Doorgaan naar hoofdcontent

Nog eentje dan...

Of eigenlijk ding 11a. De schrik van elke biblio-thecaris. Na de Wikipedia is er de Oncyclopedia: een encyclopedie met pure onzin, samengesteld door jongeren op wereldwijde schaal. Niemand hoeft zich af te vragen welke inhoud waar of onwaar is. Het is allemaal onzin!

Dat er iets 'geks' mee is, zie je al aan het logo. De wereldbol van Wikipedia ziet er bij deze humoristische tegenhanger een beetje verwrongen uit, als een oliebol die te lang heeft gelegen, of een ballon die is blijven liggen na een verjaardagspartijtje. Al op de openingspagina word je op het verkeerde been gezet. De makers van de Nederlandstalige Oncyclopedia vinden dat we bepaalde woorden wat vaker moeten gebruiken. Elke dag verschijnt zo'n woord prominent in beeld. Want we moeten onze woordenschat uitbreiden, 'kennis is macht'.

Op de homepage staan talloze internationale varianten van deze Oncyclopedia. Alhoewel, hebt u wel eens gehoord van Tagalog? Of Anglo Saxon? Hoe dan ook, er werken wereldwijd duizenden jongeren mee aan deze informatiebron. Er vanuit gaande dat geen enkele leerling het voor een werkstuk zal gebruiken, omdat de onzinteksten zo wars zijn van elke betekenis. Bewijst maar weer hoe gemakkelijk het is om zoiets op te zetten.

Kom je toch terug bij die prangende vraag: Hoe leer je leerlingen wat waar en niet waar is? Hoe leert men informatievaardigheden? Hoe leren kinderen en jongeren informatie op waarde in te schat-ten en af te wegen?

Volgens het project Visuele Geletterdheid van SLO zijn daarvoor een paar simpele vuistregels. En ze combineren deze met een
'bindend advies': gebruik minstens 3 bronnen, waarvan in ieder geval 1 in print, zoals de vertrouwde vaste en niet veranderbare encyclopedie.

Zo simpel?
Volgens mij redden we het daar niet meer mee.
Bron: VIVES, nr. 86 (juni 2008) / o.b.v. de tekst van Bamber Delver

Reacties

 1. Wat zie ik nou scribbles....!
  Je blijft maar door gaan.....!
  VERSLAVEND HÈ....!

  Groetjes, ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Scribbles is niet meer te stoppen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Astrid, ik las met belangstelling je stukje over de Oncyclopedia. Vooral het gedeelte over informatievaardigheden. Ik denk dat je tegen je eigen regels zondigt als je stelt dat de Oncyclopedie wereldwijd door jongeren wordt gemaakt. Hoewel er veel jong publiek is, is het zeker niet alleen voor en door jongeren. Ook is "zoíets" wel makkelijk op te zetten misschien, maar niet makkelijk om te laten groien. Er zijn 6 admins bezig om iedere dag het kaf van het koren te scheiden en die nemen hun taak heel serieus. Dit even als extra informatie. Met vriendelijke groet:

  D. G. Neree (admin Oncyclopedia)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste admin,

  Als je met 'zondigen' bedoelt dat ik ten minste 3 bronnen had moeten raadplegen, dan heb je helemaal gelijk. Mijn post is een samenvatting van één artikel in Vives, waar ik tot slot mijn eigen vraagteken bij zet.

  Ik vind het leuk om te horen hoe het er werkelijk aan toe gaat en dat er serieus met de 'onzin'content wordt omgegaan. In bibliotheekland worden ook wel wat wiki's opgezet en dan blijkt inderdaad dat het een hele lange weg is voordat andere mensen dan alleen de makers hun bijdrage gaan plaatsen.

  Ik vind het hoe dan ook een leuk initiatief en hoop dat jullie 'encyclopie' nog een mooi en lang leven heeft!

  Met dank,
  Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dank voor je vriendelijke antwoord en goede wensen. We zijn idd blij met iedere nieuwe Oncyclopedist. Dus als je ooit iets leuks weet over het bibliotheekvak of zo, ben je hartelijk Welkom. :) Groet, DGNeree.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Een kwart eeuw

En dan is het nu officieel: m'n grote jubileum. Vandaag precies 25 jaar geleden begon mijn eerste werkdag bij Bibliotheek Hengelo. Waarmee ik definitief de droom van een leven in de muziek achter me liet. Toch handig, twee diploma's. Ik begon in een bibliotheek met één pc en telefoon per kantoor en communiceren ging vooral via post en fax. Op de studieafdeling stond nog een kaartenbak, als back-up voor de digitale catalogus. Als inlichtingenmedewerker heb ik flink wat microfiches van oude kranten opgeruimd in het juiste hoesje, want die kon de klant echt niet zelf op volgorde zetten. Afijn, het waren andere tijden. De eeuwige constante was mijn inzet voor leesplezier en leesbevordering op basisscholen. Het ontwikkelen en aan de man brengen van een programma voor alle groepen en in een structurele samenwerking deed ik eerst lokaal, toen provinciaal en uiteindelijk landelijk. Dit jaar viert Nederland het 10-jarig bestaan van de Bibliotheek op school .  Vorige maand hoorden we dat