Doorgaan naar hoofdcontent

Bieb.blogspot.com

Kan een bibliotheek iets met een blog? Met welk doel dan? En is een blog daarvoor het juiste middel? Vragen die nog rond-zingen na het afsluiten van 23dingen. De meningen ver-schillen, zo hoort dat ook. Dan maar weer even gluren bij de buren, kijken of iemand de oplossing al heeft gevonden.


Onze niet-bij-te-houden-veelblogger Edwin Mijnsbergen schreef een post over bibliotheken die You Tube en Flickr professioneel inzetten. Mijn vraag over voorbeelden voor het gebruik van blogs of wiki's beantwoort hij met een link: een wiki, natuurlijk. Best practices voor en door bibliotheken, op het gebied van alles. Typisch een wiki!

Een paar klikken verder verschijnt een lijst van weblogs van openbare bibliotheken. Een lange lijst van weblogs van openbare bibliotheken. Best wel een hele lange lijst van weblogs van openbare bibliotheken. En dan is dit waarschijnlijk nog maar het topje van de lijst van weblogs van openbare bibliotheken. Hoe vind ik hierin My Best Practice?

Mijn oog valt op Check it out! en ik kom op de weblog van Logan Library. Alhoewel, is dit alleen een weblog? Ik raak niet uitgesurft. Voor iedereen wat wils: jong, oud, over boeken, over de biblio-theek, een community, activiteiten, special collections, de cata-logus natuurlijk en nog veel meer. Een multifunctioneel weblog dus.

Dichter bij huis kan het ook. Onze zuiderbuur Bibliotheek Kortrijk blogt de Bib. Leuke berichtjes, foto's, muziek, een gevarieerd menu, aantrekkelijke onderwerpen. Bingo!
Maar wat zien ik... 0 reacties, overal, sinds januari. Wat was hun doel? Is dit het juiste middel? Kun je na 6 maanden concluderen dat het experiment is mislukt, doen ze iets niet goed? Of moet je juist doorgaan, omdat je er in gelooft of het gewoon leuk vindt?

Dank Edwin voor de tip, maar ik ga nog even verder gluren voor die superbingo.

Reacties

 1. Misschien dat een overstap van blogspot naar een blog van het eveneens gratis wordpress helpt. Ziet er over het algemeen iets moderner/gelikter uit dan het wat oubollige blogger. Veel meer 2.0 ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal waar, maar ik hoor ook collega's vloeken als ze met hun javascriptwidgets weer niet in wordpress terecht kunnen. Dan blijkt die oubollige blogger op onderdelen ineens meer gebruiksvriendelijk. Maar wordpress is al 2.5 zie ik. Misschien een leuke vakantieklus, die overstap!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen het script wp 2.5 dat je kunt downloaden van wp.org (en uploaden naar je eigen domein) en het, à la blogger, kant en klare weblogtool van wp.com. (Denk dat je collega's het over een oudere versie van wp hebben).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eh ja, ik zie het verschil. Dat wp.org is nog best wel heftig zeg. Ben ik net lekker gewend aan m'n blogspotje... Misschien is echt vakantie houden toch beter ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar een blogger blog laat zich ook prachtig pimpen hoor. :)

  hier en hier mijn tips daarvoor.

  Ik denk wel dat je voor een gelikt bloggerblog wat meer moet frobelen dan met een wordpress template. Dat is absoluut waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Graag gedaan hoor :-)

  Ik twijfel overigens wel aan het afmeten van het succes van een platform aan het aantal reacties. Veel lezers reageren nooit of zelden. Dat zie je ook terug op Ning. Je kunt het wel stimuleren door actief de dialoog aan te gaan, bijv. met vragen, maar toch: van veel bezoekers zul je nooit weten wie het zijn en wat ze vinden.

  Commentaren nemen wel toe als je zelf elders ook actief reageert.

  Daar is dit ook een voorbeeld van. Het gebeuren kost daarmee nog meer tijd maar het betaalt zich wel terug, is mijn ervaring!

  Fijn weekend nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ essen: hoe doe je dat toch, een hyperlink in een reactie! De html-code daarvoor is toch niet bepaald uitnodigend. Heb je een ander trucje?

  Ik had je netvibes met bloggertemplates al gespot. Deze tips zijn ook heel prettig. Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ edwin: volgens frankwatching reageert 'slechts' 1% van je bezoekers. Tuurlijk heb je gelijk en misschien wordt Kortrijk inderdaad wel heel vaak bezocht. Maar als het altijd weer zo stil zou blijven, zou ik toch de moed wel verliezen. Gelukkig heb jij van beide geen last ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. de code is op zich niet echt uitnodigend, maar na een tijdje zit die echt wel in je hoofd hoor.
  Html is het inderdaad wel. :)

  En anders..
  Anders zorg je dat je in kladblok of bv. in een noteblaadje bij netvibes een aantal belangrijke html-codes plaatst.
  Hoef je later alleen nog maar te knippen en te plakken. :)

  Ik merk trouwens dat ik op mijn blog ook veel meer lezers dan reageerders heb. Is ook geen wonder. Niet alle onderwerpen zijn voor iedereen interessant genoeg om op te reageren en daarnaast is het toch ook wel drempelverhogend: door een reactie te geven geef je je ook bloot.

  De opmerking van Edwin is absoluut waar. Commentaren nemen toe wanneer je zelf ook actief reageert. Maar dat vergt inderdaad nog een extra zee van tijd! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het blijft een leuke discussie: met welk doel bloggen wij... Maar daar gaan we wel uitkomen, denk ik. Enneh.. als WordPress-gebruiker stoor ik mij al niet meer zo aan het feit dat ik niet alle html kan toevoegen. En als ik zo je sidebar bekijk, mis je vooral je horoscoop! ;-) Ja, ook onze zoekwidget natuurlijk, da's minder..
  En tenslotte: voor de html-code tbv een lnk in een reactie heb ik altijd een afbeelding voor het grijpen (en inmiddels ken ik 'm ook wel uit m'n hoofd..)..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou, die horoscoop laat vandaag errug weinig geluk zien, dus hij mag van mij ook wel ophoepelen als dat zo doorgaat :-( Oh ja, met de liefde zit het wel snor, dus toch maar blijven dan!

  Dank voor je plaatje, ik ga de code opslaan.

  Over het nut van bloggen blijf ik nog wel even bloggen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Spa met bubbels

Het is al een tijd te druk. Ik ben al een tijd te moe. M'n lichaam doet zeer op plekken waar het nooit eerder zeer deed. Maar volgens de dokter ben ik kerngezond. Het zal een combinatie van factoren zijn, waaronder die beruchte vrouwenfase. Tijd dus voor wat verwennerij. Op advies heb ik een aantal Floatbaden geboekt in een magnesium spa. Een uur drijven in warm magnesiumwater in een prikkelarme cabine. Het schijnt voor alles goed te zijn wat met lichaam en geest te maken heeft. Kom maar door! Na een liefdevolle uitleg gaat de deur van m'n privé kamer op slot en neem ik eerst een heerlijke douche. In de cabine is het toch echt wel zoeken naar de juiste houding. Wat leg ik onder m'n hoofd. Hoe voorkom ik dat er water in m'n oren loopt. Jeetje, dat zout prikt echt op kleine wondjes! Ja, zo lijkt het lekker te zijn. Hè prut, licht vergeten uit te doen. Toch maar die warme cabine weer uit en dan opnieuw m'n houding zoeken. Dat valt nog niet mee zeg, een uur ontspannen.