Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe sociaal bent u?

Vorige week verscheen in De Pers het artikel Eenzaam of sociaal slim? van Jojanneke van den Berge. Daarin vraagt de auteur zich af of door het toenemende chatten en krabbelen de eenzaamheid oprukt.Volgens een futuroloog (!) zitten we binnen 10 jaar massaal met de laptop of mobiel al chattend in het café en de trein en hangen kinderen hyvend in het klimrek. Ik geloof hem.

De vraag is of dat iets doet met je real life contacten. Want Nederlanders hebben meer dan vroeger het gevoel minder real life vrienden te hebben, maar juist meer virtuele contacten te onderhouden. En dan worden er toch wel wat opvallende uitspraken gedaan. Een paar citaten:

Deze nieuwe vormen van contact zijn een aanvulling op onze echte vriendschappen, geen vervanging. Toen de telefoon werd uitgevonden was men er ook al bang voor dat we in een sociaal isolement terecht zouden komen. Dat we wat minder vrienden krijgen, heeft met time management te maken.

Je werkt, je gaat daarna boodschappen doen, eten maken, en je hebt ook nog een relatie. Blijft er weinig tijd over. Ik vind Hyves handig. Kan mijn vakantiefoto’s in een keer aan al mijn vrienden laten zien. Heb contact wanneer ik het wil.

Als Stephan op zijn werk komt, gooit hij met outlook tegelijk Hyves open. Silvana heeft 268 Hyvesvrienden van wie ze de helft echt kent en de hele dag mee zit te chatten tijdens haar fulltime baan als secretaresse. Dan krabbel ik een vriendin: ‘ik denk aan je’. Dat scheelt weer tijd qua bellen.

De belangrijkste component voor de toename van contact via internet is dat het kan plaatsvinden op het moment dat het jou uitkomt. Veel Trendboxrespondenten gaven aan het lekker te vinden om de knop van de chatbox om te kunnen zetten.

Respondenten gaven heel nuchter aan dat online contact nou eenmaal goedkoper is dan elkaar in den lijve ontmoeten. Als ik al mijn Hyvesvrienden moet uitnodigen voor de koffie, dat is wel duur.

Kostenbesparing en controle, dat blijken de belangrijkse meer-waarden te zijn van virtuele contacten. Pardon? Het vergroten van je online vriendenkring is toch geen vrijbrief om je te gedragen als een sociale hork? Ik denk dat die eenzaamheid niet ontstaat, omdat we geen tijd meer hebben voor real life vrienden, maar omdat we straks niet meer weten hoe we in real life met die vrienden om moeten gaan.

Basisscholen geven aan dat ze een verarming in de woordenschat en het taalgebruik constateren. Als ik mailtjes of andere teksten van leerlingen zie, dan begrijp ik hun zorg. We zouden dat kunnen wijten aan de chatcultuur, de sms-taal. Kinderen worden niet meer geprikkeld om een goede zin te schrijven. Zou je dat ook kunnen doortrekken naar onze omgangsvormen? Als ik zie hoe makkelijk en vanzelfsprekend mensen naar hun rinkelende mobiel grijpen terwijl ze als klant geholpen worden aan de kassa of bij het inlichtingenbureau...

Zouden we het echt gaan verleren om elkaar oprechte en onvoorwaardelijke aandacht te geven? Geen chitchat over niks, wanneer het jou uitkomt, maar gewoon Aandacht. Voor jezelf, voor een ander. Met tijd, en rust, en stilte enzo. Zeg maar, vriendschap. Zou toch jammer zijn.

