Doorgaan naar hoofdcontent

Lettergreep

Op twitter komt een oproep voorbij om mee te stemmen op een nieuwe naam voor de NVB. Wat bij mij gelijk de vraag oproept waarom ze überhaupt een nieuwe naam nodig hebben. Even Googelen dus en ik snap het al: er bestaat gewoon al een Nederlandse Vereniging van Banken.

Maar goed, ik heb het hier natuurlijk over ónze NVB, dé beroepsvereninging van informatieprofessionals. Of liever - zo lees ik na even zoeken - sinds 1912 staat NVB voor de Nederlandse Vereniging van Bibliothecarissen en Bibliotheekambtenaren. Zo!

En ook niet onbelangrijk: in 1999 veranderde de NVB haar naam van Nederlandse Vereniging van Bibliothecarissen, Documentalisten en Literatuuronderzoekers in Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de bibliotheek-, informatie- en kennissector.

Ik bedoel maar, ik werk dus in een sector met hele ingewikkelde namen!

Dat de naamswisseling niks te maken heeft met die bestaande Bankenclub ontdek ik uiteindelijk ook op hun site. Op 15 november was het 100-jarige feestje van de NVB en toen kregen ze van de commissaris van de Koningin het predicaat Koninklijk uitgereikt. Kijk aan, dán heb je dus inderdaad iets te vieren. Een nieuwe naam dus.

Meehelpen kiezen is een leuke nieuwe insteek. Maar om een andere traditie hoog te houden, mogen we kiezen voor nog wat meer ingewikkelde namen. Leest u maar even mee...
  • KNVI: Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals
  • KNVIB: Koninklijke Nederlandse Vereniging van InformatieBeheer, -Bemiddeling en -Beleid
  • KNVIP : Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatie Professionals
  • KVI: Koninklijke Vereniging van Informatieprofessionals
  • KVIP : Koninklijke Vereniging van Informatie Professionals

Tja, om eerlijk te zijn, ik vind ze allemaal niet zo geweldig. Altijd die afkortingen waar niemand wat van snapt. En dan ook nog van 5 letters? Kom toch op jongens. Ik heb m'n steentje bijgedragen en (ook heel traditioneel in deze sector) gekozen voor 3 mooie letters. Meer hebben we niet nodig om te laten zien wie we zijn. Koninklijk. Verenigd. En we doen aan Informatie. Punt.

Maar het zal mij benieuwen. U mag nog even meestemmen, als u durft.

Reacties

Populaire scribble

Wisseltrofee

Ik mag als officiële zingevings vrijwilliger  aanschuiven bij de jaarlijkse algemene ledenvergadering van team Willem. Zo zit ik ineens in een net iets te krappe zaal vol Geestelijk Verzorgers. Door een speling van het lot kwam ik tegelijk aan met m'n mentor, vochten we om de laatste parkeerplaats en zaten we even later naast elkaar aan de thee. Een mooie gelegenheid om hem om raad te vragen over m'n eerste echte cliënt, want ik vond het allemaal best pittig. Volgens mij zit zij meer in de crisisfase dan in de aandachtfase en heeft ze nood aan een 'echte' geestelijk verzorger. "Bel me!", zegt hij gelijk. En hij wil de volgende keer ook wel mee. Kijk, daar heb ik wat  aan! Voor ik het weet staat er ineens een Willem-quiz op de agenda. Een quiz? Ja, ik had me kennelijk moeten verdiepen in de mooie cijfers uit het jaarverslag van 2023. Oh jee, die was me even ontgaan. In een vrolijke petje-op-petje-af variant racen we door de prestaties van dit zinvolle netwerk.