Doorgaan naar hoofdcontent

Bibliotheek van de toekomst

Vandaag was het eindelijk zover; alle cursisten hebben hun 23dingen-certificaat ontvangen. Proficiat!

Zelfs de groepsevaluatie heeft de gemoederen nog aardig ge-roerd. Hoe nu verder? Wat gaan we wel en niet inzetten om de digitale bibliotheek vorm te geven? Zoeken wij de (nieuwe) klanten op of proberen we ze naar ons toe te halen?

Grappig om te zien hoe iedereen de kansen van web 2.0 op een andere manier voor zich ziet. Maar ook wel lastig. Welke keus is de beste? En waarom niet alles proberen? Gewoon doen, dat was voor mij een belangrijke les. En dan zien wat het oplevert.

Dát het bibliotheekwerk een facelift nodig heeft, staat gelukkig niet ter discussie. Wel gaat het nu alleen nog maar over die digitale diensten. Liggen er ook kansen voor onze core bussines? Zeker en vast!


Reacties

Populairste scribble

Uit het veld geslagen

Deze tweede lesdag van ons nieuwe schooljaar zit ik voor het eerst thuis in zoom. De zomergriep heeft me te pakken. Inmiddels koortsvrij, maar zowel m'n kriebelhoest als m'n lichaam houd ik liever uit trein en klaslokaal. Gelukkig is er een online verbinding en dat werkt prima.  Mystagogie. Dat is zowel het mooiste als het meest ongrijpbare vak tot nu toe. De docent definieert dit als 'het verdiepen van het vertrouwen op een begeleiding vanuit en in het mysterie'. Waarbij 'een mystagoog, in het luisteren naar het levensverhaal, beluistert hoe het mysterie zich wil ontsluiten in de ander diens identiteit en zelfbewustzijn'. Snap je? Nee, ik ook nog niet. Maar tijdens deze les worden weer twee prachtige mystieke teksten besproken, veel vragen gesteld en vallen er mooie stiltes na de antwoorden die ieder hier voor zichzelf op geeft. Ik leer dat mystagogie vooral gaat over en begint met luisteren. Dat kan vanuit bijvoorbeeld stilte, liefde, intuïtie of niet-weten. N