Doorgaan naar hoofdcontent

Ding 22 - Bibliotheek 2.0

De finale!
Na Web2.0 komt natuurlijk Bibliotheek2.0. Velen vinden dat Bibliotheek 2.0 meer is dan een term om nieuwe Web 2.0 tech-nologiën in een biblio-theeksetting te plaatsen. Het is tevens een term die gebruikte kan worden om een bepaald bewustzijn van de (digitale) veranderingen om ons heen waar te nemen en daar ook actief in mee te willen gaan. Een gedrags-verandering dus!

En daar zijn we in bibliotheekland wel aan toe. Het personeel vergrijst, loopt binnen 10 jaar massaal via de achterdeur het pensioen in en aan de voorkant komt weinig tot niks jongs, enthousiasts en 2.0-kundigs binnen. De nieuwste rapporten analyseren het 'klip en klaar', eigenlijk wisten we het al, maar
we doen er (te) laat en (te) weinig aan om de problemen die
we (straks) hebben te voorkomen of op te lossen.

Ik voel me dan ook het meest aangetrokken tot het artikel van Michael Stephens over de skills van de bibliothecaris 2.0. Om in die nieuwe bibliotheek - waar de wensen en behoeften van de klant centraal staan en waar de klant overal toegang heeft tot alle informatie - te kunnen meedoen, moet die nieuwe bibliothe-caris veranderen. Een paar suggesties.

De bibliothecaris 2.0:
 • omarmt web 2.0 toepassingen
  hij ziet in hoe diensten verrijkt kunnen worden door het lees/schrijf web en hoe nieuwe diensten kunnen ontstaan in een goed samenwerkingsklimaat.
 • bedwingt de technolust
  hij zet technologie niet in omdat het cool is of status geeft.
 • maakt goede, maar ook snelle beslissingen
  hij ziet in hoe snel de wereld en de bibliotheekgebruikers veranderen door middel van vooruitstrevende technologie.
 • is een trentspotter
  hij probeert informatie en nieuws te vinden die van belang kunnen zijn voor toekomstige diensten.
 • bemachtigt content
  hij begrijpt dat de toekomst van bibliotheken wordt aange-stuurd door hoe gebruikers toegang krijgen tot content, hoe zij deze content kunnen consumeren en hoe zij zelf content kunnen creëren.

Tot slot nog een mooie samenvatting om aan de bibliotheekmuur te hangen:
"De bibliothecaris 2.0 luistert naar medewerkers en gebruikers als hij plannen maakt, vertelt over zijn successen en mislukkingen, leert van beiden, viert die successen, biedt medewerkers ruimte om te experimenten en leren en blijft altijd dromen over de beste bibliotheekdiensten."

Hoe bibliothecaris 2.0 zijn wij? De bewustwording groeit, maar het handelen kan volgens mij wel iets sneller. Plannen genoeg, werk-groepen te over, duidelijke communicatielijnen met even zoveel beslismomenten. Als de trein echter op gang komt, blijkt het een boemeltje met veel tussenstations en wisselstoringen. Zo winnen we de 2.0-wedloop echt niet!

Oh ja, natuurlijk heb ik me aangemeld bij het Bibliotheek 2.0-ning. Een klein begin om met elkaar onze bibliothecaris 2.0 skills aan te scherpen. Ik moet het allemaal nog een beetje uitvogelen op dat Ning, maar wie weet levert het wat moois op!

Reacties

 1. Proficiat je hebt hete ook gehad nu het was bij jou een lust om naar te kijken en te lezen.
  Erg uitgebreid en duidelijk.
  Nog bedankt voor je leuke reactie, ben ook blij dat ik het gedaan heb toch veel van geleerd.
  Kost veel tijd maar wel belangrijk voor de bieb om in de toekomst er verder mee te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Astrid

  Ik heb op bibliotheek 2.0-ning jou als vriend(innetje) gekregen

  Kanarie23

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooie beschouwing Astrid!

  Als we met z'n allen gaan denken in mogelijkheden en niet bang zijn om te experimenteren zijn er nog kansen genoeg!

  Leuk dat Ning blijft groeien. Ik hoop dat je er nuttige en leuke dingen zult vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Edwin, leuk dat je me gevonden hebt. En wat mij betreft gaan we samen experimenteren met allemaal nuttige dingen!

  Tot Nings

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond ook het artikel van Michael Stephens erg interessant. En al met al begint ons boemeltje wel op stoom te komen vind ik! Het hoeft geen TGV te zijn om op de bestemming te komen...
  Groeten van een ander ning-vriendje!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Nederland Leest Grote Letters

Onlangs werd de titel voor de campagne Nederland Leest 2009 bekend gemaakt: Oeroeg van Hella Haasse. Vanaf eind oktober staan alle bibliotheken weer vol met die bekende pocketuitgave van deze debut-roman uit 1948. En iedereen denkt al na over activiteiten bij het thema, om weer zoveel mogelijk mensen in de bibliotheek en aan het lezen te krijgen. Want dat is toch het doel van deze campagne: heel Nederland leest hetzelfde boek en praat erover of doet er iets mee. Heel Nederland? Dus ook de mensen die - om welke reden dan ook - onze taal niet zo machtig zijn? Jazeker! Want vorig jaar konden bibliotheken ook een aantal exemplaren bestellen van een vereenvoudigde uitgave . Kortere zinnen, makkelijker woorden, grotere letter, eenvoudiger leesbaar. Mulisch voor beginners, zeg maar. Heel prettig voor die doelgroep laaggeletterden, die we zo graag met het lezen willen helpen. Maar hoe zit het dan met die ouderen, of slechtzienden, die afhankelijk zijn van onze collectie Groot Letterboeken ?