Doorgaan naar hoofdcontent

Stapel-elfje


Reacties

 1. Dag Astrid,
  Wat is een Stapel-elfje? Zijn dit boeken die je nog wilt lezen? In dat geval zou ík je aanraden met Alles is verlicht te beginnen. Over dat boek schreef Pieter Steinz in de NRC (ongeveer) dit: 'Je zou wensen dat iedereen het gelezen had, zodat je er overal over kon praten.'
  Maar voor alle andere titels is vast ook iemand te vinden die zegt 'hiermee beginnen'.
  En misschien heeft het stapeltje een heel andere betekenis?
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Schrijver,

  Een stapel-elfje is mijn persoonlijke variatie op een stapelgedicht. En dat is een gedicht dat je maakt met de titels van boeken uit je boekenkast. Kijk hier maar eens. Krijg je al inspiratie?

  Als je mijn titels van boven naar beneden leest, lees je een elfje ;-) Sinds de laatste boekensanering kan ik er geen gewoon gedicht meer van maken, helaas!

  Ik heb alle boeken al gelezen en inderdaad, Alles is verlicht is een 5-sterren boek.

  Succes met je eigen stapelgedichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Astrid,
  Dank voor de uitleg. Ik had er nog nooit van gehoord. Leuk idee wel! Wat is precies de rol van het elfje?
  Nee, ik heb nog geen inspiratie. Maar dat kan nog komen.
  In elk geval delen wij de liefde voor Alles is verlicht. Dezelfde P. Steinz van de NRC vond Verloren van Daniël Mendelsohn als ik mij goed herinner 100x (in elke geval vele malen) beter dan Alles is verlicht. Dat ben ik niet met hem eens, al vond ik Verloren ook heel goed en aangrijpend. Maar gek genoeg overstijgt fictie hier voor mij de werkelijkheid.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De rol van het elfje?
  Bedoel je hiermee wat een elfje is?
  Net als een haiku bestaat een elfje uit vaste dichtregels. Elf woorden, opgebouwd uit 1-2-3-4-1 woorden per zin. Een leuke dichtvorm om vooral met jonge kinderen mee te werken.

  Het andere 5-sterren boek van Safran Foer is Extreem luid & ongelooflijk dichtbij. Daarvoor zou ik Grunberg en Chaimbers aan de kant leggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Astrid,
  Dank voor de uitleg! Ik had nog nooit van een 'elfje' gehoord, dus dit was iets wat jij onder de leermomenten zou rangschikken. Lijkt me inderdaad leuk om met kinderen te doen, misschien ook wel met bejaarden trouwens.
  Ik heb Extreem luid & ongelooflijk dichtbij gelezen, maar het boeide me minder dan Alles is verlicht, misschien omdat daarna de verwachtingen te hoog gespannen waren. Een goeie Grunberg aan de kant leggen zou ik niet gauw doen, maar er zijn ook wel minder goeie Grunbergs. De nieuwste vind ik tot nu toe erg beklemmend. Zijn stijl wordt minder ironisch en daarmee wordt het allemaal steeds onontkoombaarder, wat denk ik ook wel eens zijn bedoeling zou kunnen zijn. Ik besef inmiddels weer even dat er niets boven het lezen van een goed boek gaat. Als er een medicijn tegen blogverslaving bestaat moet dat wel lezen zijn.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb me nog niet durvan wagen aan Grunberg. Maar als violist... ik zou toch Tirza maar eens moeten oppakken, niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Astrid,
  Waarom durf je je niet aan Grunberg te wagen? Wat betreft die viool: ik herinner me nauwelijks dat die in het boek voorkomt, al doet het omslag anders vermoeden.
  Ik zou niemand aanraden met Tirza te beginnen, omdat naar mijn idee in de boeken van Grunberg een soort ontwikkeling zit. Maar dat idee kan onzin zijn.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ken Grunberg van Yasha in de vpro-gids en een enkel tv-optreden. Ik weet nooit zo goed wat ik er van moet denken.
  Oké, geen Tirza dus. Gewoon maar met z'n eerste boek beginnen, begrijp ik uit je opmerking.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag Astrid,
  Ook via jouw advies is het me niet gelukt (RSS-feed van je postings), maar never mind, ik weet je wel te vinden, 'k heb je tot favoriet verklaard. Ook mijn boekhandelaar op je blog gewezen, kan hij met z'n inkopen er een beetje rekening mee houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou zeg, wat een boel eer voor zo'n simpel bloggertje als ik. En dat uit een voor mij onbekende hoek. Veel dank!

