Doorgaan naar hoofdcontent

Nasi speciaal


De meneer heeft z'n hele leven geklust. Timmeren, zagen, hakken, bouwen. Bedenk het maar en hij zet het in elkaar. De schuur met gereedschap en klusvoorraden is het levende bewijs. Sinds kort is hij weduwnaar. Hij moet z'n leven anders inrichten. Klussen maakt plaats voor huishouden.

Hij leert snel. Na een tijdje vertelt hij trots over de weekplanning van z'n warme maaltijden. Elke dag een vaste schotel, dat maakt het inkopen doen lekker makkelijk. En zondag rustdag, dan haalt hij wat bij de Chinees. Gewoon een bak nasi, kun je drie keer van eten, dus dat is weer lekker goedkoop. In één keer in de diepvries en er elke week een portie vanaf halen.

Wacht even, nu ga ik toch vragen stellen. Want je maakt er natuurlijk eerst porties van vóórdat je het in de diepvries gooit, toch? "Nee hoor", vertelt hij met pretoogjes, "die bevroren nasi gaat gewoon even langs de cirkelzaag. Snij ik er een derde vanaf."

Oké, nasi speciaal dus!

Reacties

Populaire scribble

Kleur bekennen

De vakantie is nu echt voorbij. Ik kan alweer twee schooldagen en één werkweek afvinken. Voor me ligt een seizoen dat is opgedeeld in 240 blokjes met lessen, supervisie en tentamens, met zinvolle maar pittige stageopdrachten, met werken als zingevingsvrijwilliger en met een eindscriptie waarvoor het onderwerp zich hopelijk nog aandient. Oh ja, en dan zijn er nog evenveel (en meer) blokjes gevuld met m'n baan én blokjes voor noodzakelijke Zielentijd . Tijd voor verwerken, leeglopen, kauwen en herkauwen, ordenen en herordenen, evalueren en loslaten. Lege blokjes dus.  Ik wist op dag 1: dit wordt een vol jaar. Overzichtelijk, er is een kop en een start, maar vol. Ik weet na dag 2: dit wordt een intens jaar. Al bij het eerste thema waarop we mogen reflecteren wordt er iets in mij dieper aangeraakt dan tot nu toe: geven en ontvangen. Als we vervolgens elkaar geestelijk gaan begeleiden, blijkt hoe krachtig en intiem het is als er een onvoorwaardelijke ruimte wordt geboden aan jouw verhaa