Doorgaan naar hoofdcontent

En er was licht


Ik heb een bestuurder aan de telefoon. We bespreken de stand van zaken rondom het implementeren van de Bibliotheek op school in al zijn schoollocaties. Een behoorlijke operatie en ook voor ons een eerste keer. We leren veel, allemaal, elke dag. En elke stap vooruit roept weer vragen op. Bij leerkrachten en soms ook bij ouders.

Aan het eind van het gesprek concludeer ik dat het tijd wordt om die belangrijkste vragen maar eens op papier te zetten. We hebben immers op de meeste van die vragen nu wel een antwoord. Ik zeg dat ik 'er wel een mooi soort Frequently Asked Questions brief van zal maken', die via school verspreid kan worden.

Het is even stil aan de andere kant van de lijn. Dan klinkt er een opgelucht: "Ooh! ... dus dáár staat dat voor! Ik heb me dat al zo vaak afgevraagd. Dan zie ik weer die drie letters ergens boven staan en dan denk ik altijd wel... wat betekent dat toch! Nou, daar heb je me toch mooi wat geleerd vandaag."

Graag gedaan.

Reacties

Populaire scribble

Leer scholieren kritischer te googelen

Deze kop stond boven een kort bericht in de nieuwsbrief van Vives . Mijn aandacht is getrokken. Leest u met me mee? Scholieren moeten les krijgen in het kritischer beoordelen van informatie op internet. Ze 'knippen en plakken nu vaak', zonder dat ze goed weten of ze een betrouwbare bron in handen hebben. Dat stelt docent Amber Walraven van de Universiteit Twente, die vrijdag op dit onderwerp promoveert aan de Open Universiteit Nederland. De google-lessen moeten ervoor zorgen dat scholieren beter gaan kijken of de informatie die zij vinden waardevol is en of het om betrouwbare sites gaat. Scholieren zouden nu vooral kijken of de informatie in het Nederlands is, of de site snel een antwoord geeft op hun vraag en of die er leuk uitziet. Het onderzoek werd verricht onder scholieren van het vwo. Het is volgens de promovenda niet de bedoeling dat het kritischer leren zoeken een speciaal vak moet worden. Docenten moeten zoekinstructies opnemen en verhelderen in hun lessen voordat leer