Doorgaan naar hoofdcontent

Google Apps

Gisteren scande ik weer even snel m'n verplichte vakliteratuur VIVES (nr 85 - mei 2008) toen m'n oog viel op een artikel over Google Apps. Een voorbeeld van Software as a service: software die niet wordt geïnstalleerd op je pc, maar waarop je inlogt via je webbrowser.

Met Google Apps kun je e-mailen, chatten, een agenda bijhouden, documenten bewerken, spreadsheets en presentaties maken en je kunt alles ook nog eens in een Sharepoint-achtige omgeving bun-delen en toegankelijk maken.

Google Apps Premier Edition is voor het bedrijfsleven een volwaar-dig alternatief voor je totale kantoorautomatisering en kost 40 euro per gebruiker per jaar. Onderwijsinstellingen krijgen dezelfde mogelijkheden met de Education Edition voor niks-noppes-nada.
'De studenten van nu zijn de werknemers van de toekomst' en volgens de auteur zullen zij hun werkgever om Apps vragen als ze er eenmaal aan gewend zijn.

Met Google Apps geeft een school zijn leerlingen een gratis mail-box van meer dan 6GB op de domeinnaam van de school. Met de agenda worden afspraken en roosters gepland en worden project-agenda's gedeeld. Met Google Docs deel je bestanden en werk je samen. Heel eenvoudig maak je met Google Sites je eigen site waarin je alles overzichtelijk samenbrengt. Ook hier bepaal je weer wie wel en geen toegang heeft. Het is zelfs mogelijk om er je eigen digitale leeromgeving in te creëren. Google Apps gaat voor een revolutie zorgen: "over twee, drie jaar is iedereen om!"

Toen vroeg ik mij dus af of wij dit al weten en of we hier iets mee moeten/gaan doen. Google Rules en veel van this stuf gebruiken we al. Zullen we al die educatieve uitgeverijen eens een poets bakken en alle scholen (en onszelf natuurlijk) aan Apps brengen? Lijkt me wel een leuke uitdaging. Dat we hiermee de voorspelling, dat het internetverkeer rond 2011 helemaal verstopt zit, een handje helpen, neem ik maar voor lief.

Oh ja, en een paar bladzijden verder staat een leuk artikel over groep 7a van De Hooiberg in Borne, waarvan fanatieke juf Mandy het podcasten als schoolvak heeft geïntroduceerd. De geweldige ideeën blijven maar binnenstromen. Of zouden ze me nu gewoon ineens pas opvallen...

Reacties

  1. De wondere wereld van de referentiekaders...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ga je ook nog podcasten Astrid? Of hou je het bij bloggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voorlopig heeft Astrid haar 'handjes' meer dan vol ;-) Zullen we anders de nieuwe pumples gaan podcasten?!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn Theosofische Vereniging oprichtte rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de g