Doorgaan naar hoofdcontent

Berlijn - Gecekundo

Is er dan helemaal niks leuks te vertellen over Berlijn? Ja zeker!
Na een paar lessen over de geschiedenis van de stad, staan er nog wat verrassende toetjes op het menu.

Zoals het KulturKaufhaus Dussmann aan de Friedrichstrasse. Vijf verdiepingen vol (luister)boeken, tijdschriften, cd's, dvd's en kunst. Je mag er alles lezen, beluisteren en bekijken. 200 man personeel staat je 6 dagen in de week van 10-24 uur deskundig te woord. Dat was smullen dus, want ons knusse appartement stond bijna om de hoek. En natuurlijk heeft deze winkel een website met alles d'r op en d'r an, zo hoort dat tegenwoordig.

Maar er is meer...
Als je de Mauerweg vanaf Checkpoint Charlie volgt, komt je op zeker moment langs een opmerkelijk bouwsel van planken en golfplaten. Deze villa Kakelbont heeft zelfs een ballustrade, waarop staan misschien nog net wil, maar leunen raad ik af!

Dit 'huis' is de enige Gecekundo die Duitsland rijk is: een Turks illegaal bouwsel in een grote stad. Deze Berlijnse Gecekundo wordt bewoond door de Turk Osman Kalim.

In 1982 begon Kalim hier met de verbouw van groente in de toen-malige strook niemandsland. DDR-autoriteiten waren het er niet mee eens, maar lieten hem gaan. Kalim bouwde langzaam maar zeker ook een tuinhuis. Ze lieten hem gaan.

Na de val van de Muur kreeg hij van de Oost-Duitsers een bewijs dat de grond zijn eigendom is. Dat papier heeft geen enkele waarde, maar Kalim wordt tot op de dag van vandaag met rust gelaten. Of er ook kinderen zijn opgegroeid weet ik niet, een vrouw is er wel. Het gekibbel in de achtertuin is niemand ontgaan. (klik foto hierboven voor groter beeld)

Het zal een gezellige boel geweest zijn, daar in de schaduw van die kerk. Ben benieuwd hoe lang het 'in de familie' blijft.

Bron: Waar is de muur? / Margriet Brandsma (uitgeverij Conserve)

Reacties

 1. Mocht ik ooit eens in Berlijn komen, dan heb ik geen reisgids meer nodig.. Astrids Scribbles op je smartphone is genoeg!
  CU! Eck

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha die Eck, zat jij nog niet in Zweden? Krijg ik ook zo'n mooie reisblog van jou? ;-)
  Fijne vakantie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heette de Muurweg voor die Wende ook al zo? En wat doet de Stasi-officier v/h appartement tegenwoordig?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, ik vermoed dat de Muurweg pas zo heet sinds de muur weg is! Die stasi-officier geniet misschien wel van z'n pensioen. Wie zal het zeggen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee nee, vandaag nog even werken, laatste dingetjes afronden enzo.. We moeten wel 'aan de klus', dus of er veel van reisbloggen komt...?
  Binnenkort natuurlijk wel een blog tbv de verhuur van ons stulpje!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kijk om je heen

  Na de schokkende uitslag van deze verkiezing merk ik dat ik vooral heel stil word. Hoe graag ik ook mijn wijze steentje wil bijdragen aan een 'hoe komt dit toch' of 'hoe nu verder', ik geloof niet dat ik daar de stem of de pen voor heb. Ik ben meer van het fluisteren en het potlood. En van het branden van een vredesvlammetje in m'n hart en woonkamer. Gelukkig buitelen columnisten al over elkaar heen met scherpe analyses. Mijn favoriete Correspondent heeft zelfs  een heel dossier  over wat er gaande is. En natuurlijk weten onze cabaretiers hier de komende tijd ook wel raad mee.  Ik laat alle duiding en lawaai maken dan ook graag aan hen over. Wat me wel raakt en inspireert zijn de slotwoorden van Dolf Jansen op Radio1 . Laat ik mijn bescheiden podium dan maar openstellen voor zijn hoop en medemenselijkheid. Want mijn hemel wat gaan we dat nog nodig hebben... "In het volle licht stappen lijkt me nu wel een goed idee. Zie wat er gaande is. Kijk om je heen wie je