En een pluim voor de organisatie. Als je eraan denkt om een spullen-oppas te regelen, die zich met een boekje bij je laptops nestelt zodat je rustig een broodje kunt gaan eten, dan heb je de boel echt onder controle.

En mocht u denken wat een mooie bibliotheek... Mispoes, die foto is van het Evoluon, ooit het boegbeeld van techniek en vernieuwing. Jeugdsentiment. Ik ben geboren in die omgeving en deze vliegende schotel heeft jarenlang als radiootje op onze vensterbank bovenaan de trap gestaan. Als jullie volgend jaar weer zo'n vernieuwingscongres organiseren, zullen we dat dan boven in dat koepeltje doen? Ben ik ook weer van de partij!

Reacties

Populaire scribble

Een kwart eeuw

En dan is het nu officieel: m'n grote jubileum. Vandaag precies 25 jaar geleden begon mijn eerste werkdag bij Bibliotheek Hengelo. Waarmee ik definitief de droom van een leven in de muziek achter me liet. Toch handig, twee diploma's. Ik begon in een bibliotheek met één pc en telefoon per kantoor en communiceren ging vooral via post en fax. Op de studieafdeling stond nog een kaartenbak, als back-up voor de digitale catalogus. Als inlichtingenmedewerker heb ik flink wat microfiches van oude kranten opgeruimd in het juiste hoesje, want die kon de klant echt niet zelf op volgorde zetten. Afijn, het waren andere tijden. De eeuwige constante was mijn inzet voor leesplezier en leesbevordering op basisscholen. Het ontwikkelen en aan de man brengen van een programma voor alle groepen en in een structurele samenwerking deed ik eerst lokaal, toen provinciaal en uiteindelijk landelijk. Dit jaar viert Nederland het 10-jarig bestaan van de Bibliotheek op school .  Vorige maand hoorden we dat