Doorgaan naar hoofdcontent

Met trots: de tweede groep!

In april zijn we gestart met een pilotgroep 23onderwijsdingen. Negen mediathecarissen beleefden de cursus op negen verschillende manieren. Voor de zomervakantie ging bijna iedereen over de finish. We hebben er van geleerd. Dat het best veel is, dat je feeling moet hebben met deze manier van leren, dat je redelijk computervaardig moet zijn om alle dingen te kunnen plaatsen en alle oefeningen te kunnen maken. En vooral ook dat er meer fysieke begeleiding gewenst is, als stok achter de deur, als steuntje in de rug.

In het augustusnummer van Mediacoach verscheen mijn artikel over deze pilot, met de belangrijkste reacties uit de groep, met wat do's en don't voor bibliotheken en met de vernieuwde werkvorm die we hebben ingevoerd. Volgens mij hebben we zo de startende bibliotheken goede handvatten gegeven en is de cursus hierdoor nog beter geworden.

Of dat zo is, ga ik de komende vier maanden ontdekken. Gister was de aftrap van de tweede groep deelnemers. Of eigenlijk ook een beetje de eerste groep. Want dit keer is het voor 't echie! Een verplichte bijscholing voor zeven - net geïnstalleerde - ICT-coaches en twee mediathecarissen van Scholengemeenschap Twickel en een scholingskans voor vijf medewerkers van het Studielandschap van de Hogeschool Edith Stein. Omdat hun coördinator zo vreselijk enthousiast uit de pilot was teruggekomen. Veertien mannen en vrouwen sterk, veertien verschillen in kennis, vaardigheid en motivatie. Een leuke club dus. Drie coaches van Bibliotheek Hengelo gaan deze kanjers veilig naar de thuishaven navigeren.

Het was een intensieve middag. Maar toch, na een introductie op de eerste helft van de cursus en het samen doorlopen van de begindingen, ging iedereen mooi met een eigen weblog en een account bij netvibes naar huis. De feeds kunnen worden toegevoegd, het spelen, bloggen, reageren en ontdekken kan beginnen. En ook leuk: de groep kwam wat afwachtend en in sommige gevallen zelfs helemaal blanco binnen, maar bij het afscheid nemen zat de stemming er aardig in. 't Was wel veel, maar 't was ook wel leuk.

Dat belooft wat! In december komen we weer bij elkaar. Terugkijken, ervaringen delen en een inleiding op deel twee. Ben benieuwd hoe de verschillende vlaggen dan wapperen.

Cursisten en coaches, veel succes.
Ik ga jullie volgen!

Reacties

 1. Spannend! Mooi dat zovelen geslaagd zijn in de pilot; dat belooft wat voor deze ronde.

  Ik herken jouw aandachtspunten volledig, ga ik ook wat aan doen bij mijn nieuwe 23 dingen-versie: 23 OpsporingsDingen. Wel 23 Dingen, maar minder zwaar en meer fysieke ontmoetingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Natalie, leuk dat je weer een nieuwe 'dingen' gaat maken. Je zorgt zo een heel nieuwe verbreding van de doelgroep. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi Astrid, mooi! Dat klinkt weer als een hele inspirerende klus. Dat inspireren kunnen we natuurlijk ook wel aan jou en je enthousiaste collega's in Hengelo overlaten. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kijk, dat bedoel ik nou: als je interessant werk hebt heb je in elk geval ook iets om over te bloggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @essen: dankdank. En jij ook succes met die... hoeveel waren het er... 13.000 leerlingen? Hoe lopen jouw docententeams eigenlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maar schrijver, dan is dát toch de oplossing! Je moet gewoon ander werk zoeken ;-) Trouwens, ik vind dat je sinds je 'dipje' strakker blogt dan ooit. Geen gebrek aan inspiratie wat dat betreft!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor zolang het duurt... Het is er nogal van afhankelijk of iemand me kwaad weet te maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn docententeams gaan vanaf de komende maand lopen en die zitten al bijna een half jaar in de week nu :)

