Doorgaan naar hoofdcontent

Power to the bloggers!

In de VPROgids van deze week (nr.26) staat een artikel over The Huffington Post: de nieuwssite die het politieke debat in Amerika een nieuwe dimensie heeft gegeven en hoofdredacteur Arianne Huffington prestige en invloed. "Vergeet Hillary Clinton: Arianne Huffington is de invloedrijkste vrouw in de Amerikaande politiek."

Een kleine samenvatting.

Weblogs zijn al lang niet meer onschuldige dagboeken over 'de kleine dingen des levens', en dat ze een steeds grotere impact op de maatschappij hebben bewijst The Huffington Post.
De
HuffPost trok in maart vier miljoen bezoekers en is uitgegroeid tot een nieuwssite met 27 redacteuren en ruim 800 bloggers. Amerikaanse politici en journalisten lezen 's ochtend niet alleen meer The New York Times of The Washington Post, maar ook de HuffPost met binnen- en buitenlands en entertainmentnieuws, commentaren en persoonlijke blogs. Bekende mensen uit de filmwereld, media en politiek bloggen er regelmatig over actuele thema's.
Ze beseffen dat wat ze schrijven ook wordt gelezen en opgepakt door de voornaamste media. Bovendien hebben ze controle over hun boodschap. Persberichten leest niemand meer, dus als je iets te melden hebt, dan is een blog dé manier.
Met de verschuiving van het medialandschap van kranten naar internet is ook de politiek meeveranderd. De Amerikaanse voorverkiezingen ... worden vooral bepaald door internet, blogs en YouTube.
Niet alleen de
HuffPost, maar iedereen kan pleiten voor verandering. Het internet heeft macht gedemocratiseerd.
Het succes van de internetkrant is bovenal te danken aan de bekende en onbekende burgerbloggers. Aan hen geeft de
HuffPost een podium waarop ze het nieuws kunnen becommentariëren zonder dat er censuur wordt toegepast. Het geeft de burger ... 'echte' ongefilterde macht.

Klinkt veelbelovend. Ik zie niet gelijk een maatschappelijke aard-verschuiving ontstaan door een blogje van Bibliotheek Hengelo, maar je kunt hoe dan ook wel een boodschap overbrengen en anderen een podium geven hun eigen mening te ventileren. Even surfen door de HuffPost maakt me echter minder vrolijk. Zoveel items, zoveel foto's en bewegende advertenties. M'n laptopje heeft het er maar zwaar mee, loopt regematig vast, het nodigt mij allemaal niet uit om verder te klikken naar het echte artikel. Nee, dat zou ik zelf toch anders doen, maar de boodschap is duidelijk:

Bloggen Rules!

Reacties

  1. Huffington werkt prima bij mij hoor! Misschien moet je het eens op een Mac proberen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja zeg, mac, wordpress, flock, dat kan ik toch allemaal niet bijhouden! Heb wel vandaag een nieuwe Acer notebook gekocht. Heb ik toch nog wat te stoeien deze vakantie ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Wisseltrofee

Ik mag als officiële zingevings vrijwilliger  aanschuiven bij de jaarlijkse algemene ledenvergadering van team Willem. Zo zit ik ineens in een net iets te krappe zaal vol Geestelijk Verzorgers. Door een speling van het lot kwam ik tegelijk aan met m'n mentor, vochten we om de laatste parkeerplaats en zaten we even later naast elkaar aan de thee. Een mooie gelegenheid om hem om raad te vragen over m'n eerste echte cliënt, want ik vond het allemaal best pittig. Volgens mij zit zij meer in de crisisfase dan in de aandachtfase en heeft ze nood aan een 'echte' geestelijk verzorger. "Bel me!", zegt hij gelijk. En hij wil de volgende keer ook wel mee. Kijk, daar heb ik wat  aan! Voor ik het weet staat er ineens een Willem-quiz op de agenda. Een quiz? Ja, ik had me kennelijk moeten verdiepen in de mooie cijfers uit het jaarverslag van 2023. Oh jee, die was me even ontgaan. In een vrolijke petje-op-petje-af variant racen we door de prestaties van dit zinvolle netwerk.