Doorgaan naar hoofdcontent

Ding 13 - Docs & Spreadsheets

Een online kantoortoepassing waarmee je via het web bestanden met anderen kunt delen en er gezamenlijk aan kunt werken. Dat voorkomt het heen en weer mailen van 'de laatste versie' aan alle betrokkenen en 10 exemplaren in je mooie mapjessysteem. Ideaal!

Wij kunnen iets dergelijks al met onze transit en groups binnen het netwerk. Als je daar een document in plaatst kan iedereen of een geselecteerde groep er ook bij. Toch zijn dat weer vaak kopieën van bestanden die je ook op je eigen 'schijf' hebt staat. En omdat ik vaak samenwerk met mensen buiten onze bibliotheek, lijkt deze gedeelde kantooromgevingen me wel wat.

Ik heb een simpel documentje aan Diabolo en 2a2eyes gestuurd en online gezet. Het CC-tje daarvan heb ik al binnen, dus ik hoop dat m'n collega's het ook hebben ontvangen. Het lijkt allemaal best handig, maar ik loop toch tegen wat vreemde dingen aan.

Bij m'n eerste poging krijg ik de melding does not support .docx. Lekker handig als je al vier maanden met Office 2007 werkt. Gaat Bibliotheek Hengelo zelfs sneller dan Google?

Bij de tweede poging wordt me verteld dat ik niet meer dan 500kB per bestand kan uploaden. Lekker handig als je meeste documen-ten en powerpoints veel plaatjes bevatten. Ligt mijn werk Google soms iets te zwaar op de maag? Oh wacht, powerpoints mogen tot 10MB, dat scheelt al een beetje.

Een RSS op wijzigingen is alleen mogelijk als je het document publiceert als een webpage. Het is me niet duidelijk wat de gevolgen daarvan zijn voor de bescherming van het document. Hoe online staan alle gegevens dan?

En dan het resultaat van zo'n upload. Wat een zooitje. Ik mis m'n word-opmaak. Foetsie duur rapportsjabloon. Kan ik ergens zien hoe het document er op papier uitziet? Dit soort tekstverwerkers vind ik dus erg lastig als je helemaal geofficed bent.

Ik heb als test het documentje ook in m'n blog geplaatst. Wat een baggerresultaat. Gauw weer verwijderd, lesje geleerd.

Verder schijnt je met 3 personen tegelijk in hetzelfde document te kunnen werken. Dat is toch niet handig? Je gaat dan al snel kruis-lings wijzigen en opslaan bijvoorbeeld. Google zal daar vast wel een oplossing voor hebben, maar ik geloof het pas als ik het zie.

Ik heb tot slot iemand uitgenodigd om een 'geshared' document te bewerken. Er lag nog wel een kleintje .doc waar ik samen met iemand aan werk. Ben benieuwd of m'n chef wijzigingen durft aan te brengen in dat kunstwerk!

Al met al ben ik nog niet overtuigd, maar ik zal mezelf dwingen er meer ervaring mee op te doen. Misschien went het allemaal wel en dan komen de voordelen vanzelf. They better do!

Reacties

Populaire scribble

Spa met bubbels

Het is al een tijd te druk. Ik ben al een tijd te moe. M'n lichaam doet zeer op plekken waar het nooit eerder zeer deed. Maar volgens de dokter ben ik kerngezond. Het zal een combinatie van factoren zijn, waaronder die beruchte vrouwenfase. Tijd dus voor wat verwennerij. Op advies heb ik een aantal Floatbaden geboekt in een magnesium spa. Een uur drijven in warm magnesiumwater in een prikkelarme cabine. Het schijnt voor alles goed te zijn wat met lichaam en geest te maken heeft. Kom maar door! Na een liefdevolle uitleg gaat de deur van m'n privé kamer op slot en neem ik eerst een heerlijke douche. In de cabine is het toch echt wel zoeken naar de juiste houding. Wat leg ik onder m'n hoofd. Hoe voorkom ik dat er water in m'n oren loopt. Jeetje, dat zout prikt echt op kleine wondjes! Ja, zo lijkt het lekker te zijn. Hè prut, licht vergeten uit te doen. Toch maar die warme cabine weer uit en dan opnieuw m'n houding zoeken. Dat valt nog niet mee zeg, een uur ontspannen.