Doorgaan naar hoofdcontent

De bieb geeft twee vrouwen cadeau

Hebt u hem al opgehaald?

Die speciale editie,
die heel Nederland Leest?

De actie is weer van start, stapels boeken vliegen over de balie, overal zijn lezingen, discussies, filmavonden, leeskringen en weet ik wat nog meer voor activiteiten. Alles staat in het teken van die oude bestseller van Harry Mulisch.

Ik vind het toch wel aardig. De actie heeft iets verbindends, of je er als bibliotheek nu veel of weinig aandacht aan besteed. De publiciteit lijkt ieder jaar toe te nemen en met een nog levende auteur kun je er natuurlijk weer van alles bij uit de kast halen. Documentaires, oude en nieuwe interviews, tournees… Zelfs bijzondere websites! Opdat we de oude meester niet vertegen.

Naast het boek krijgt u als lid van de bibliotheek ook een leesgids. Om te gebruiken als leidraad bij het boek, ter voorbereiding op discussies en met tips om verder te lezen. Want dat gaat u toch wel doen?! Het hoeft echt niet perse een Mulisch te zijn. Alhoewel ik zelf De ontdekking van de hemel en Siegfried wel erg bijzonder vond. Meer heb ik niet van hem gelezen, moet ik bekennen. Twee vrouwen misschien, op de middelbare school, maar ik weet het niet meer zeker. Dat zegt genoeg. Ik zal het boek een herkansing geven.

In De Pers van vandaag vertelt Annejet van der Zijl enthousiast hoe dit boek haar liefde voor lezen weer deed opbloeien en hoe het nu nog net zo mooi is als toen. Veel leuker om te lezen vind ik haar anekdote uit de tijd van voor haar tienerjaren, toen ze nog een leesbeest was.

Tot mijn beste jeugdherinneringen behoren de eindeloze zondagen en verregende vakanties waarin ik kon verdwijnen in zo dik en spannend mogelijke boeken. Eens heb ik me zelfs laten insluiten in de plaatselijke jeugdbibliotheek – per ongeluk, want zo verdiept in een verhaal dat ik de sluitingsbel niet had gehoord. De politie moest er aan te pas komen om me te bevrijden.

Kom daar nu nog maar eens om!

Ik stel voor dat we volgend jaar ook een Nederland Leest voor kinderen invoeren, met een prachtig boek gratis voor alle jeugdleden tot 13 jaar en heel veel activiteiten. Dan zetten we ze ’s avonds laat in de bieb aan het lezen en discussiëren en gaan we zelf heel stilletjes naar huis. Of beter nog, we organiseren een pyjamaparty, bouwen een leesfeestje tot in de kleinste hoekjes, waarna die beesten tussen de kasten hun mooiste verhalendroom hebben. En dan afsluiten met een voorleesontbijt.

Tja, je moet érgens beginnen, toch?

Reacties

 1. Straks op teevee in docu van Cherry Duyns. Ik heb Bericht a/d Rattenkoning en Het Stenen Bruidsbed gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei, zover ben ik nooit gekomen. Wel De aanslag 'gezien' natuurlijk. Om 23:55 is Twee vrouwen op tv. Fijne Mulisch-avond!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk idee van dat slaapfeest in de bieb! Musea doen het, de dierentuin doet het, raar eigenlijk dat een bibliotheek het nog nooit gedaan heeft. (Of toch wel?) Zorg maar dat je de primeur krijgt!
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @schrijverdezes: Het slaapfeest is niet mijn primeur. Ik heb er ooit over gelezen in een vakblad. Geen idee meer waar het was, maar ik vond het idee wel aardig. Misschien volgend jaar, tijdens de kinderboekenweek!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou ja, dan maar de primeur van het oosten! Het lijkt me in elk geval reuze-leuk en dan met een speurtocht en spookverhalen en een dierengeluidenspel in het donker. Ik geloof dat ik een beetje nostalgisch begin te worden...
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. volgens mij slapen ze in Den Haag regelmatig.. Er kwamen dan schrijvers voorlezen in van die mooie hästens-bedden.. iedereen er omheen, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. NL Leest voor kinderen? Alsjeblieft niet zeg. Alsof die vervelende CPNB al niet genoeg activiteiten over ons uitstort.

  Dat gratis boek vind ik al onzin (trekt alleen mensen die "voor het gratis" komen), en de activiteiten die je noemt kun je ook prima in de Kinderboekenweek doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @henk: Nou ja, het was maar een idee. En volgens mij is er niks mis met mensen die 'voor het gratis' komen. Geeft jou weer de kans om iets te doen waardoor ze nog een keer terugkomen, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Astrid: je hebt gelijk, het is niet aan ons om te beoordelen waarom klanten naar de bibliotheek komen.

  Ik heb gewoon niet veel op met Ned. Leest.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kijk om je heen

  Na de schokkende uitslag van deze verkiezing merk ik dat ik vooral heel stil word. Hoe graag ik ook mijn wijze steentje wil bijdragen aan een 'hoe komt dit toch' of 'hoe nu verder', ik geloof niet dat ik daar de stem of de pen voor heb. Ik ben meer van het fluisteren en het potlood. En van het branden van een vredesvlammetje in m'n hart en woonkamer. Gelukkig buitelen columnisten al over elkaar heen met scherpe analyses. Mijn favoriete Correspondent heeft zelfs  een heel dossier  over wat er gaande is. En natuurlijk weten onze cabaretiers hier de komende tijd ook wel raad mee.  Ik laat alle duiding en lawaai maken dan ook graag aan hen over. Wat me wel raakt en inspireert zijn de slotwoorden van Dolf Jansen op Radio1 . Laat ik mijn bescheiden podium dan maar openstellen voor zijn hoop en medemenselijkheid. Want mijn hemel wat gaan we dat nog nodig hebben... "In het volle licht stappen lijkt me nu wel een goed idee. Zie wat er gaande is. Kijk om je heen wie je