Doorgaan naar hoofdcontent

Piespaal

Ik zit dus in het bestuur van de Stichting Wereldvredesvlam Twente. Met elkaar hebben we ervoor gezorgd dat er een World Peace Flame brandt in Woongemeenschap De Wonne. Via verschillende activiteiten houden we het vredesvuur brandend en verspreiden we het gedachtengoed van deze vlam als een netwerk van vuur over Enschede en 'de wereld'. Het is mooi werk, het is een mooie vlam.

Als ik in de eerste warme lentezon een stadswandeling maak door Zutphen, loop ik ineens tegen een flinke zeshoekige paal aan. Het is een soort kunstwerk, met op elke zijde in zes verschillende talen de tekst 'Moge vrede heersen op aarde'. Op het bordje lees ik over dit Peace-Pole-project, waarmee ze via een soort netwerk van palen vrede onder de aandacht willen brengen.

Nou moe, dat is ook wat. Een peace pole! Gelijk ben ik blij dat we hier in het mooie Twente toch voor een vlam hebben gekozen. Dat is soms al moeilijk genoeg uit te leggen.

Reacties

Populairste scribble

Uit het veld geslagen

Deze tweede lesdag van ons nieuwe schooljaar zit ik voor het eerst thuis in zoom. De zomergriep heeft me te pakken. Inmiddels koortsvrij, maar zowel m'n kriebelhoest als m'n lichaam houd ik liever uit trein en klaslokaal. Gelukkig is er een online verbinding en dat werkt prima.  Mystagogie. Dat is zowel het mooiste als het meest ongrijpbare vak tot nu toe. De docent definieert dit als 'het verdiepen van het vertrouwen op een begeleiding vanuit en in het mysterie'. Waarbij 'een mystagoog, in het luisteren naar het levensverhaal, beluistert hoe het mysterie zich wil ontsluiten in de ander diens identiteit en zelfbewustzijn'. Snap je? Nee, ik ook nog niet. Maar tijdens deze les worden weer twee prachtige mystieke teksten besproken, veel vragen gesteld en vallen er mooie stiltes na de antwoorden die ieder hier voor zichzelf op geeft. Ik leer dat mystagogie vooral gaat over en begint met luisteren. Dat kan vanuit bijvoorbeeld stilte, liefde, intuïtie of niet-weten. N