Doorgaan naar hoofdcontent

De Canon in Schoolbieb


Ik wist dat ze er mee bezig waren, maar deze week zijn de bibliotheken er officieel over geïnformeerd: Schoolbieb.nl is verrijkt met dossiers bij alle 50 onderwerpen uit de Canon van Nederland. Ter gelegenheid van de Week van de Geschiedenis is er een flinke promotie op gezet. Alles is gemaakt op verzoek van Kunst van Lezen, omdat we als bibliotheken het onderwijs een literaire en informatieve ondersteuning willen én kunnen bieden bij hun verplichting de canonvenster in het curriculum te behandelen.

Er zijn dossiers voor leerkrachten en leerlingen van het primair onderwijs en voor docenten en scholieren VMBO 1 en 2. Elk dossier bevat behalve een korte inleiding op het onderwerp ook een wisselende combinatie van nieuwsberichten, links, artikelen, boeken, lespakketten (lesbrieven, webkwesties, etc.) en filmpjes. Zoals bij alle onderwerpen in Schoolbieb is er rekening gehouden met het niveau van de doelgroep, is het aantal verwijzingen overzichtelijk beperkt en bieden we het dossier alleen aan als het in de methodes van die leerjaren ook een rol speelt. Natuurlijk wordt er overal een link gelegd met de website Entoen.nu en verwijzen ze daar weer naar Schoolbieb. Daarnaast staan op Leesplein.nl 300 titels bij alle onderwerpen. Om te gebruiken in een les en voor juffen en meesters om uit te kiezen bij hun deelname aan De Nieuwe Schoolstrijd.

En dan kunnen docenten tot 1 februari ook nog gratis gebruik maken van alle 500 educatieve animaties van eduMedia over diverse onderwerpen uit de natuurwetenschappen.

Zo, en nu wil ik voorlopig geen kwaad woord meer horen over Schoolbieb. Ik heb in een korte post meer sites bij elkaar gelinkt dan ooit. De meesten van 'ons bibliotheken' zelf. En daar kunnen we best trots op wezen. Nu nog een partner vinden die dit met ons wil blijven doorontwikkelen en exploiteren. Zou dat geen leuk kadootje zijn voor 2010!

Reacties

 1. Leuk plaatje, met die appel!
  Wat betreft schoolbieb: als ik dit zo lees lijkt dat me springlevend, maar toch hoorde ik vertellen dat het met opheffen bedreigd wordt. Is dat weer van de baan?
  Hoeveel mensen werkten aan die canondossiers? Jij ook? Je ziet, ik weet er niks van. Maar dit zijn toch dingen waar de bibliotheek goed in is en dat kan laten merken? Zou ik denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @schrijver: En ik heb er nog één met een appel voor later ;-)

  Schoolbieb wordt eigenlijk vanaf het begin al met opheffen bedreigd. Op dit moment onderhandelt de VOB met mogelijke partners voor overname of gezamenlijke exploitatie. Hopelijk komt er gauw een doorbraak.

  De canondossiers zijn door een klein redactieteam gemaakt, dat speciaal is ingesteld voor deze taak en voor het verrijken van alle bestaande dossiers met filmpjes van Beeldbank en Teleblik ed. Deze redactie bestond uit een paar specialisten, die voorheen in een provinciale redactie zaten. Het heeft inhoudelijk dus zeker niet stilgelegen. Ik ben zelf als provinciaal servicemanager alleen nog actief als contactpersoon tussen de VOB en de lokale bibliotheken. En daar viel dit jaar niet zoveel te contacten.

  Toch vind ik het een mooi resultaat. Ook alle titels uit Leesplein die in Entoen.nu te vinden zijn. Mooie samenwerking en gebruik van elkaars kwaliteiten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor deze toelichting. Het lijkt mij iets wat heel goed bij de bibliotheek past en daar maar moet blijven, al is samenwerking altijd prima natuurlijk. (Als je misschien even aan de VOB kunt doorgeven dat ik er zo over denk ;-))
  Dit is toch iets waarin je heel goed kunt laten zien hoe je als bibliotheek Google kunt overstijgen. Dat is nuttiger dan dingen doen waarin Google toch allang beter is...
  Is die appel nu op? Hij ziet er wel érg uit om in te bijten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @schrijver: Google overstijgen is misschien wat hoog gegrepen, maar we kunnen het op sommige onderdelen misschien wel makkelijker maken. Die appel blijft naar me lachen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 'An apple a day keeps the doctor away.' (Excuus als dit Engels niet perfect is.)
  Ik geloof wel degelijk dat we hier Google overstijgen of passeren. Google is een ongedifferentieerde massa, dit is een afgerond stuk werk. Beter minder informatie die echt van pas komt dan meer waar je niet uit kunt kiezen. Denk ik dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @schrijver: Dat is precies de verkooptekst waarmee we op het onderwijs afstappen. Zij denken daar soms anders over. Maar wat mij betreft houden we vol!
  (had ik dus toch meer appels moeten eten de laatste weken...)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kijk, daar blijk ik ineens talent voor verkoopteksten te hebben! Dat opent perspectieven ;-)

  Ineens weet ik ook de Nederlandse variant weer (stond vroeger op van die bruine groentzakjes): 'Eet meer fruit, dan hou je de dokter de deur uit.' (Hoe oubollig kun je wezen...)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @schrijver: Heel slecht, inderdaad. Dan liever 'snoep verstandig, eet een appel' ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. zeer interessant, bedankt

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Spa met bubbels

Het is al een tijd te druk. Ik ben al een tijd te moe. M'n lichaam doet zeer op plekken waar het nooit eerder zeer deed. Maar volgens de dokter ben ik kerngezond. Het zal een combinatie van factoren zijn, waaronder die beruchte vrouwenfase. Tijd dus voor wat verwennerij. Op advies heb ik een aantal Floatbaden geboekt in een magnesium spa. Een uur drijven in warm magnesiumwater in een prikkelarme cabine. Het schijnt voor alles goed te zijn wat met lichaam en geest te maken heeft. Kom maar door! Na een liefdevolle uitleg gaat de deur van m'n privé kamer op slot en neem ik eerst een heerlijke douche. In de cabine is het toch echt wel zoeken naar de juiste houding. Wat leg ik onder m'n hoofd. Hoe voorkom ik dat er water in m'n oren loopt. Jeetje, dat zout prikt echt op kleine wondjes! Ja, zo lijkt het lekker te zijn. Hè prut, licht vergeten uit te doen. Toch maar die warme cabine weer uit en dan opnieuw m'n houding zoeken. Dat valt nog niet mee zeg, een uur ontspannen.