Doorgaan naar hoofdcontent

Internet bevordert schrijfvaardigheid

Ik blogde al eens over een onderzoek waaruit blijkt dat kinderen, die veel sms-afkortingen gebruiken, een betere leesvaardigheid ontwikkelen. Deze week blogde NRCnext over een hoogleraar, die aantoont dat internet goed is voor je schrijfvaardigheid. Zij noemt drie redenen waarom bloggen, twitteren, sms-en en chatten het schrijven bevordert.
  • Mensen schrijven voor de lol. En iedereen mag meedoen, want je wordt op fora en blogs niet afgerekend op je schrijffouten.
  • Schrijven op het web vereist retorische vaardigheden, want je (wisselende) publiek moet geprikkeld worden.
  • Het nodigt uit tot creativiteit, denk aan twitterhaiku's, 160's, korte-verhalen-wedstrijden of schrijfblogs.

Klinkt logisch. Maar de spelling dan? Die bleek niet slechter dan 20 jaar geleden. Sommigen vinden het zelfs heerlijk dat 'op internet het medium van schrift eindelijk uit de klauwen van de schoolmeesters bevrijd wordt. De samenleving laat spelling daar spontaan los.'

Ben ik beter gaan schrijven door het bloggen? Ja, toch wel. Ik heb meer snelheid en gevoel ontwikkeld voor wat ik wel en niet lekker vind lezen en schrijven. Wat ook van pas komt bij de zakelijke stukken die ik moet opleveren. En ik ben kritischer geworden, naar mezelf en naar anderen. Vooral teksten die heel veel woorden nodig hebben om uiteindelijk niks te zeggen, daar prik ik nu zo doorheen. Iemand zei eens: hoe langer je nodig hebt om iets uit te leggen, hoe onzekerder je er over bent. Helemaal waar. Als ik nu aan de derde alinea van een argumentatie begin, gaan er alarmbellen rinkelen. Wie probeer ik voor de gek te houden...

Maar die schrijfontwikkeling komt bij mij door het bloggen, door het schrijven van teksten met een kop en een staart, met volzinnen en interpunctie. Teksten die ik 3-4-5 keer overlees en verbeter voordat ik ze 'publiceer'. En waar dan soms toch - oh vloek - een spelfout in blijft hangen. Die ontwikkeling heeft niks te maken met wat ik twitter, sms of chat. Daar overheersen de snelheid, de afkortingen, het indikken, de smiley's en vooral het geworstel met tiptoetsen, pointers en spoorwissels.

Ik wil best geloven dat we niet slechter zijn gaan spellen, maar dat we alle bagger die er altijd al was nu gewoon veel meer zien omdat iedereen overal z'n zegje op het web kan rammelen. Dus ik stel voor dat we een volgende keer al die verschillende schrijfprogramma's op internet lekker uit elkaar trekken. En dan onderzoeken we ook even of de gebruikers van Facebook zich qua lezen en schrijven beter ontwikkelen dan de gebruikers van Hyves. Genoeg te vergelijken, zou ik zeggen ...eh... schrijven.

Liefhebbers van leuke schrijfsels en forumgedoe raad ik de reacties bij de blogpost van NRCnext aan. Taal en taalfouten maken wat los in de mens.

Reacties

Populaire scribble

Gedeelde smart

We hebben een klein feestje en nemen de kinderen mee uit eten. Om het avontuur nog groter te maken proberen we een onbekend doch aanbevolen restaurant. Een menukaart? Nee, die hebben we niet. Even de QR code scannen voor alle gerechten. Papier is zó ouderwets... Of we het concept kennen. Concept? Nou nee. Het heet 'shared dining'. De gerechten zijn iets kleiner en de bedoeling is dat je alles wat je bestelt op tafel zet en het gezellig met elkaar deelt. Oké... even schakelen... allemaal iets anders bestellen dus. En de friet, dat moet ook apart besteld worden? Ja dus. Nou, een avontuur is het wel, dat moet gezegd. Vooral als alles wordt geserveerd. Want iedereen krijgt namelijk toch gewoon z'n eigen gerecht. Ziet er goed uit hoor, maar waar zijn de lege borden om het te 'sharen'. Hoe hadden ze dit nou precies bedacht? Het avontuur wordt nog groter als de ober mijn noodles voor me zet met de opmerking: "kan een beetje pittig zijn, maar u gaat niet dood hoor.&quo