Doorgaan naar hoofdcontent

Internet bevordert schrijfvaardigheid

Ik blogde al eens over een onderzoek waaruit blijkt dat kinderen, die veel sms-afkortingen gebruiken, een betere leesvaardigheid ontwikkelen. Deze week blogde NRCnext over een hoogleraar, die aantoont dat internet goed is voor je schrijfvaardigheid. Zij noemt drie redenen waarom bloggen, twitteren, sms-en en chatten het schrijven bevordert.
  • Mensen schrijven voor de lol. En iedereen mag meedoen, want je wordt op fora en blogs niet afgerekend op je schrijffouten.
  • Schrijven op het web vereist retorische vaardigheden, want je (wisselende) publiek moet geprikkeld worden.
  • Het nodigt uit tot creativiteit, denk aan twitterhaiku's, 160's, korte-verhalen-wedstrijden of schrijfblogs.

Klinkt logisch. Maar de spelling dan? Die bleek niet slechter dan 20 jaar geleden. Sommigen vinden het zelfs heerlijk dat 'op internet het medium van schrift eindelijk uit de klauwen van de schoolmeesters bevrijd wordt. De samenleving laat spelling daar spontaan los.'

Ben ik beter gaan schrijven door het bloggen? Ja, toch wel. Ik heb meer snelheid en gevoel ontwikkeld voor wat ik wel en niet lekker vind lezen en schrijven. Wat ook van pas komt bij de zakelijke stukken die ik moet opleveren. En ik ben kritischer geworden, naar mezelf en naar anderen. Vooral teksten die heel veel woorden nodig hebben om uiteindelijk niks te zeggen, daar prik ik nu zo doorheen. Iemand zei eens: hoe langer je nodig hebt om iets uit te leggen, hoe onzekerder je er over bent. Helemaal waar. Als ik nu aan de derde alinea van een argumentatie begin, gaan er alarmbellen rinkelen. Wie probeer ik voor de gek te houden...

Maar die schrijfontwikkeling komt bij mij door het bloggen, door het schrijven van teksten met een kop en een staart, met volzinnen en interpunctie. Teksten die ik 3-4-5 keer overlees en verbeter voordat ik ze 'publiceer'. En waar dan soms toch - oh vloek - een spelfout in blijft hangen. Die ontwikkeling heeft niks te maken met wat ik twitter, sms of chat. Daar overheersen de snelheid, de afkortingen, het indikken, de smiley's en vooral het geworstel met tiptoetsen, pointers en spoorwissels.

Ik wil best geloven dat we niet slechter zijn gaan spellen, maar dat we alle bagger die er altijd al was nu gewoon veel meer zien omdat iedereen overal z'n zegje op het web kan rammelen. Dus ik stel voor dat we een volgende keer al die verschillende schrijfprogramma's op internet lekker uit elkaar trekken. En dan onderzoeken we ook even of de gebruikers van Facebook zich qua lezen en schrijven beter ontwikkelen dan de gebruikers van Hyves. Genoeg te vergelijken, zou ik zeggen ...eh... schrijven.

Liefhebbers van leuke schrijfsels en forumgedoe raad ik de reacties bij de blogpost van NRCnext aan. Taal en taalfouten maken wat los in de mens.

Reacties

Populaire scribble

Het gouden boek

Voor mijn stage bij Willem. Hart voor levensvragen bezoek ik nu ook zelfstandig cliënten thuis. Deze ochtend zit ik voor het eerst bij een jonge vrouw met grote vragen. Het is op vele lagen een bijzondere ervaring. De herkenning van de eenzaamheid in een bijna overweldigende wereld die niet past. Mijn gevoel van willen geruststellen met dat het echt allemaal wel goed komt 'als je later groot bent'. En een dankbaarheid dat ik er deze dag op deze plek voor haar mag zijn en waarschijnlijk echt iets kan bijdragen in het verlichten van haar last. De vraag is alleen nog even hoe, want ik heb geen toverdoos met het antwoord op de vraag naar de zin van dit alles. Maar ik kan haar wel bijschijnen in haar zoektocht. Dus ik stel vragen en laat haar vertellen. Dat kan ze goed, het is een slimme meid, met al heel veel zijwegen in haar levensverhaal die we zouden kunnen bewandelen de komende tijd. Aan het eind weet ik alleen niet zo goed hoe ik deze kennismaking zo afrond dat er iets van ee...