Doorgaan naar hoofdcontent

Ding 18 - LibraryThing

Wat staat er op mijn boeken-plank? Het antwoord is nu te vinden in mijn BibliotheekDing!

Met deze website breng je je eigen boekenkast in kaart
(u kent mijn boekenkast?) en ontdek je andere mensen met dezelfde boekenverzameling en smaak als jij.

Je kunt er recensies lezen van mensen die jouw boek ook be-zitten en via hun boeken weer op nieuwe suggesties komen.

Kleine bibliotheken schijnen hun collecties te koppelen aan Library Thing. En met de widget is het mogelijk om bijvoorbeeld via de bibliotheeksite aanbevelingen te laten zien.

Klinkt spannend. Dus ik heb me even uitgeleefd: m'n mooiste boeken toegevoegd, alle ontbrekende boekcovers geupload en een eigen widget gemaakt. Jammer van die kop-en-voet tekst, die krijg ik niet zoals ik dat zou willen. Ook jammer dat hij naar de Engestalige site linkt, dat kan ik niet aanpassen in de html-code.

Wel leuk om te ontdekken dat ene Cartogis Bibliotheek Hengelo in LibraryThing heeft geplaatst. Ik ben zo vrij geweest er een mooie foto aan toe te voegen (toch raar dat dat zomaar kan) en hem natuurlijk als favoriete bibliotheek in mijn profiel te stoppen.
Maar dan?

Moet ik nu meedoen aan discussies? Of me aansluiten bij een groep? Sorry, maar dat hoeft voor mij niet zo. En dat snuffelen door andermans boekenkasten voelt ook weer zo... onbeleefd.
De statistieken onder Tijdsbeeld zijn beroepsmatig dan wel weer interessant. Wat leeft er onder de lezers van de wereld? De 5 meest 'op een plank' voorkomende boeken in Nederland zijn: De Da Vinci Code, De vliegeraar, De ontdekking van de hemel, De Schaduw van de Wind en De naam van de roos. Hebt u ze ook?!

Voor bibliotheken zullen er best kansen liggen, maar ik vind het hele 'ding' vrij log. Op onze homepage staat al een leuke widget aanwinstentips. Dat kun je ook maken van de meest geleende boeken, maar die liggen normaal gesproken al voor het grijpen op de karren, als je niet te laat bent! Voor kinderen en jongeren is het misschien aardig zo'n soort 'boekenclub' op te zetten. We kennen natuurlijk Mijn Stempel, maar daar valt inhoudelijk nog wel wat aan te verbeteren. Wat mij betreft inspireert LibraryThing tot het maken van een iets kindvriendelijker interactieve boekenhoek in Schoolbiebhengelo.nl.

Reacties

 1. Okeeeee....ik heb me opgegeven...nu nog uitvinden hoe het werkt. Leuk!!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk, zo leer jij ook nog wat van deze cursus! Dacht wel dat je nog wat boeken op de plank had staan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt echt een stijvolle boekenkast.....!!!!! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beetje van mezelf, beetje van Ikea! Maar het gaat om de inhoud hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ging even kijken bij die 'cartogis' en heb het plaatje toegevoegd. Als t goed is, heeft 'ie m nu wel onthouden..
  En die discussies hoeven voor mij ook niet zo; voor leeskringen is het weer een ander verhaal. Én wat leuk is: in onze vernieuwde catalogus zit 'my discoveries' ingebouwd (en dat heeft weer een verband met LibraryThing).. To be continued!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kweenie hoor, maar volgens mij heeft hij jouw foto d'r ook weer uitgegooid.
  Ik hoor wel hoe het straks allemaal gaat botten en bloeien met die aquabrowser en my discoveries. En wat de klant er van vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Verr..%%$# Je hebt gelijk! Dan moeten we de plek maar 'opeisen'! Dat kan nl. omdat we hier werken.. Durf jij?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik durf wel, maar weet even niet wat je wilt dat ik doe!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. als je de pagina bezoekt, kun je klikken op 'werk je hier?'.. Daarmee kun je, mits je aannemelijk kan maken dat je de waarheid spreeekt, de 'plek' gaan beheren. Je ziet dan deze tekst:

  Proprietors, directors and employees of a venue can "claim" its page on LibraryThing, taking control of its basic information, description and photo.

  To claim a venue you must have a LibraryThing account and convince us you're legit. An email from an official-sounding address is more than sufficient. Send emails to abigail@librarything.com.

  En dat is dus wat ik bedoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou zeg, als mijn boekenkast hen niet convinced of my legit, dan laat maar!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Nederland Leest Grote Letters

Onlangs werd de titel voor de campagne Nederland Leest 2009 bekend gemaakt: Oeroeg van Hella Haasse. Vanaf eind oktober staan alle bibliotheken weer vol met die bekende pocketuitgave van deze debut-roman uit 1948. En iedereen denkt al na over activiteiten bij het thema, om weer zoveel mogelijk mensen in de bibliotheek en aan het lezen te krijgen. Want dat is toch het doel van deze campagne: heel Nederland leest hetzelfde boek en praat erover of doet er iets mee. Heel Nederland? Dus ook de mensen die - om welke reden dan ook - onze taal niet zo machtig zijn? Jazeker! Want vorig jaar konden bibliotheken ook een aantal exemplaren bestellen van een vereenvoudigde uitgave . Kortere zinnen, makkelijker woorden, grotere letter, eenvoudiger leesbaar. Mulisch voor beginners, zeg maar. Heel prettig voor die doelgroep laaggeletterden, die we zo graag met het lezen willen helpen. Maar hoe zit het dan met die ouderen, of slechtzienden, die afhankelijk zijn van onze collectie Groot Letterboeken ?