Doorgaan naar hoofdcontent

Zeeuwsmeisje


En zo deed ik in 30 uur een rondje Zeeland. Op werkbezoek voor #debibliotheekopschool. Alles voor de Goede Zaak! Hoeveel ervaringen kun je stoppen in zoveel uren? Telt u maar even mee.

 • Negen uur over treinrails schuren in zes verschillende soorten treinen. Niets zo wisselvallig als de NS!
 • Een spontaan en gezellig hapje en drankje met de beroemde Middelburgse collega's Edwin Mijnsbergen, Maringe Vogel en partners. Waarmee ik ook gelijk kennis maakte met hun stamcafé Bommel, een aanrader voor iedereen die er straks tijdens de Bibliotheek2daagse even tussenuit wil. 
 • Een bijzondere nacht in de kleinste schoenendooskamer van Hotel du Commerce. Met een even bijzonder smaakloos ontbijtje. Oké, ik had een bed, stroom, warm water en iets te eten, dat heeft niet iedereen op deze wereld. Maar meer dan dat kan ik er ook niet van maken. Voor wie tijdens de B2D in dit hotel verblijft: sterkte. 
 • Een inspirerend flitsbezoek aan boekhandel de Drvkkery, die het retailconcept tot in de finesse heeft doorgevoerd. Jammer dat de tijd te kort, de tas te klein, de portemonnee te leeg en de koopwaar te zwaar waren. Maar een feest voor de funshoppende lezer! 
 • Een vruchtbaar verbindingsbezoek aan de Zeeuwse Bibliotheek, waar ik leerde hoe de Bibliotheek op school in het Zeeuwse leeft. En m'n topografische kennis over die uithoek van het land is weer bijgeschaafd.
 • Een snel ritje met directeur Kees Hamann naar één van z'n jongste schoolmediatheken in Vlissingen. Waar hij liet zien hij hoe datgene wat we nu langzaam met elkaar aan het bouwen zijn allang met zijn gemeente heeft gerealiseerd. Scholen die zich met hart en ziel inzetten voor 'hun' bibliotheek, leescoördinatoren in dienst van de bibliotheek, onderwijsassistenten fulltime als mediathecaris in de scholen en overal blije lezende kinderen, die zelf hun mediatheek beheren. Zo simpel kan het zijn, zoveel energie kun je in beweging zetten. 

Om eenmaal veilig thuis te constateren dat ik ook nog alle weergoden voorbij heb zien komen. Dat Nederland best wel groot is. Dat Middelburg bij een strak blauwe najaarslucht een mooi pittoresk stadje is. En dat we eigenlijk heel goed bezig zijn met elkaar. Dat maakt zo'n werkrondje én al deze ervaringen meer dan waard. #Bedankt.

Reacties

 1. Mooi verslag Astrid. Het was leuk je weer eens in levenden lijve te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En veel gezelliger dan een avondje in m'n schoenendooskamer! Dagdag

   Verwijderen

Een reactie posten

Populairste scribble

Uit het veld geslagen

Deze tweede lesdag van ons nieuwe schooljaar zit ik voor het eerst thuis in zoom. De zomergriep heeft me te pakken. Inmiddels koortsvrij, maar zowel m'n kriebelhoest als m'n lichaam houd ik liever uit trein en klaslokaal. Gelukkig is er een online verbinding en dat werkt prima.  Mystagogie. Dat is zowel het mooiste als het meest ongrijpbare vak tot nu toe. De docent definieert dit als 'het verdiepen van het vertrouwen op een begeleiding vanuit en in het mysterie'. Waarbij 'een mystagoog, in het luisteren naar het levensverhaal, beluistert hoe het mysterie zich wil ontsluiten in de ander diens identiteit en zelfbewustzijn'. Snap je? Nee, ik ook nog niet. Maar tijdens deze les worden weer twee prachtige mystieke teksten besproken, veel vragen gesteld en vallen er mooie stiltes na de antwoorden die ieder hier voor zichzelf op geeft. Ik leer dat mystagogie vooral gaat over en begint met luisteren. Dat kan vanuit bijvoorbeeld stilte, liefde, intuïtie of niet-weten. N