Doorgaan naar hoofdcontent

Trilstil


's Morgens. In de trein. Stilte-coupé. Altijd een beetje spannend of iedereen dat principe snapt. Er komen twee dames binnen. Bepakt met koffers. Ze hebben er zin in en nestelen zich tegenover elkaar. We rijden nog niet, maar het babbelen is al begonnen. Gelijk doorpakken dus. Ik loop erop af en wijs ze vriendelijk op het principe van deze coupé. Niet iedereen zit tenslotte elke dag in de trein. Ze glimlachen wat beschaamd en passen hun gedrag aan.

De reis verloopt heerlijk rustig. De coupé stroomt langzaam vol, maar iedereen is ervaren. Er valt geen onvertogen woord. Totdat er ineens een mevrouw op staat en zeer boos en verontwaardigd roept: "Ik hoor allemaal sms-berichtjes binnenkomen. Dit is een stilte-coupé hoor. Kan die mobiel van de trilstand!"

Oké, je kunt ook overdrijven.

Reacties

Populairste scribble

Uit het veld geslagen

Deze tweede lesdag van ons nieuwe schooljaar zit ik voor het eerst thuis in zoom. De zomergriep heeft me te pakken. Inmiddels koortsvrij, maar zowel m'n kriebelhoest als m'n lichaam houd ik liever uit trein en klaslokaal. Gelukkig is er een online verbinding en dat werkt prima.  Mystagogie. Dat is zowel het mooiste als het meest ongrijpbare vak tot nu toe. De docent definieert dit als 'het verdiepen van het vertrouwen op een begeleiding vanuit en in het mysterie'. Waarbij 'een mystagoog, in het luisteren naar het levensverhaal, beluistert hoe het mysterie zich wil ontsluiten in de ander diens identiteit en zelfbewustzijn'. Snap je? Nee, ik ook nog niet. Maar tijdens deze les worden weer twee prachtige mystieke teksten besproken, veel vragen gesteld en vallen er mooie stiltes na de antwoorden die ieder hier voor zichzelf op geeft. Ik leer dat mystagogie vooral gaat over en begint met luisteren. Dat kan vanuit bijvoorbeeld stilte, liefde, intuïtie of niet-weten. N