  Wat klinkt dat opeens veel als je het zo zegt. 13.000 leerlingen ja. En, net zo belangrijk 1300 docenten!.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @essen: Een half jaar in de week... geen slappe hap hoop ik ;-) Veel succes met je grote getallen en het grote succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou heb ik toch de hele tijd gedacht dat het je eigen raam was dat af en toe boven je blog stond (en je eigen appel e.d.), maar dít uitzicht lijkt me toch niet te kunnen. Is dat misschien het beroemde EaZ?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @schrijver: Leuk dat het je opvalt! Dat mooie raam met tegenlicht is wel echt, maar komt uit Berlijn. Alle andere foto's zijn eerlijk gevonden op internet en door mijzelf uitgesneden tot het passende formaat voor m'n header. Ook die appel.

  Het is lastig mooie en bruikbare uitzichten te vinden, dus ik was al heel blij met deze. Zo kan ik boeken, computers en m'n blik op de wereld wat afwisselen ;-) En zo zit dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik dacht echt dat je al die foto's zelf gemaakt had, vandaar ook mijn commentaar bij die appel (over opeten enzo). Maar helaas is de illusie vandaag gesneuveld... Maar die uit Berlijn is wél de mooiste!
  Misschien moet ik ook maar weer 's een nieuw kopje aan m'n blog geven, al hou ik wel van de huidige. (Ook niet zelfgemaakt, maar wel 'huisgemaakt'.)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sorry dat ik iets heb laten sneuvelen. Doet me denken aan een motto dat op de middelbare school lang op mijn schoolagenda stond: dont kill youself, kill you're illusions.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Er rijdt hier in R'dam een vuilniswagen met deze tekst:

  Als alles een illusie blijkt
  blijft altijd de illusie


  Jan Koonings

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel mooi! Welke filosoof zei ook weer iets als 'ik weet niets zeker, en zelfs dat niet'. Dat lijkt daarop he!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Multatuli? Hmm, nu begin ik toch te twijfelen... Ik wou dat ik het citaat weer letterlijk wist, maar kan het niet terugvinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik vind wel deze: "Ik kan twijfelen aan de werkelijkheid van alles, maar niet aan de werkelijkheid van mijn twijfel." van André Gide. Ook mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zo grappig. Ik heb echt een heel andere herinnering aan zowel de vorm als de schrijver van het citaat. Toch denk ik wel dat dit degene is die ik bedoelde. Het geheugen is een bedrieglijk ding! Dank voor het opzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Was het deze misschien? 'Ik weet slechts een ding: dat ik niets weet.' (Socrates)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ja, die wat het óók! Ik heb volgens mij een paar citaten die op elkaar lijken in m'n hoofd samengevoegd tot een nieuwe. Ook knap ;-)
  Dank voor het meedenken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Spoedberaad

We zitten midden in de module Moreel Beraad. We leren waar een ethisch dilemma aan moet voldoen, welke vormen van moreel beraad er zijn en hoe je als geestelijk begeleider een goede gespreksleider bent. We oefenen in groepjes met zelf ingebrachte casussen. Twee dingen zijn cruciaal in dit proces: wat is de werkelijke kernvraag en waar ligt het 'hittepunt' van het dilemma. Zo puzzel je als groep stapsgewijs naar een besluit waarmee je de minste morele schade aanricht. Het analytische van deze rol ligt me wel. In de praktijk word ik onverwacht uitgedaagd. De hele weg van Enschede naar Utrecht loopt mijn morele stressthermometer op naar een vurig hittepunt door de schaamteloze houding van een medereiziger. Best knap eigenlijk, dat je zo stoïcijns helemaal je eigen ding kunt doen. Ondertussen oefen ik op de zinsconstructie van de juiste kernvraag: "Moet ik de reiziger op dit moment aanspreken op het vervuilen van de zitplaats en bezethouden van twee extra plekken, als hij verd