  Ik ga nog even informeren voor je, dat is wel het minste dat ik kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Astrid,
  Ik weet niet of het een goed advies is om met een oude Grunberg te beginnen, maar ik heb het idee dat er een soort ontwikkeling in zijn boeken zit en die vind ik wel interessant. Ik weet natuurlijk niet of een ander dat ook zo zal ervaren. Ik weet eigenlijk ook niet of Grunberg een schrijver is die ik echt kan aanraden, want ik kan me voorstellen dat sommige mensen hem heel erg vervelend vinden. Maar proberen kan altijd.
  Mij verging het zo:
  Ik begon met Blauwe maandagen, lang nadat het verschenen was. Ik vond er niks aan, de humor irriteerde me, en ik denk dat ik het niet eens heb uitgelezen, of met moeite. Ongeveer een half jaar later gaf ik hem een tweede kans en begon in Fantoompijn. Dat vond ik onverwacht zó goed dat ik dacht: laat ik Blauwe maandagen toch nog maar eens proberen. En opeens vond ik het prachtig. Ik heb dit zelf altijd nogal vreemd gevonden, omdat er maar zo weinig tijd tussen zat. Na b.v. tien jaar iets anders gaan waarderen vind ik nog wel te begrijpen, maar dit vond ik vreemd. Maar zo ging het. Eén boek van hem beviel me echt niet, nl. Figuranten. De rest vond ik redelijk tot zeer goed.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou, dat is een mooi verhaal. Op mij komt het vooral over als een 'persoonlijke' ontwikkeling en niet direct die van Grunberg.

  En dat is toch wat lezen is: iets persoonlijks. Deze week kwam ik een vernietigende recensie tegen van Dit is alles. De onverwachte wending van het slot werd niet eens genoemd, laat staan dat die keuze van de auteur de kwaliteit van het boek iets omhoog zou halen.

  Wat anderen ook zeggen, je kunt maar één ding doen en dat is zelf lezen en het boek onderdeel laten worden van jouw eigen ontwikkeling. Grunberg zal mijn pad kruisen als we daar allebei aan toe zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Sorry, nog een keer i.v.m. typefouten.

  Dag Astrid,
  Je hebt gelijk dat je alleen maar zelf kunt lezen en dat hetzelfde boek voor iedereen iets anders kan betekenen. Maar ik geloof toch niet dat ik alleen over een persoonlijke ontwikkeling schreef. In Grunberg is volgens mij ook voor anderen een ontwikkeling te bespeuren. Eerst schreef hij over rare mensen die rare dingen deden, toen over gewone mensen die rare dingen deden en nu over gewone mensen die gewone dingen doen. En het beklemmende hiervan is dat nu juist die gewone dingen zo raar zijn. En dat je niet meer kunt denken: het zijn rare mensen die het doen. M.a.w. je zou het zelf kunnen zijn. Dit is wel erg kort, maar zo ongeveer ervaar ik het.
  Andere auteurs kunnen natuurlijk hetzelfde effect hebben. Toevallig hou ik wel van Grunberg.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vind je korte analyse van Grunberg wel heel duidelijk. En dat dat beklemmend werkt, kan ik me ook wel voorstellen. Hoe gewoner, hoe dichterbij. En dat willen we niet altijd zien...

  Veel plezier met je boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @AvA: Ik ben eruit waar het probleem zit, maar we snappen allemaal niet waarom! De URL die je gebruikt om m'n feeds aan outlook toe te voegen (via atom bijvoorbeed) eindigt op 'default#'. Als je het # weghaalt, accepteert hij de URL wel. Probeer het maar eens, bij mij lukte het op die manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dag Astrid,
  Met de RSS lukt het nog steeds niet, maar ik mail je hier met een andere reden. Jouw plaatje bij deze posting heeft me aardig aan het schuiven en stapelen gezet, maar zo'n poetisch/dramatisch/droeve stapel als je kunt vinden op de posting van 30.8 bij www.boekengek.blogspot.com , nee, dat is niet eenvoudig.
  Wellicht zie ik je 'n keer in Concordia binnenkort zonder dat we 't weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ai, maar volgens mij ontstond dat gedicht door pijnlijke omstandigheden van buiten. Tja, zo gaat dat soms, met poëzie.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kennismaken met Scribbles

Astrid van Dam Adviseur Jeugd & Onderwijs in de Bibliotheek Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal. Student Geestelijk begeleider Spiritualiteit & Zingeving aan de Academie voor Geesteswetenschappen . Dit weblog is begonnen als het werkboek voor de online cursus 23dingen en uitgegroeid tot een persoonlijke kijk op de (soms) wonderlijke wereld en de mensen om me heen. Werkterrein: Leesbeleving Taalontwikkeling Mediawijsheid Ontwikkelen en uitzetten van lokale en bovenlokale programma's Bieblog Hengelo redactie (Gestopt per oktober 2022) de Bibliotheek op school Werkgebied: Bibliotheek Hengelo , Hof van Twente en Oldenzaal Liefhebberij: Spiritualiteit & zingeving Zijnsoriëntatie Stilte Wereldvredesvlam Twente Lezen en schrijven Film Muziek Yoga en zwemmen Meer van en over Scribbles is te vinden onder de buttons in de navigatiebalk. **********