Doorgaan naar hoofdcontent

Alle Duitsers blij: Oetker wordt Utker

Ik heb een lieve Berlijnse vriendin, hier vlak om de hoek. Als we weer een avondje samenzijn, zorgt één van ons standaard voor zelfgebakken taart of cake. Van Dr.Oetker natuurlijk! Wat altijd goed is voor een opmerking uit de Berlijnse hoek. Je zegt namelijk Dr.Utker hoor. Jaja, hier noemen we dat gewoon Oetker...

Gister stond er een prachtig artikel op nrc.nextblog. Waarom Dr.Oetker opeens Dr.Utker is. Blijkt dat in alle reclames de uitspraak is veranderd. Een intense speurtocht van de journalist levert het argument op dat ze nu hebben gekozen voor een meer internationale uitspraak. Briljant. Net als alle reacties bij het blog trouwens.

Daarom hier, speciaal voor mijn liebe Katrin - die nu tussen de verhuisdozen zit en pas over 10 werkdagen weer internet en telefoon heeft, omdat de KPN haar online verhuisbericht niet heeft verwerkt, ondanks de bevestiging die zij wel heeft ontvangen - één van de Oetkerreclames met de enige echte internationale uitspraak. Ik zal vast gaan oefenen, voor als we taart komen eten in jullie nieuwe huis!



Reacties

  1. Merkwürdig. Ik sprak het altijd, zoals het hoort, op z'n Duits uit. De umlaut vervalt omdat het om een hoofdletter gaat, en er komt dan een e achter. Je ziet ook vaak Köln en Koeln door elkaar gebruikt worden. Ik weet de exacte regel hiervoor niet. Maar Oetker op z'n NL's; dacht het niet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Henk: graag gedaan!

    @eazy: Nou, ik dacht dat dus wel! Lekker makkelijk, lekker Hollands. Sommige klanten schijnen ineens wat problemen met de producten te hebben, omdat ze niet wisten dat die Duits waren... Het kan dus altijd nog erger ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eindelijk! En dat eindelijk is niet alleen voor mijn Internet aansluiting bedoeld maar ook voor de uitspraak. Het is dus inderdaad Dr. Oetker ("Ötker") .... =)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jaaa, Deutschland überwint immer Alles :-D Fijn dat je weer online bent!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Spa met bubbels

Het is al een tijd te druk. Ik ben al een tijd te moe. M'n lichaam doet zeer op plekken waar het nooit eerder zeer deed. Maar volgens de dokter ben ik kerngezond. Het zal een combinatie van factoren zijn, waaronder die beruchte vrouwenfase. Tijd dus voor wat verwennerij. Op advies heb ik een aantal Floatbaden geboekt in een magnesium spa. Een uur drijven in warm magnesiumwater in een prikkelarme cabine. Het schijnt voor alles goed te zijn wat met lichaam en geest te maken heeft. Kom maar door! Na een liefdevolle uitleg gaat de deur van m'n privé kamer op slot en neem ik eerst een heerlijke douche. In de cabine is het toch echt wel zoeken naar de juiste houding. Wat leg ik onder m'n hoofd. Hoe voorkom ik dat er water in m'n oren loopt. Jeetje, dat zout prikt echt op kleine wondjes! Ja, zo lijkt het lekker te zijn. Hè prut, licht vergeten uit te doen. Toch maar die warme cabine weer uit en dan opnieuw m'n houding zoeken. Dat valt nog niet mee zeg, een uur ontspannen.