Doorgaan naar hoofdcontent

Trilstil


's Morgens. In de trein. Stilte-coupé. Altijd een beetje spannend of iedereen dat principe snapt. Er komen twee dames binnen. Bepakt met koffers. Ze hebben er zin in en nestelen zich tegenover elkaar. We rijden nog niet, maar het babbelen is al begonnen. Gelijk doorpakken dus. Ik loop erop af en wijs ze vriendelijk op het principe van deze coupé. Niet iedereen zit tenslotte elke dag in de trein. Ze glimlachen wat beschaamd en passen hun gedrag aan.

De reis verloopt heerlijk rustig. De coupé stroomt langzaam vol, maar iedereen is ervaren. Er valt geen onvertogen woord. Totdat er ineens een mevrouw op staat en zeer boos en verontwaardigd roept: "Ik hoor allemaal sms-berichtjes binnenkomen. Dit is een stilte-coupé hoor. Kan die mobiel van de trilstand!"

Oké, je kunt ook overdrijven.

Reacties

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn Theosofische Vereniging oprichtte rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de g