Foto: Hollandse Hoogte

Reacties

 1. Eenzaam of sociaal slim?
  Rare kop boven dat artikel. Alsof eenzamen per se contactgestoord zijn. '268 hyves'vrienden' van wie ze de helft echt kent?'
  Zijn die 134 dan ook reallife vrienden of oppervlakkige kennisen? En ze vindt ook nog tijd om te werken? Heb ooit een account geopend op hyves. Ik heb even gecheckt en heb nog steeds geen vrienden, maar wel een bericht van ene Patricia die wil dat ik haar woning op Stadsveld koop. Geen denken aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aanvulling: Een overzichtskaart van alle soclale netwerken:
  http://www.oxyweb.co.uk/blog/socialnetworkmapoftheworld.php

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, die titel vond ik ook al niet zo slim ;-)
  Mijn angst is eigenlijk een beetje dat, als deze omgangsvormen de norm gaan worden, we straks allemaal wél contactgestoord zijn. Ondanks al die 'vrienden'.

  Verderop in het artikel zegt iemand 1180 hyvesvrienden te hebben, waarvan hij 90% de hand heeft geschut. Ik denk echt dat ze die term 'vrienden' moeten gaan aanpassen. In 'contacten' ofzo. Elke taalfilosoof kan je uitleggen dat dit voor verwarring zorgt!

  Ik heb geen huis in de verkoop, maar als je toch nog een hyvesvriendje ..eh.. contact zoekt, mag je me wel uitnodigen hoor ;-)

  Leuk kaartje trouwens. Zijn we met hyves toch wel vreselijk marginaal bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geloof eigenlijk niet dat we er contactgestoord van zullen worden maar wel dat het van grote invloed is op alles wat we doen en laten. Daar hoort soms een bepaalde vervlakking bij, en informatiestress misschien maar het kan ook leiden tot verdieping, onvermoede contacten en samenwerking met wildvreemden die in het offline leven waarschijnlijk wildvreemden zouden zijn gebleven.

  Het web is een uitvergroting van de mens zoals 'ie is.

  Wat betreft Hyves: een groot deel van de contacten is net zo intensief als de contacten die je vroeger in je agenda had staan. Sommige spreek je dagelijks, anderen bel je een keer per jaar. Ik zien niet in waarom je zulke contacten op een sociaal netwerk anders zou moeten benaderen omdat ze op een ander medium zijn te vinden.

  Mij heeft Hyves al veel gebracht, vooral in die zin dat ik weer meer contact heb met mensen die ik al lang uit het oog had verloren. Soms gaat zo'n weerzien dan niet verder dan wat uitwisseling van ervaringen, soms raak je weer intensief in gesprek of langduriger contact. Niets mis mee, wat mij betreft.

  Maar het is maar net hoe je er tegenaan kijkt natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarschijnlijk heb je wel gelijk hoor. Natuurlijk brengen online vriendschappen ook weer nieuwe real life vrienden en de hele wereld ligt voor je open. En de ene vriend zie en spreek je vaker dan de ander. Niks mis mee.

  Maar het is wel die vervlakking waar ik me een beetje zorgen om maak. Informatiestress vind ik ook een mooi woord. En ik betrap mezelf er soms net zo goed op. Maar ik denk dat we daar uiteindelijk, diep van binnen, toch niet echt gelukkig van worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens. De uitdagingen van de tijd die voor ons ligt....

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Een kwart eeuw

En dan is het nu officieel: m'n grote jubileum. Vandaag precies 25 jaar geleden begon mijn eerste werkdag bij Bibliotheek Hengelo. Waarmee ik definitief de droom van een leven in de muziek achter me liet. Toch handig, twee diploma's. Ik begon in een bibliotheek met één pc en telefoon per kantoor en communiceren ging vooral via post en fax. Op de studieafdeling stond nog een kaartenbak, als back-up voor de digitale catalogus. Als inlichtingenmedewerker heb ik flink wat microfiches van oude kranten opgeruimd in het juiste hoesje, want die kon de klant echt niet zelf op volgorde zetten. Afijn, het waren andere tijden. De eeuwige constante was mijn inzet voor leesplezier en leesbevordering op basisscholen. Het ontwikkelen en aan de man brengen van een programma voor alle groepen en in een structurele samenwerking deed ik eerst lokaal, toen provinciaal en uiteindelijk landelijk. Dit jaar viert Nederland het 10-jarig bestaan van de Bibliotheek op school .  Vorige maand hoorden we dat