Doorgaan naar hoofdcontent

Ding 16 - YouTube

Ja, dat kennen we natuurlijk. Veel geneuzel voor 15 seconds of fame, maar soms ook mooie, grappige of bijzondere filmpjes. Natuurlijk kun je als bibliotheek compilaties van activiteiten of speciale acties via YouTube publiceren. Maar dan maak ik me, meer dan bij tekst, foto's of geluid, toch wat zorgen over de kwaliteit die wij kunnen leveren. Als je film gaat inzetten, moet je wel wat in huis hebben als het gaat om opnametechniek en editing. Geen knutselwerk graag, dan schiet je je doel voorbij.

CinekidStudio biedt een leuk voorbeeld om met kinderen en film te werken. Daar worden spelenderwijs onze regisseurs van de toe-komst geboren! Ik zie wel mogelijkheden voor een uitbreiding van onze leerlijn mediawijsheid. Wie doet er mee?

Het toevoegen van een eigen filmpje aan YouTube vraagt wel het uiterste van mijn geduld. En ik dacht dat Flickr traag was...
Maar daar is 'ie dan; les één over Berlijn in beeld en geluid.

In 2005 werd aan de Prenzlauer Alle 70 het kunstwerk Fragen! van Karla Sachse onthuld: 320 meter zwart plexiglas met daarop 61 vragen. De kelders van dit gebouw deden na WOII dienst als gevangenis van de geheime dienst van de Sovjets. Daarna kwam Haus 3 in handen van de Stasi. De kelders bleven cellen en elders in het gebouw waren verhoorkamers. Bij de onthulling van het kunstwerk werd gedemonstreerd door een handjevol mensen op leeftijd, de meesten oud-medewerkers van de Stasi. Ze vonden dat er sprake was van geschiedvervalsing. De horrorverhalen die de ronde deden over de Stasi-praktijken in de oude onderzoeks-gevangenis waren allang weerlegd, vonden ze.
Bron: Waar is de muur? / Margriet Brandsma (uitgeverij Conserve)

Hier een poging om een deel van deze indrukwekkende Fragen! in beeld te brengen.

Reacties

 1. Ik maar zoeken naar dat filmpje.... Mijn kinderen zeggen tegen de digitale camera overigens: dat ding waar je filmpjes mee kunt maken (voor YouTube bedoelen ze). Die zijn helemaal niet geinteresseerd in foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. update:
  76% and still running
  dat wordt nachtwerk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaa! Eindelijk!
  Heb je het zelf gefilmd? Wel een vaste hand hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat het gelukt is met je film! Geduld wordt beloond... Ik ben het met je eens als het gaat om de kwaliteit van beeldmateriaal wat je als bibliotheek wilt aanbieden. Maar er liggen wel mogelijkheden, vind ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die vaste hand valt wel tegen als er foto's gemaakt moeten worden hoor! Ik heb een soort natuurlijk vibrato :-)

  En over dat geduld hebben we het al gehad... wat een kleine nachtmerrie was dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gelukt dus! Prachtig camera werk hoor :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Een kwart eeuw

En dan is het nu officieel: m'n grote jubileum. Vandaag precies 25 jaar geleden begon mijn eerste werkdag bij Bibliotheek Hengelo. Waarmee ik definitief de droom van een leven in de muziek achter me liet. Toch handig, twee diploma's. Ik begon in een bibliotheek met één pc en telefoon per kantoor en communiceren ging vooral via post en fax. Op de studieafdeling stond nog een kaartenbak, als back-up voor de digitale catalogus. Als inlichtingenmedewerker heb ik flink wat microfiches van oude kranten opgeruimd in het juiste hoesje, want die kon de klant echt niet zelf op volgorde zetten. Afijn, het waren andere tijden. De eeuwige constante was mijn inzet voor leesplezier en leesbevordering op basisscholen. Het ontwikkelen en aan de man brengen van een programma voor alle groepen en in een structurele samenwerking deed ik eerst lokaal, toen provinciaal en uiteindelijk landelijk. Dit jaar viert Nederland het 10-jarig bestaan van de Bibliotheek op school .  Vorige maand hoorden we dat