Doorgaan naar hoofdcontent

Samensterk


De hashtags van de laatste dagen waren #b2d2012, #dbos en - onverwacht toegevoegd - #SR12. Er was dus een Bibliotheek2daagse in Middelburg. In de bijzondere entourage van een oude Abdij. Met warme en koude presentatiecryptes, warme en koude expositiegangen en een koude kerk voor de plenaire sessies. Zelfs 650 bibliothecarissen kregen die niet warm, de uitgedeelde dekentjes wel! Er was een afwisselend programma, vol korte en lange sessies en met een inspirerende prinses Laurentien, die onze nieuwe Gids voor de Bibliotheek op school dankbaar in ontvangst nam. Er is veel genetwerkt met bekende en onbekende collega's, in de gangen, tijdens een hapje, of op de dansvloer van het traditionele b2d-feest. Kortom, we hebben ons vermaakt.

Teamwork
Mijn eigen mini-sessie over teamwork binnen de Bibliotheek op school was ook een succes. Aan de hand van prachtige foto's vol legostenen vertelde ik het verhaal van de kracht van samenwerken. Samen durven staan voor een sterke visie. Gebruik maken van elkaars specialismen. Zoeken naar het onverwachte talent. Open en eerlijk in de spiegel durven kijken. Alle lossen stenen stevig met elkaar verbinden tot een solide bouwwerk. Beginnend met die eerste krachtige steen. Het kunnen en durven dragen van elkaar. Op zoek gaan naar de kracht, het vuurtje, de juiste kleur en vorm, het juiste verhaal. En de weg vrij maken voor de beweging die er al is. Maar vooral, samen plezier maken, samen plezier uitstralen en samen alle successen blijven vieren. Dát is wat er nu moet gaan gebeuren met de Bibliotheek op school en met de mensen die dit verhaal moeten gaan maken.

Plezier maken
Bijzonder was het om te zien dat gedurende deze dagen een groep krachtige biepers uit Overijssel precies dat deden waar mijn sessie over ging. Iemand had een idee, er kwam beweging, er kwamen aanhakers, ieder kreeg de ruimte om de rol te pakken die bij hem paste en dat eindigde met het binnenhalen van bijna 600 euro voor Serious Request en een applaus waar die kerk zelfs even warm van werd.

Het verhaal? De korte versie is dat onze stoere Auke, Peter en Koen een duik namen in de Noordzee voor de babies! De langere versie over wie, wat en hoe leest u in het verslag van Mark Deckers. En ook Annemarie van Essen draagt haar steentje bij aan het uitstralen van dit plezier. Ik deel met u het filmpje van de warming up, de duik zelf ziet u bij Deckers. Iedereen z'n eigen talent, kleur en kracht. Dat was echt heel bijzonder.Uw steentje bijdragen
Zelf meedoen kan nog steeds! Want het verzorgde weekendje uit in het geweldige hotel Westduin in Vlissingen staat nog open voor de hoogste bieder. Die 150 euro kan echt overtroffen worden. Ook zo'n gevalletje van de neuzen dezelfde kant op zetten en uit onverwachte hoek het verhaal sterker maken.

Dankbaarheid
Ik dank in ieder geval al mijn collega's van de Bibliotheek op school, voor hun inzet en ondersteuning om deze b2d tot een succes te maken. Wij bouwen nog even verder aan een even succesvolle NOT straks in januari. Maar nu eerst vieren en genieten!

En ik dank het team van collega's dat mij moreel en platweg telefonisch heeft bijgestaan tijdens de uitputtende reis naar huis. Dat was even niet leuk, maar ik heb de eindstreep veilig gehaald. Samen.

Genoeg om te vieren dus.
En genoeg om even bij stil te staan.
...


Foto door jepoirrier

Reacties

Populairste scribble

Uit het veld geslagen

Deze tweede lesdag van ons nieuwe schooljaar zit ik voor het eerst thuis in zoom. De zomergriep heeft me te pakken. Inmiddels koortsvrij, maar zowel m'n kriebelhoest als m'n lichaam houd ik liever uit trein en klaslokaal. Gelukkig is er een online verbinding en dat werkt prima.  Mystagogie. Dat is zowel het mooiste als het meest ongrijpbare vak tot nu toe. De docent definieert dit als 'het verdiepen van het vertrouwen op een begeleiding vanuit en in het mysterie'. Waarbij 'een mystagoog, in het luisteren naar het levensverhaal, beluistert hoe het mysterie zich wil ontsluiten in de ander diens identiteit en zelfbewustzijn'. Snap je? Nee, ik ook nog niet. Maar tijdens deze les worden weer twee prachtige mystieke teksten besproken, veel vragen gesteld en vallen er mooie stiltes na de antwoorden die ieder hier voor zichzelf op geeft. Ik leer dat mystagogie vooral gaat over en begint met luisteren. Dat kan vanuit bijvoorbeeld stilte, liefde, intuïtie of niet-weten. N