Doorgaan naar hoofdcontent

Ding 10 - Delicious Social Bookmarking

Even voor de niet-cursisten een snelcursus del.icio.us! Ben jij iemand die interessante websites in een favorietenlijst zet en vervolgens in de chaos van die lijst niks terug kan vinden? En heb je het idee dat anderen veel interessantere favorieten kennen, die jij nog niet hebt ontdekt? Dan is social bookmarking echt iets voor jou. Luister maar naar die leuke Jip en Janneke instructeur.
(sorry, de website was even niet beschikbaar)Stap 1 is simpel: neem een account bij Del.icio.us (dat kunnen we nu wel) en voeg de buttons toe aan je browser.
Stap 2 is snel klaar: voeg je favorieten toe aan je eigen Delicious en tag ze. Ik heb weinig favorieten, die zich makkelijk laten tagen, dus we gaan snel verder.
Stap 3: wees sociaal! Ai, zoals in contact leggen enzo? En bij de buren kijken wat zij voor favorieten hebben? En weer bij diens buren gaan buurten? Maar ik ben een huismus, van al dat rond-zwerven raak ik de weg én m'n gevoel van veiligheid kwijt...

Voor wie mij niet kent. Ik ben een opgeruimd, georganiseerd, gerubriceerd mens, die niet functioneert zonder overzicht en ruimte. Mijn favorietenlijst is kort en opgeborgen in duidelijke mapjes. Mijn bestanden zitten in een mappenstructuur die begint met 10 hoofdmappen, ik hoef nooit te scrollen in m'n verkenner. Misschien is het een afwijking en het is met regelmaat goed voor een collegiale grap, maar diezelfde grappenmakers weten me altijd te vinden als ze dat ene documentje, dat ze laatst toch echt... heb jij dat nog? Oh ja, en ik ben ook graag onmisbaar!

Maar zonder gekheid, er gaat een wereld voor me open met dit ding. Privé zal ik hier niet veel mee doen. Na de eerste aanzet voor Mijn Delicious blijkt het met dat sociale ook nog wel mee te vallen, want van bijna alle sites ben ik de enige tager. Overvalt me toch ineens een gevoel van eenzaamheid... Gelukkig maak ik contact als ik op de 14822 other people klik die PostSecret ook hebben getaged.

Voor m'n werk zie ik zeker mogelijkheden. Er valt nog wel iets te verbeteren aan het terugvinden van m'n favorieten (ja echt) en ik kom viavia natuurlijk op veel meer relevante sites. De allerbelang-rijkste winst zit hem er voor mij in dat ik hiermee ook thuis snel toegang heb tot al die werkfavorieten. Is de huismus toch weer veilig geland!

Weet ik het goed gemaakt; als één van mijn lieve collega's in de komende 2 weken nu eens al mijn favorieten toevoegt (ik sta er graag m'n password voor af), dan kan ik er straks direct mee aan de slag. Want die klus zie ik de komende maanden niet zitten.

Reacties

 1. He huismus! Was jij niet vrij? Maar dit is natuurlijk leuk werk. Leuke post weer! De collegiale grappen zijn natuurlijk goed bedoeld, maar dat weet je wel ;-)

  Groetjes Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Namens Francine een hele fijne vakantie!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En gelukkig kun je je favorieten met een paar drukken op de knop zo toevoegen in del.icio.us.
  Mooi he :)

  Je bent lekker druk, lees en hoor ik! Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Essen, die handige paar-drukken-op-de-knop-uitleg heb ik dan weer even gemist. Maar ze moeten dan toch nog wel één voor één omschreven en getaged worden, toch? Zal me er tzt eens op storten.
  En ja, ben wel een beetje druk ja! Maar het is wel leuk als het vruchten afwerpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hee! Je hebt de tagbuttons toch wel geïnstalleerd? Dan gaat het namelijk als een tierelier. Wel site voor site, dat klopt, maar vaak is een groot deel al ingevuld (url, veel gebruikte tags, etc.) Nog even omschrijven waar jij de site nou zo handig of mooi voor vindt, en klaar!
  p.s.: geloof het of niet, ik ben ook zo'n neuroot (maar nog net geen bibliothecaris haha)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hé chef, je achterstand aan het inhalen? ;-)
  Ja, ik heb de tagbuttons geïnstalleerd, maar zie erg op tegen dat één-voor-één.
  Fijn een colleganeuroot gevonden te hebben. Gaan we een keer opbergsysteempje vergelijken?!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voelde me wel verplicht om iedereen weer even van wat commentaar te voorzien, ja...
  En volgens mij valt het uiteindelijk wel mee hoor; wel 1 voor 1, maar niet allemaal in één keer natuurlijk!
  En over die systeempjes hebben we het nog wel eens (ik was ook altijd zo'n collega aan wie gevraagd werd of ik nog de stukken had enzo..)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Leer scholieren kritischer te googelen

Deze kop stond boven een kort bericht in de nieuwsbrief van Vives . Mijn aandacht is getrokken. Leest u met me mee? Scholieren moeten les krijgen in het kritischer beoordelen van informatie op internet. Ze 'knippen en plakken nu vaak', zonder dat ze goed weten of ze een betrouwbare bron in handen hebben. Dat stelt docent Amber Walraven van de Universiteit Twente, die vrijdag op dit onderwerp promoveert aan de Open Universiteit Nederland. De google-lessen moeten ervoor zorgen dat scholieren beter gaan kijken of de informatie die zij vinden waardevol is en of het om betrouwbare sites gaat. Scholieren zouden nu vooral kijken of de informatie in het Nederlands is, of de site snel een antwoord geeft op hun vraag en of die er leuk uitziet. Het onderzoek werd verricht onder scholieren van het vwo. Het is volgens de promovenda niet de bedoeling dat het kritischer leren zoeken een speciaal vak moet worden. Docenten moeten zoekinstructies opnemen en verhelderen in hun lessen voordat leer