Doorgaan naar hoofdcontent

Digitale zelfbeheersing

U kent het vast wel: die klus móet klaar, maar er is zoveel lekkers in de internet-candystore. Even netvibes checken en wat blogjes lezen, nog een tweet twitteren, dat inkomende mailtje snel afhandelen, het idee voor een blogpost vast opslaan...

Het valt allemaal niet mee.


De Californische kunstenaar Steve Lambert biedt hulp. Hij ontwierp het programma SelfControl waarmee uw digitale zelfbeheersing in veilige handen is. Download het programma en stel uw eigen zwarte lijst op van digitale concentratiekillers. Websites, emailafzenders, noem maar op. SelfControl blokkeert de toegang gedurende het aantal opgegeven uren. En het is echt onvermurwbaar. Ook herstarten helpt niet zolang die tijd niet verstreken is.

Maar er is hoop: het programma werkt alleen op een Apple!

Reacties

  1. Je moet wel een ongelofelijke controlfreak zijn om zoiets op je systeem te willen zetten, en dan nog op een Apple, NOT. Ik kan me niet voorstellen dat er 1 Macgebruiker is die dat doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Liever niet, er is niets heerlijker als totally uncontrolled te genieten, wees het nou van het eten, drinken ... of in dat geval internetten. Lang leve de blogverslaving =)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier hebben wij toch LifeHacking voor in het leven geroepen?

    Voorbeeldje: Niet om de 5 min elke mailtje beantwoorden die binnenkomt. Je loopt ook niet elke 5 min naar je brievenbus om te kijken of er post is. Bouw 1 a 2 momenten in de dag in om alle mail in een batch af te handelen.

    En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden. Echter is het natuurlijk ook maar net wat jij prettig werken vindt. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geen apple hier, ik sta machteloos :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Nicole: controlefreak en macgebruiker gaan kennelijk niet samen?!

    @Katrin: waar, maar soms moet die rotklus wel klaar...

    @Jeroen: die postbode komt 1x per dag, de mailt komt continu. Ik ben zo iemand die mail onderin het scherm binnen zie komen en meestal gelijk reageer. Vind ik prettig!

    @Edwin: lekker hè!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik hoorde dat je in de bieb 053 gratis kunt internetten tegenwoordig. Al die Mac-misbruikers zullen nu daar wel zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Apple gebruikers hebben zo'n programmaatje helemaal niet nodig...het is meer iets voor pc'ers ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @eazy: dat kan in bieb 074 ook al een tijd. De Macs zijn niet aan te slepen ;-)

    @stella: tuurlijk, jij hebt altijd alles onder controle!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Kan mij nog herinneren dat ik bij bieb 053 wilde internetten en mijn IDkaart moest afgeven, kon je daarna weer terugkrijgen. Niet gedaan uiteraard.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja joh, zo ging dat vroeger. Wij hebben ook veel overlast gehad van etterbakjes die op internet alles deden wat verboden was. En met elkaar vochten om de enkele pc die er was. Als we het toen gratis hadden aangeboden, was de chaos compleet geweest. Gelukkig is daar de lol nu wel vanaf. Maar je ID mag je in 074 in je broekzak houden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Gelukkig dat het alleen beschikbaar is voor Apple ;-).

