Doorgaan naar hoofdcontent

Update ding Wiki


Ach ja, die eeuwige discussie over de betrouwbaarheid. We zullen ons er toch maar bij neer moeten leggen, denk ik. Iedereen gebruikt wikipedia. Volgens mij heeft het een hoog zelfregulerend gehalte en wordt de echte onzin snel genoeg 'verbeterd'.

Sinds 23 dingen heb ik niks meer met wiki's gedaan. Mijn eigen proeftuinwiki over Berlijn bestaat nog steeds, maar wat ontdek ik nu ineens? Er staan allemaal reacties bij! Sorry... en bedankt. De inhoud lijkt nog ongewijzigd. Nogmaals dank!

Wel weet ik zeker dat er genoeg leuke dingen mee te doen zijn. Al was het maar om alle biblioblogs of de na-23-dingen-producten te verzamelen (hé, waar blijft die content!). En ook in het onderwijs liggen kansen genoeg. Al die zelfontwikkelde lesmaterialen, die kun je toch delen?

Twee opmerkelijke zaken rondom wiki's heb ik onlangs wel voorbij zien komen. Eerst verschijnt er een gedrukte versie van 20.000 artikelen. En dan wordt hij op cd-rom gezet voor scholen zonder internet in ontwikkelingslanden. Kennelijk is er een markt.

Toch kreeg mijn wiki-ding nog een staartje. Mijn post over de oncyclopedia - een encyclopedie vol onzin - bleef niet onopgemerkt door de redactie. Ik werd subtiel op de vingers getikt, omdat ik kennelijk zondigde tegen m'n eigen regels, en ik werd uitgedaagd: of ik zelf niet een artikel wilde bijdragen over het bibliotheekvak.

Dat zag ik wel voor me, lekker onzin krabbelen over wat we allemaal doen in de bibliotheek. Even de vooroordelen er sappig dik bovenop leggen enzo. Maar tot nu toe is het er niet van gekomen. Geef het maar toe Scribbles, je bent gewoon te serieus.
Alhoewel...

Iemand een leuk idee voor deze oncyclopedia?
Samen krabbelen?

Reacties

  1. Ik wil wel mee doen, maar dan alleen in de echte wikpedia. Wellicht samen met studenten IDM? Maken we een stuk of 20 lemma's aan in Wikpedia en kijken we hoe lang het duurt voordat foute info gecorrigeerd wordt en hoe makkelijk het is om fout informatie weer te corrigeren. Uiteraard louter als wetenschappelijk fenomeem ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi experiment, maar nu even niet. Lijkt me meer iets voor de bèta-bibliotheek ofzo. Of het mediawijsheid expertisecentrum!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Wisseltrofee

Ik mag als officiële zingevings vrijwilliger  aanschuiven bij de jaarlijkse algemene ledenvergadering van team Willem. Zo zit ik ineens in een net iets te krappe zaal vol Geestelijk Verzorgers. Door een speling van het lot kwam ik tegelijk aan met m'n mentor, vochten we om de laatste parkeerplaats en zaten we even later naast elkaar aan de thee. Een mooie gelegenheid om hem om raad te vragen over m'n eerste echte cliënt, want ik vond het allemaal best pittig. Volgens mij zit zij meer in de crisisfase dan in de aandachtfase en heeft ze nood aan een 'echte' geestelijk verzorger. "Bel me!", zegt hij gelijk. En hij wil de volgende keer ook wel mee. Kijk, daar heb ik wat  aan! Voor ik het weet staat er ineens een Willem-quiz op de agenda. Een quiz? Ja, ik had me kennelijk moeten verdiepen in de mooie cijfers uit het jaarverslag van 2023. Oh jee, die was me even ontgaan. In een vrolijke petje-op-petje-af variant racen we door de prestaties van dit zinvolle netwerk.