Doorgaan naar hoofdcontent

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet...

Het loopt alweer tegen 4-5 mei aan. Een mooie tijd om even stil te staan bij die oorlog: de ellende van toen, de bevrijding, maar zeker ook de periode van wederopbouw daarna. Er zijn zelfs stichtingen die juist dat wederopbouwerfgoed in ere willen houden. Stichtingen als Het Oversticht bijvoorbeeld. En daarvoor ontwikkelen ze programma's en projecten, voor jong en oud.

Donderdag zijn we met de Hengelose basisscholen gestart met één van die projecten: Wandel je Wijs. Speciaal uitgezet voor deze stad, in samenwerking met de gemeente en de bibliotheek. Met als doel kinderen spelenderwijs wederopbouwarchitectuur en -kunst te leren zien, herkennen en waarderen. Niet via een 'saaie' les, maar door te doen: lopen, ontdekken, fotograferen en exposeren.

Er zijn twee routes uitgezet in Hengelo: door de typische wederopbouwwijk Klein Driene en door het gebombardeerde Centrum. De route wordt gelopen via een GPS en op een aantal punten verschijnt een opdracht in beeld. Dan begint het speuren: een gebouw, een kunstwerk, een balkon, een ornament, wijkstempels, straatnamen... Sommige kunst is zelfs bewust verborgen, helaas. 

Tijdens het lopen maken de kinderen foto's, van bijzondere architectuur of kunst die wij over het hoofd hebben gezien. Na afloop zetten ze in de bibliotheek hun mooiste foto's op een door ons gemaakte website: het digitale wederopbouwmuseum. Als over twee maanden alle groepen zijn geweest, hebben we daar een mooie verzameling Hengeloos erfgoed. Van de leerlingen!

Het was een spannende dag. Voor deze eerste groep hadden we, samen met de St. Plechelmusschool, wat extra's geregeld: een officiële opening, de pers, een schilderopdracht tijdens het wachten op elkaar, een verteller die de kinderen mee terug nam naar het bombardement van 1944, een lunch, stralend weer en natuurlijk De Petjes. Hun eigen deel van de website wordt nog afgewerkt, maar het eerste resultaat ziet er al veelbelovend uit. Complimenten aan m'n collega's voor de goed uitgevoering, maar ook complimenten aan de klas en de begeleiding, voor hun geweldige medewerking. 

Mijn taak zit er op, behalve dat ik nog even zorg voor een kleine foto-impressie en een artikel in Mediacoach. Dat hebben we wel verdiend. Bedankt!

Reacties

  1. Hoe ging die tekst ook al weer? Je werkt bij een ambitieuze bibliotheek en je hebt die cursus gevolgd? Alweer een product voor een doelgroep.....
    In één maand een digitale dag, 23onderwijsdingen de lucht in helpen, website passend onderwijs de lucht en een GPS-tocht. Heb ik nog iets gemist? Chapeau.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eh... oh ja, ik zit in de Alles-is-liefde crew ;-)

    En ik mag volgende week naar Ugame-Ulearn in Delft!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kies: een gedicht

Bart Moeyaert was van januari 2006 t/m januari 2008 stadsdichter van Antwerpen. Alles wat hij in deze functie schreef - en meer - is gebundeld in Gedichten voor gelukkige mensen . Achterin staat vermeld voor welke gelegenheid elk gedicht is geschreven en hoe het onder de inwoners werd verspreid, variërend van duizenden emails en boekenleggers via de achterkant van theaterkaartjes tot één lange zin in de nieuwe stationshal. Naast deze bundel zijn de gedichten ook te beluisteren op de stadsdichterpodcast . Geweldig, want als er iemand is die het luisteren waard is, dan is dat Moeyaert wel! En zo'n podcast, dat lijkt me ook wel wat voor de stadsdichter van Hengelo , nietwaar? Daarom hierbij m'n favoriet uit deze bundel in beeld & geluid. Omdat deze zo mooi mijn persoonlijke vakantieoverpeinzing verwoordt. Stadsdichterpodcast: Kies Kies Bestaan kan iedereen. Er zijn vraagt moed. En wat de dichter doet is pleiten voor het een. Hij wil zijn leven niet door we