Doorgaan naar hoofdcontent

WoordWebWidget

Eindelijk is het zover.
Bibliotheek Hengelo stapt over op de Aquabrowser!

De wat?

Nou, je weet wel. Die nieuwe zoekmachine, die jou helpt om via elk willekeurig zoekwoord, op een associatieve manier, datgene te vinden dat je zoekt. En die je op weg helpt als je niet precies weet wát je zoekt.

Ach zo. Maar waarom dan die rare naam? Je zoekt toch niet in water? Of word je overspoelt met zoekresultaten?

Als het goed is niet. Je kunt juist je zoekresultaten met een paar muisklikken zo verfijnen, dat je nog maar een kleine selectie overhoudt. Altijd bingo!

En dat water?

Tja, dat weten wij eigenlijk ook niet zo goed. Het is meer een soort woordenwolk. Of een woordspin, zoals we bij informatie-vaardigheden zeggen.

Een woordweb misschien?

Ja, een woordweb in het wereld wijde web, om die informatie te vangen die je nodig hebt. Dat klinkt helemaal zo gek nog niet.

En die widget?

Aha, die heeft onze supersnelle Nazdrave even voor ons gefikst! Eén van die echte doeners in onze provincie. Daar moet bij mij zelfs Bibliotheek.nl voor wijken.

Maar hij doet het niet. Service Unavailable. Dat schiet lekker op.

Ja, nou, dat komt zo... Wij willen wel heel graag en onze collectie wil ook wel heel graag, maar de mensen die dat woordweb voor ons maken, die weten nog niet helemaal zeker of ze wel willen. Zij hebben gewoon ietsiepietsie minder haast dan wij.

Mooie service...

Ik weet het, we zullen boete doen. Maar probeer het morgen nog eens. Echt, heel binnenkort kun je genieten van onze woorden-wolk en leiden we je heel associatief door onze collectie. Je vindt zelfs bronnen die níet van ons zijn. Gluren bij de buren, zou je kunnen zeggen. Van Maastricht tot Den Helder!

Oh mooi. Wel kijken, niet kopen zeker.

Nee, nee. Als je iets ziet dat je mooi vindt, klik je gewoon op de knop Zoek&boek. Even je pasnummer intoetsen en binnen een paar dagen kun je het afhalen bij de bibliotheek.

Afhalen? Mooie service...

Ai, ja, dat zit zo... Het zou natuurlijk mooier zijn als we dat boek ook nog even thuisbezorgen. En dat willen we ook wel heel graag doen. Maar dat is best nog wel lastig. Om dat met elkaar af te spreken en het met elkaar eens te zijn en het dan gewoon te regelen. Daar werken we aan. Maar dat duurt nog eventjes.

Hoe lang nog dan?

Eh, dat zou ik zo niet durven zeggen. Er ligt een plan, ergens. Weet je, probeer het anders morgen gewoon nog een keer.
Wie weet. De wonderen zijn het web nog niet uit.

En ik moet zeker lid zijn enzo.

Ja, dat zouden we wel heel fijn vinden. Met jouw abonnements-geld kunnen wij namelijk door blijven gaan met al die bijzondere diensten te ontwikkelen. En als je lid bent, kost al dat bijzonders meestal niks extra.

Maar ik wil helemaal nergens lid van zijn.

Oh, maar dan is easybieb echt iets voor jou. Geen lidmaatschap, actuele toptitels op voorraad, bijna voor niks, en het boek door de bus op de deurmat. Gemakkelijker kan het niet.

Hè, zo simpel? En waar zit het addertje? Zeker wel zelf terugbrengen zeker.

Nee hoor, je gooit hem gewoon in dezelfde envelop weer in de brievenbus. Die van de PTT ...eh... KPN ...eh... TNT. Ach, je weet wel, die mooie nieuwe oranje.

Ja, die ken ik. Staat bij mij om de hoek. Lekker makkelijk, inderdaad! Dat moest ik maar eens gaan doen dan. Dank je wel, bieb.

Graag gedaan.

En ik probeer morgen ook gelijk je woordwebwidget nog een keer.

Dank je wel. En tot ziens.

Reacties

  1. Wat een geweldige conversatie. Hier moeten we iets mee doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. doe maar een suggestie!
    maar denk aan het auteursrecht hè ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Vrouwendingen

Vakantie betekent op dit moment tentamens maken en voorbereidingen treffen voor m'n stage en scriptie. Maar er moet ook tijd zijn voor er even tussenuit én quality time met m'n middelbare school bestie. Zo treffen we elkaar bij een leuke Italiaan voor een quality lunch. En gossie wat valt er veel bij te praten. De ober komt voor een drankje, dat is nog wel snel geregeld. Als hij opnieuw komt voor de bestelling moeten we hem teleurstellen. We hebben de kaart nog niet eens aangeraakt. "Geef ons even wat tijd", zeg ik. "Vrouwenlunch, dit gaat duren." Hij vindt het allemaal prima en stelt ons lachend gerust. Hij heeft de tijd.  Als we uiteindelijk diep in onze heerlijke salade zijn verdwaald, komt de ober eens even checken. Of we nog iets willen drinken? "Hmm, mag ik misschien toch een koude witte?", vraag ik voorzichtig. Natuurlijk mag dat. "Ach ja, vrouwenlunch hè", zeg ik verontschuldigend. Na een paar knusse uren meld ik me bij de ober om