Doorgaan naar hoofdcontent

Internet met tegenlicht

Alsof we nog niet druk genoeg zijn met al die ‘dingen’, kregen we van Eck23 een extra opdracht. Kijk op 7 april naar de uitzending van Tegenlicht. In Wiki’s waarheid wordt gekeken naar de achter-gronden en betrouwbaarheid van het nieuwe internet.
Aha, het toverwoord: betrouwbaarheid. Een blijvend fundament van onze branche. Zeg je bibliotheek, dan zeg je betrouwbaar. Schoolbieb is niet voor niets ‘de snelste weg naar betrouwbare informatie’. Daarom ook wordt Wikipedia niet als bron toegevoegd aan een dossier. Zelfs docenten verbieden hun studenten steeds meer om Wikipedia te gebruiken. Maar is dat terecht?


Een grote criticaster van Web 2.0 en Wikipedia, Andrew Keen, noemt het nieuwe internet een schijndemocratie. De gebruikers leveren de inhoud, terwijl de oprichters hun zakken vullen. Conclusie: de nieuwe mogelijkheden zijn geweldig, maar laten we de traditionele manieren van kennisvergaring niet de rug toekeren. Gelukkig maar!

In dit licht is het leuk nog een uitzending uit de kast te halen. In het najaar van 2007 deed Tegenlicht in een serie afleveringen onderzoek naar Harry Holland, de nieuwe Jan Modaal. Onder de titel Ik en het web wordt het internetgedrag van jongeren onder de loep genomen. Over deze aflevering: De virtuele wereld verandert zo snel dat jongeren van twintig zeggen een kloof te voelen t.o.v. de generatie na hen, de pubers van nu. Een groot deel van deze jongeren zit meer dan vier uur per dag achter de computer, meestal niet om interessante informatie op te duikelen, maar om het gesprek van het schoolplein thuis eindeloos voort te zetten. Vanaf het moment dat ze thuiskomen tot ze naar bed gaan zijn ze permanent online, soms met veertig man tegelijk. 'Internet is een perfecte methode om je ouders te ontvluchten', zegt de één. 'Internet betekent een wereld waarin ik mij terug kan trekken', zegt de ander. En juist dat terugtrekken van de 'echte' wereld zou een reëel gevaar kunnen vormen.

We wisten het eigenlijk al, maar ik vond sommige stukjes toch wel …eh… shocking. Of ik word gewoon oud, dat kan natuurlijk ook.

Reacties

  1. Ha die Astrid, Ik heb gisteren ook gekeken (te laat ingeschakeld, maar toch). Ja, je raakt een beetje in verwarring. Wat is waarheid? en wie bepaalt dat?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. strakke blog, astrid. Je schrijft leuk en niet verrassend natuurlijk, het ziet er weer heel goed uit. Je moet maar blijven bloggen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, betrouwbaarheid is één ding, maar om nu ook de Waarheid in de strijd te gooien. Daar hebben heel wat filosofen al hun hersens over gebroken..

    Dankdank, ik word een blijvende-blogger. Ondanks de discutabele 15-seconds-of-fame!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Verstopt en (bijna) vergeten

Ondanks dat het de heetste dag van het jaar lijkt te gaan worden, besluiten we het spontane plan voor een bucketlist wandeling door te zetten. Tijdens m'n studie ontdekte ik dat mijn grootouders eind jaren '20 als tieners de Sterkampen in Ommen hebben bezocht, waar Khrisnamurti zijn Theosofische Vereniging oprichtte rondom kasteel Eerde van baron Philip van Pallandt. Er loopt nog altijd een wandelroute over 'het vergeten pad' waar deze 'beeldenstormer' en zijn toeschouwers vele lezingen en meditaties hebben beleefd. Tijd om in die voetsporen van m'n grootouders te stappen. We starten met koffie daar waar we zeven uur later met een welverdiende ijsco eindigen: de stationsrestauratie van Ommen. Ik duik nog even snel het toilet in, is het plan. Maar als ik binnenkom en om me heen kijk, zie ik alleen ramen en een vrolijke muur. "Is hier misschien ook een toilet?", vraag ik bijna verontschuldigend. "Ja hoor, onder het poortje door", zegt de g