Doorgaan naar hoofdcontent

Bijscholing


Dagje Amsterdam. Na een vroege reis is de eerste stop een nieuw D.E. Café voor een goeie kop koffie. Als ik het grote glas vastpak, voel ik al een beetje onraad. En ja hoor, de koffie is lauw. Het komt vaker voor, als je iets besteld met veel melk. Maar de gewone cappuccino is ook niet echt warm. Een flauw begin van de dag dus. Bij het terugbrengen van de kopjes zeggen we er toch maar iets van.

De jongen achter de bar geeft ons een lezing over het belang van de juiste temperatuur van melk. Niet warmer dan 63 graden, anders krijgt hij een verbrande smaak en komt er een snelle scheiding tussen melk en schuim. Hij toont ons zijn verstand van zaken. Oké, dus zij gaan voor de beste smaaksensatie. Nou, doe mij maar hete koffie.

 "Ja, dat klopt wel", legt m'n held van onze eigen Coffee-star me later uit, "maar 63 graden is niet lauw." Het thermometertje in m'n net opgeklopte schuim bewijst dat het wel kan. Strak boven de 60 graden, goed hete koffie, met veel melk en een prima smaak.

Die vriendelijke jongen mag wel een dagje met haar meelopen!

Schilderij

Reacties

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn Theosofische Vereniging oprichtte rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de g