Doorgaan naar hoofdcontent

Wat trekt u aan vandaag?


De Brits-Indiase Sheena Matheiken geeft die dagelijkse vraag een bijzondere lading. Zij draagt de komende 365 dagen gewoon elke dag hetzelfde: een simpel, zwart, klokvormig jurkje met een rij knoopjes. Om sleur te voorkomen - en hopelijk ook om de seizoenen een beetje bij te houden - maakt ze veel werk van de accessoires. Alle soorten schoenen, een hoedje, de jurk achterstevoren, een hemd erover, kousen eronder en lekker veel gekke sieraden.

Om haar oneindige fantasie aan de wereld te tonen, kunnen we haar dagelijkse creaties op internet volgen. En via dezelfde site kunnen we ook doneren voor nog meer mooie accessoires. Want deze uitdaging gaat Sheena niet aan voor de leuk, maar voor een goed doel. Natuurlijk.

Het geld dat ze met donaties van haar webloglezers ophaalt, gaat naar een stichting die zich inzet voor onderwijs in India: de Akanksha Foundation. Omdat Sheena vroeger zelf een school in India bezocht, heeft ze zich voor dit project laten inspireren door het uniform dat ze toen dagelijks droeg. Ze noemt haar 365-zwarte-jurkjes-dagen dan ook The Uniform Project.

Driewerf hoera voor Sheena. Niet alleen vanwege haar inzet voor onderwijs in India, maar ook vanwege de ludieke manier waarop ze dit aanpakt. Is de vraag 'Wat trek ik vandaag weer aan?' al een lastige, de vraag 'Hoe trek ik hetzelfde vandaag weer anders aan?' zou ik al snel echt niet leuk meer vinden.

Via nrcnext.nl

Reacties

 1. Heel wat jaren (8 ofzo) achter elkaar heb ik vrijwel dagelijks dezelfde zwarte broek gedragen (ik had er minstens vier in voorraad). Zomers sloeg ik de pijpen een stukje om, dat was de enige concessie. Ik ben helaas nooit op de gedachte gekomen er een project van te maken. Ik heb er nog steeds drie maar er is er nog maar één een beetje netjes. En het model is uit de handel. Een kleine existentiële crisis is het gevolg...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fantastisch idee, ik ga haar blog zeker volgen. Wat moet zij veel accessories hebben ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oei Schrijver, dat klinkt wel wat eentonig. Ik ben ook iemand van 'als ik eindelijk een broek vind die goed past, koop ik er gelijk meer'. Maar dan wel in verschillende kleuren! Succes met het vinden van een nieuw model.

  @Katrin: Zullen wij ook zoiets gaan doen en accessoires uitwisselen? Zwart staat ons best, volgens mij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb boven de gordel wel regelmatig wat anders aan hoor, dat scheelt alweer. Een zwarte broek is gewoon een prima kledingstuk waar heel veel op staat... De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik ook wel 10 jaar hetzelfde model schoenen heb gedragen (nu ook uit de handel helaas...). Tja, zulke mensen bestaan. Ik ben ooit getest als de meest conservatieve van een groep studenten. Iemand moet het zijn nietwaar? (Politiek gezien ben ik níet conservatief hoor.) Het ideale nieuwe model broek heb ik nog niet gevonden.
  Toen ik (korte tijd) in de verpleging werkte vond ik zo'n uniform erg makkelijk. Ik zou ook niet tegen een schooluniform zijn geloof ik. Mensen die elk jaar al hun kleren vervangen zien er net zo goed vaak hetzelfde uit als heel veel andere mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Astrid: het idee is erg verleidelijk alleen zal ik niet eens weten waar ik moet beginnen =)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @schrijver: tja, dat heb je met mode, die verandert ;-) Probeer voor die nieuwe broek eens een MAC of Sandwich. Simpele modellen, nog altijd tot in de taille, effectief én in verschillende kleuren!

  @katrin: Volgens mij is begínnen juist het makkelijkste van deze onderneming. We kopen een leuk zwart jurkje, zetten onze huidige kledingkast even op de kop, wisselen het één en ander uit en kopen er wat bij. Maar dan begint het pas: elke dag weer iets leuks ervan maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is het hem nou juist, het wás een MAC, de beste die er bij was en juist díe maken ze niet meer.
  Wat bedoel je met effectief?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Effectief is een broek als hij goed zit, lekker draagt en goed te combineren is, zoals een broek hoort te zijn dus. Broeken zijn voor mij een nachtmerrie. Ik weet niet wie de modellen van tegenwoordig ontwerpt, maar zeker geen vrouw...
  Blijf zoeken naar die perfecte MAC, als je er toen één vond dan zit er nu ook vast weer een goed model bij. Ze zijn er echt nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. OK Astrid wanneer gaan we winkelen? =P

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zeg het maar, hoe laat heb je pauze?!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kleren kopen vind ik 'sowieso' een kleine ramp. Vandaar dat ik het handig vond om in elk geval over de broék niet te hoeven nadenken. Dat moet ik nu dus wel. In elk geval probeer ik dingen te kopen die minstens 10 jaar leuk blijven, maakt niet uit dat het dan meestal een beetje duur is, tijd en vooral energie (de mijne bedoel ik nu) zijn ook schaars.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vakantietijd is ook perfect voor een kleine kledingboodschap. En ga voor die nieuwe MAC, 10 jaar gegarandeerd in de mode!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Maar ik héb voorlopig helemaal geen vakantie...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gezellig hier meiden. Kan ik ook advies krijgen over de ultieme dagcreme?
  Zo een die echt lift, rimpels gladstrijkt, hydrateert EN pigmentvlekken verdoezelt? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ja hoor, wise women regenerating day/night cream. van de body shop. TOP ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat is knap, waarschijnlijk het enige merk dat ik nog niet heb getest. En nu blijkt de dichtstbijzijnde Body Shop op nog geen 30 km afstand te zijn.
  Als het verval toch verder schrijdt weet ik je te vinden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Da's pech, de mijne zit op zo'n 30 meter! Als ik iets voor je kan doen, dan hoor ik het wel.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kennismaken met Scribbles

Astrid van Dam Adviseur Jeugd & Onderwijs in de Bibliotheek Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal. Student Geestelijk begeleider Spiritualiteit & Zingeving aan de Academie voor Geesteswetenschappen . Dit weblog is begonnen als het werkboek voor de online cursus 23dingen en uitgegroeid tot een persoonlijke kijk op de (soms) wonderlijke wereld en de mensen om me heen. Werkterrein: Leesbeleving Taalontwikkeling Mediawijsheid Ontwikkelen en uitzetten van lokale en bovenlokale programma's Bieblog Hengelo redactie (Gestopt per oktober 2022) de Bibliotheek op school Werkgebied: Bibliotheek Hengelo , Hof van Twente en Oldenzaal Liefhebberij: Spiritualiteit & zingeving Zijnsoriëntatie Stilte Wereldvredesvlam Twente Lezen en schrijven Film Muziek Yoga en zwemmen Meer van en over Scribbles is te vinden onder de buttons in de navigatiebalk. **********