Doorgaan naar hoofdcontent

Internet met tegenlicht

Alsof we nog niet druk genoeg zijn met al die ‘dingen’, kregen we van Eck23 een extra opdracht. Kijk op 7 april naar de uitzending van Tegenlicht. In Wiki’s waarheid wordt gekeken naar de achter-gronden en betrouwbaarheid van het nieuwe internet.
Aha, het toverwoord: betrouwbaarheid. Een blijvend fundament van onze branche. Zeg je bibliotheek, dan zeg je betrouwbaar. Schoolbieb is niet voor niets ‘de snelste weg naar betrouwbare informatie’. Daarom ook wordt Wikipedia niet als bron toegevoegd aan een dossier. Zelfs docenten verbieden hun studenten steeds meer om Wikipedia te gebruiken. Maar is dat terecht?


Een grote criticaster van Web 2.0 en Wikipedia, Andrew Keen, noemt het nieuwe internet een schijndemocratie. De gebruikers leveren de inhoud, terwijl de oprichters hun zakken vullen. Conclusie: de nieuwe mogelijkheden zijn geweldig, maar laten we de traditionele manieren van kennisvergaring niet de rug toekeren. Gelukkig maar!

In dit licht is het leuk nog een uitzending uit de kast te halen. In het najaar van 2007 deed Tegenlicht in een serie afleveringen onderzoek naar Harry Holland, de nieuwe Jan Modaal. Onder de titel Ik en het web wordt het internetgedrag van jongeren onder de loep genomen. Over deze aflevering: De virtuele wereld verandert zo snel dat jongeren van twintig zeggen een kloof te voelen t.o.v. de generatie na hen, de pubers van nu. Een groot deel van deze jongeren zit meer dan vier uur per dag achter de computer, meestal niet om interessante informatie op te duikelen, maar om het gesprek van het schoolplein thuis eindeloos voort te zetten. Vanaf het moment dat ze thuiskomen tot ze naar bed gaan zijn ze permanent online, soms met veertig man tegelijk. 'Internet is een perfecte methode om je ouders te ontvluchten', zegt de één. 'Internet betekent een wereld waarin ik mij terug kan trekken', zegt de ander. En juist dat terugtrekken van de 'echte' wereld zou een reëel gevaar kunnen vormen.

We wisten het eigenlijk al, maar ik vond sommige stukjes toch wel …eh… shocking. Of ik word gewoon oud, dat kan natuurlijk ook.

Reacties

 1. Ha die Astrid, Ik heb gisteren ook gekeken (te laat ingeschakeld, maar toch). Ja, je raakt een beetje in verwarring. Wat is waarheid? en wie bepaalt dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. strakke blog, astrid. Je schrijft leuk en niet verrassend natuurlijk, het ziet er weer heel goed uit. Je moet maar blijven bloggen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, betrouwbaarheid is één ding, maar om nu ook de Waarheid in de strijd te gooien. Daar hebben heel wat filosofen al hun hersens over gebroken..

  Dankdank, ik word een blijvende-blogger. Ondanks de discutabele 15-seconds-of-fame!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Een kwart eeuw

En dan is het nu officieel: m'n grote jubileum. Vandaag precies 25 jaar geleden begon mijn eerste werkdag bij Bibliotheek Hengelo. Waarmee ik definitief de droom van een leven in de muziek achter me liet. Toch handig, twee diploma's. Ik begon in een bibliotheek met één pc en telefoon per kantoor en communiceren ging vooral via post en fax. Op de studieafdeling stond nog een kaartenbak, als back-up voor de digitale catalogus. Als inlichtingenmedewerker heb ik flink wat microfiches van oude kranten opgeruimd in het juiste hoesje, want die kon de klant echt niet zelf op volgorde zetten. Afijn, het waren andere tijden. De eeuwige constante was mijn inzet voor leesplezier en leesbevordering op basisscholen. Het ontwikkelen en aan de man brengen van een programma voor alle groepen en in een structurele samenwerking deed ik eerst lokaal, toen provinciaal en uiteindelijk landelijk. Dit jaar viert Nederland het 10-jarig bestaan van de Bibliotheek op school .  Vorige maand hoorden we dat