Doorgaan naar hoofdcontent

Bijscholing


Dagje Amsterdam. Na een vroege reis is de eerste stop een nieuw D.E. Café voor een goeie kop koffie. Als ik het grote glas vastpak, voel ik al een beetje onraad. En ja hoor, de koffie is lauw. Het komt vaker voor, als je iets besteld met veel melk. Maar de gewone cappuccino is ook niet echt warm. Een flauw begin van de dag dus. Bij het terugbrengen van de kopjes zeggen we er toch maar iets van.

De jongen achter de bar geeft ons een lezing over het belang van de juiste temperatuur van melk. Niet warmer dan 63 graden, anders krijgt hij een verbrande smaak en komt er een snelle scheiding tussen melk en schuim. Hij toont ons zijn verstand van zaken. Oké, dus zij gaan voor de beste smaaksensatie. Nou, doe mij maar hete koffie.

 "Ja, dat klopt wel", legt m'n held van onze eigen Coffee-star me later uit, "maar 63 graden is niet lauw." Het thermometertje in m'n net opgeklopte schuim bewijst dat het wel kan. Strak boven de 60 graden, goed hete koffie, met veel melk en een prima smaak.

Die vriendelijke jongen mag wel een dagje met haar meelopen!

Schilderij

Reacties

Populaire scribble

Berlijn - Stadsbeer Schnute

Berlijn dankt haar naam en stadswapen aan de beer. Er doen veel verhalen de ronde over de relatie tussen beer en Berlijn. De meest overtuigende is de hypothese van onderzoeker Theodor Zell. Volgens Zell is de stad Berlijn gesticht in de buurt van een plaats waar zich veel beren ophielden, ter hoogte van de huidige Nederlandse ambassade . Dit was aan het eind van de twaalfde eeuw een ondiepe, vlakke plaats in de Spree. Ook beweert hij dat het woord Berlin vroeger 'bereplaats' beteken-de. En dat maakt z'n theorie geloofwaardig genoeg! Waar of niet, je komt de beer overal tegen. Niet alleen in alle soorten en maten op straat en in de souvenierswinkels, maar ook in het echt. Knuffelijsbeer Knut kennen we nu wel, dus die slaan we even over. In het hartje van de stad resideert in de berenkuil Am Köllnischen Park sinds augustus 1939 de enige echte Berlijnse stadsbeer. De vreugde na de feestelijke opening was van korte duur. De beren hadden zwaar te lijden tijdens de oorlog. All