    @Eazy: dat gratis internetten in bieb 053 betreft alleen het draadloos netwerk in centrale. Rest moet je nog wel voor betalen. Of je je ID kaart nog moet afgeven weet ik eerlijk gezegd niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Jouke: toch jammer, je maakt best de sier met dingen gratis aanbieden. zoals verlengen, reserveren, cd-uitleen, dvd-uitleen, ibl... Nou ja, dat komt ook allemaal vast in 053 wel een keer, toch? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Jouke: Van die ID is al een tijd geleden, 2004 of zo. Nu is dat niet meer. Hun argument was dat ze graag een overzicht wilden krijgen wie van het internet gebruik maakt. Ik betwijfelde of ze wel bevoegd zijn om dan het ID te claimen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Astrid: Ik niet...maar mijn mac wel ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Het internet is inderdaad verslavend. Je kan er ook zoveel leuke en minder leuke dingen vanaf halen. Ik kom net kijken v.w.b. weblog, twitter e.d. Ik ben bijna het hele weekend bezig geweest om flickr op mijn blog te krijgen. Op een gegeven moment heb ik gelukkig hulp gekregen en toen was het zo gepiept, dank je Astrid, je brengt dus al gauw heel wat uren achter je PC door. Dan zou er inderdaad een instrument moeten zijn die je dat gaat beletten. Ik loop inderdaad niet om de 5 minuten naar mijn postbus om te kijken of er post is, maar ik ga wel iedere 3 minuten naar mijn blog om te kijken of er iemand heeft gereageerd en elke 3 minuten raak ik meer gefrustreerd omdat er niemand kijkt, misschien kijken er wel mensen, maar ze laten geen reactie achter. Ik heb het heel druk met Franse les en Bridgman, maar MOET toch elke 3 minuten even kijken. Soms ga ik achter mijn PC Frans zitten oefenen om toch maar op tijd mijn blog te raadplegen, want stel je eens voor. Nee, ik zou misschien wel blij zijn met zo'n programma. Misschien zeg ik, omdat ik waarschijnlijk toch zou proberen het programma te omzeilen, goedschiks of kwaadschiks. Die 3 minuten hé?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Oei Tom, Dit klinkt toch wel heftig... Vooral als het alleen maar tot frustratie leidt. Krijg ik toch een beetje het gevoel dat je het bloggen vooral doet óm de reacties. Heb je nog wel lol aan het schrijven zelf? Misschien is twitter meer iets voor je, daar kun je de hele dag door contact maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Astrid: True! Daar heb je een goed punt. Echter kun je je afvragen of het continue lopen controleren en beantwoorden van je communicatiekanalen (mail, blogs, rss enz) echt productief werkt. Want elke keer onderbreek je wat je eigenlijk aan het doen was, zonder dat het misschien iets oplevert. Ik denk dat die vorm van mogelijke korte termijn beloning verslavend werkt. Echter ben ik ook geen psycholoog, dus veel meer kan ik er ook niet van zeggen, laat staan voor anderen bepalen hoe je het moet doen. Iedereen moet doen wat het effectiefst en het prettigst werkt. :-) Het enige wat ik wil zeggen is dat je mogelijk je gewoontes moet aanpassen als je merkt dat je huidige manier van werken een probleem aan het worden is. Vaak lastiger, maar effectiever dan een programmatje op je mac zetten. :-)

    @Tom Ik denk in eerste instantie dat je niet moet gaan bloggen puur om reacties (en dus verbondenheid) te krijgen. Dan zijn toepassingen als Twitter misschien interessanter. Want doe je dat wel, dan kan je gefrustreerd en teleurgesteld van de kermis thuis komen. Een blog kost meestal meer energie en moet je opbouwen. Misschien ook een idee om een notificatie op je blog te zetten voor nieuwe reacties? Elke keer als je na 3 minuten gaat kijken of je nieuwe reacties hebt en je hebt die dan niet, kost het je tijd en levert het je een teleurstelling als je zo graag reacties wilt.

    Just my 2 cents..

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @jeroen: bedankt voor je ware aanvullingen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Gedeelde smart

We hebben een klein feestje en nemen de kinderen mee uit eten. Om het avontuur nog groter te maken proberen we een onbekend doch aanbevolen restaurant. Een menukaart? Nee, die hebben we niet. Even de QR code scannen voor alle gerechten. Papier is zó ouderwets... Of we het concept kennen. Concept? Nou nee. Het heet 'shared dining'. De gerechten zijn iets kleiner en de bedoeling is dat je alles wat je bestelt op tafel zet en het gezellig met elkaar deelt. Oké... even schakelen... allemaal iets anders bestellen dus. En de friet, dat moet ook apart besteld worden? Ja dus. Nou, een avontuur is het wel, dat moet gezegd. Vooral als alles wordt geserveerd. Want iedereen krijgt namelijk toch gewoon z'n eigen gerecht. Ziet er goed uit hoor, maar waar zijn de lege borden om het te 'sharen'. Hoe hadden ze dit nou precies bedacht? Het avontuur wordt nog groter als de ober mijn noodles voor me zet met de opmerking: "kan een beetje pittig zijn, maar u gaat niet dood hoor.&quo