Doorgaan naar hoofdcontent

Ding 16 - YouTube

Ja, dat kennen we natuurlijk. Veel geneuzel voor 15 seconds of fame, maar soms ook mooie, grappige of bijzondere filmpjes. Natuurlijk kun je als bibliotheek compilaties van activiteiten of speciale acties via YouTube publiceren. Maar dan maak ik me, meer dan bij tekst, foto's of geluid, toch wat zorgen over de kwaliteit die wij kunnen leveren. Als je film gaat inzetten, moet je wel wat in huis hebben als het gaat om opnametechniek en editing. Geen knutselwerk graag, dan schiet je je doel voorbij.

CinekidStudio biedt een leuk voorbeeld om met kinderen en film te werken. Daar worden spelenderwijs onze regisseurs van de toe-komst geboren! Ik zie wel mogelijkheden voor een uitbreiding van onze leerlijn mediawijsheid. Wie doet er mee?

Het toevoegen van een eigen filmpje aan YouTube vraagt wel het uiterste van mijn geduld. En ik dacht dat Flickr traag was...
Maar daar is 'ie dan; les één over Berlijn in beeld en geluid.

In 2005 werd aan de Prenzlauer Alle 70 het kunstwerk Fragen! van Karla Sachse onthuld: 320 meter zwart plexiglas met daarop 61 vragen. De kelders van dit gebouw deden na WOII dienst als gevangenis van de geheime dienst van de Sovjets. Daarna kwam Haus 3 in handen van de Stasi. De kelders bleven cellen en elders in het gebouw waren verhoorkamers. Bij de onthulling van het kunstwerk werd gedemonstreerd door een handjevol mensen op leeftijd, de meesten oud-medewerkers van de Stasi. Ze vonden dat er sprake was van geschiedvervalsing. De horrorverhalen die de ronde deden over de Stasi-praktijken in de oude onderzoeks-gevangenis waren allang weerlegd, vonden ze.
Bron: Waar is de muur? / Margriet Brandsma (uitgeverij Conserve)

Hier een poging om een deel van deze indrukwekkende Fragen! in beeld te brengen.

Reacties

  1. Ik maar zoeken naar dat filmpje.... Mijn kinderen zeggen tegen de digitale camera overigens: dat ding waar je filmpjes mee kunt maken (voor YouTube bedoelen ze). Die zijn helemaal niet geinteresseerd in foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. update:
    76% and still running
    dat wordt nachtwerk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jaa! Eindelijk!
    Heb je het zelf gefilmd? Wel een vaste hand hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fijn dat het gelukt is met je film! Geduld wordt beloond... Ik ben het met je eens als het gaat om de kwaliteit van beeldmateriaal wat je als bibliotheek wilt aanbieden. Maar er liggen wel mogelijkheden, vind ik!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die vaste hand valt wel tegen als er foto's gemaakt moeten worden hoor! Ik heb een soort natuurlijk vibrato :-)

    En over dat geduld hebben we het al gehad... wat een kleine nachtmerrie was dat.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gelukt dus! Prachtig camera werk hoor :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Berlijn - Stadsbeer Schnute

Berlijn dankt haar naam en stadswapen aan de beer. Er doen veel verhalen de ronde over de relatie tussen beer en Berlijn. De meest overtuigende is de hypothese van onderzoeker Theodor Zell. Volgens Zell is de stad Berlijn gesticht in de buurt van een plaats waar zich veel beren ophielden, ter hoogte van de huidige Nederlandse ambassade . Dit was aan het eind van de twaalfde eeuw een ondiepe, vlakke plaats in de Spree. Ook beweert hij dat het woord Berlin vroeger 'bereplaats' beteken-de. En dat maakt z'n theorie geloofwaardig genoeg! Waar of niet, je komt de beer overal tegen. Niet alleen in alle soorten en maten op straat en in de souvenierswinkels, maar ook in het echt. Knuffelijsbeer Knut kennen we nu wel, dus die slaan we even over. In het hartje van de stad resideert in de berenkuil Am Köllnischen Park sinds augustus 1939 de enige echte Berlijnse stadsbeer. De vreugde na de feestelijke opening was van korte duur. De beren hadden zwaar te lijden tijdens de oorlog. All