Doorgaan naar hoofdcontent

Power to the bloggers!

In de VPROgids van deze week (nr.26) staat een artikel over The Huffington Post: de nieuwssite die het politieke debat in Amerika een nieuwe dimensie heeft gegeven en hoofdredacteur Arianne Huffington prestige en invloed. "Vergeet Hillary Clinton: Arianne Huffington is de invloedrijkste vrouw in de Amerikaande politiek."

Een kleine samenvatting.

Weblogs zijn al lang niet meer onschuldige dagboeken over 'de kleine dingen des levens', en dat ze een steeds grotere impact op de maatschappij hebben bewijst The Huffington Post.
De
HuffPost trok in maart vier miljoen bezoekers en is uitgegroeid tot een nieuwssite met 27 redacteuren en ruim 800 bloggers. Amerikaanse politici en journalisten lezen 's ochtend niet alleen meer The New York Times of The Washington Post, maar ook de HuffPost met binnen- en buitenlands en entertainmentnieuws, commentaren en persoonlijke blogs. Bekende mensen uit de filmwereld, media en politiek bloggen er regelmatig over actuele thema's.
Ze beseffen dat wat ze schrijven ook wordt gelezen en opgepakt door de voornaamste media. Bovendien hebben ze controle over hun boodschap. Persberichten leest niemand meer, dus als je iets te melden hebt, dan is een blog dé manier.
Met de verschuiving van het medialandschap van kranten naar internet is ook de politiek meeveranderd. De Amerikaanse voorverkiezingen ... worden vooral bepaald door internet, blogs en YouTube.
Niet alleen de
HuffPost, maar iedereen kan pleiten voor verandering. Het internet heeft macht gedemocratiseerd.
Het succes van de internetkrant is bovenal te danken aan de bekende en onbekende burgerbloggers. Aan hen geeft de
HuffPost een podium waarop ze het nieuws kunnen becommentariëren zonder dat er censuur wordt toegepast. Het geeft de burger ... 'echte' ongefilterde macht.

Klinkt veelbelovend. Ik zie niet gelijk een maatschappelijke aard-verschuiving ontstaan door een blogje van Bibliotheek Hengelo, maar je kunt hoe dan ook wel een boodschap overbrengen en anderen een podium geven hun eigen mening te ventileren. Even surfen door de HuffPost maakt me echter minder vrolijk. Zoveel items, zoveel foto's en bewegende advertenties. M'n laptopje heeft het er maar zwaar mee, loopt regematig vast, het nodigt mij allemaal niet uit om verder te klikken naar het echte artikel. Nee, dat zou ik zelf toch anders doen, maar de boodschap is duidelijk:

Bloggen Rules!

Reacties

  1. Huffington werkt prima bij mij hoor! Misschien moet je het eens op een Mac proberen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja zeg, mac, wordpress, flock, dat kan ik toch allemaal niet bijhouden! Heb wel vandaag een nieuwe Acer notebook gekocht. Heb ik toch nog wat te stoeien deze vakantie ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populairste scribble

Uit het veld geslagen

Deze tweede lesdag van ons nieuwe schooljaar zit ik voor het eerst thuis in zoom. De zomergriep heeft me te pakken. Inmiddels koortsvrij, maar zowel m'n kriebelhoest als m'n lichaam houd ik liever uit trein en klaslokaal. Gelukkig is er een online verbinding en dat werkt prima.  Mystagogie. Dat is zowel het mooiste als het meest ongrijpbare vak tot nu toe. De docent definieert dit als 'het verdiepen van het vertrouwen op een begeleiding vanuit en in het mysterie'. Waarbij 'een mystagoog, in het luisteren naar het levensverhaal, beluistert hoe het mysterie zich wil ontsluiten in de ander diens identiteit en zelfbewustzijn'. Snap je? Nee, ik ook nog niet. Maar tijdens deze les worden weer twee prachtige mystieke teksten besproken, veel vragen gesteld en vallen er mooie stiltes na de antwoorden die ieder hier voor zichzelf op geeft. Ik leer dat mystagogie vooral gaat over en begint met luisteren. Dat kan vanuit bijvoorbeeld stilte, liefde, intuïtie of niet-weten. N