dinsdag 4 december 2012

Lettergreep

Op twitter komt een oproep voorbij om mee te stemmen op een nieuwe naam voor de NVB. Wat bij mij gelijk de vraag oproept waarom ze überhaupt een nieuwe naam nodig hebben. Even Googelen dus en ik snap het al: er bestaat gewoon al een Nederlandse Vereniging van Banken.

Maar goed, ik heb het hier natuurlijk over ónze NVB, dé beroepsvereninging van informatieprofessionals. Of liever - zo lees ik na even zoeken - sinds 1912 staat NVB voor de Nederlandse Vereniging van Bibliothecarissen en Bibliotheekambtenaren. Zo!

En ook niet onbelangrijk: in 1999 veranderde de NVB haar naam van Nederlandse Vereniging van Bibliothecarissen, Documentalisten en Literatuuronderzoekers in Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de bibliotheek-, informatie- en kennissector.

Ik bedoel maar, ik werk dus in een sector met hele ingewikkelde namen!

Dat de naamswisseling niks te maken heeft met die bestaande Bankenclub ontdek ik uiteindelijk ook op hun site. Op 15 november was het 100-jarige feestje van de NVB en toen kregen ze van de commissaris van de Koningin het predicaat Koninklijk uitgereikt. Kijk aan, dán heb je dus inderdaad iets te vieren. Een nieuwe naam dus.

Meehelpen kiezen is een leuke nieuwe insteek. Maar om een andere traditie hoog te houden, mogen we kiezen voor nog wat meer ingewikkelde namen. Leest u maar even mee...
  • KNVI: Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals
  • KNVIB: Koninklijke Nederlandse Vereniging van InformatieBeheer, -Bemiddeling en -Beleid
  • KNVIP : Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatie Professionals
  • KVI: Koninklijke Vereniging van Informatieprofessionals
  • KVIP : Koninklijke Vereniging van Informatie Professionals

Tja, om eerlijk te zijn, ik vind ze allemaal niet zo geweldig. Altijd die afkortingen waar niemand wat van snapt. En dan ook nog van 5 letters? Kom toch op jongens. Ik heb m'n steentje bijgedragen en (ook heel traditioneel in deze sector) gekozen voor 3 mooie letters. Meer hebben we niet nodig om te laten zien wie we zijn. Koninklijk. Verenigd. En we doen aan Informatie. Punt.

Maar het zal mij benieuwen. U mag nog even meestemmen, als u durft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten