Doorgaan naar hoofdcontent

Ding 14 - Instant Messaging

Dit klinkt heel duur, maar gaat eigenlijk gewoon over chatten. Met de opdracht wat ervaring op te doen via bijvoorbeeld onze aladin-chat, je collega's toe te voegen aan een IM-account en het liefst ook nog gebruik te maken van de nieuwste web2.0 dienst Meebo. Sorry, maar dit ding gaat mijn deurtje voorbij.

Dat het bij chatten inhoudelijk meestal over niks gaat, is niet mijn grootste bezwaar. Mijn gekrabbel op hyves is ook vooral fun en dat kan heel gezellig zijn. Chatten leent zich volgens mij alleen voor chitchat, want je moet snel en kort schrijven. Dus gebruik je afkortingen, maak je spelfouten en laat je interpunctie weg. Het gevolg daarvan zie ik voorbij komen als ik bijvoorbeeld een email ontvang van scholieren. Er zit niet één fatsoenlijke zin tussen. Gelukkig heb ik ervaring met cryptogrammen, want het is vaak nog een hele puzzel om te achterhalen ze bedoelen. Taal was en is speerpunt nummer 1 binnen het onderwijsbeleid en ik merk een groeiende behoefte aan lees- en taalondersteunende activiteiten. Dus blijf vooral veel chatten!

Een groter bezwaar heb ik tegen de vorm. Ik heb nu al zoveel moeite met het negeren van binnenkomende email als het even niet zo goed uitkomt. Dan wil ik niet ook nog eens 'gestoord' worden door iemand die zin heeft om te chitchatten. En thuis besteed ik m'n tijd liever aan het schrijven van een gezellige email of een leuke blogpost. In m'n eigen tempo, door erover na te denken, het drie keer terug te lezen en er dan toch weer iets in te veranderen. Zonder onderbrekende chatbuzzer...

Dat chatten mogelijkheden biedt om in contact te komen met een bepaalde doelgroep of interactieve diensten aan te bieden, staat niet ter discussie. En als dat op een professionele manier georgani-seerd wordt, ben ik van de partij. Maar als het om de fun gaat, dan kies ik liever voor andere communicatiemiddel.

Reacties

 1. Dag Astrid,
  Bij jou is in ieder geval duidelijk wat je er van vindt!
  Daar kan ik nog wat van leren.
  Even gezellig bij bloggen dan maar?
  groet van Roet

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Leer scholieren kritischer te googelen

Deze kop stond boven een kort bericht in de nieuwsbrief van Vives . Mijn aandacht is getrokken. Leest u met me mee? Scholieren moeten les krijgen in het kritischer beoordelen van informatie op internet. Ze 'knippen en plakken nu vaak', zonder dat ze goed weten of ze een betrouwbare bron in handen hebben. Dat stelt docent Amber Walraven van de Universiteit Twente, die vrijdag op dit onderwerp promoveert aan de Open Universiteit Nederland. De google-lessen moeten ervoor zorgen dat scholieren beter gaan kijken of de informatie die zij vinden waardevol is en of het om betrouwbare sites gaat. Scholieren zouden nu vooral kijken of de informatie in het Nederlands is, of de site snel een antwoord geeft op hun vraag en of die er leuk uitziet. Het onderzoek werd verricht onder scholieren van het vwo. Het is volgens de promovenda niet de bedoeling dat het kritischer leren zoeken een speciaal vak moet worden. Docenten moeten zoekinstructies opnemen en verhelderen in hun lessen voordat leer