Doorgaan naar hoofdcontent

Ding 9 - Tussenstand

Schrijf over hoe je aankijkt tegen de ontwikkelingen die je tot nu toe hebt bekeken in relatie tot het nut ervan voor zowel de bibliotheek als voor privédoeleinden.
Ha, een schrijfopdracht, daar ga ik even voor zitten.

Om maar met dat stukje privé te beginnen. Door deze cursus heb ik de lol van het schrijven herontdekt. De weemoedige tienerdag-boeken ben ik gelukkig ontgroeit en ik haal nu energie uit leuke krabbels, liefst met een knipoog. De wereld van RSS feeds was nieuw en ik zie zeker het nut ervan, maar dan wel met mate graag. Met mijn alles-of-niets mentaliteit ga ik ook alle feeds die ik aanleg volgen en bezwijk dan zeker-en-vast onder een overkill aan informatie. Het gefreubel op flickr vind ik tijdsverspilling. Heel handig om een leuke diaserie aan je blog te kunnen koppelen, maar ik ga echt niet al m’n foto’s op het web gooien. Dat is trouwens iets waar ik me over blijf verbazen: dat zoveel mensen zoveel van zichzelf aan die wereldwijde wereld exposeren.

En dan het werk, kunnen wij als bibliotheken iets met dit alles? Nou, dat lijkt mij dus wel. Team Informatieservice heeft al een teamblog voor het uitwisselen van ervaringen en tips. Dat zouden alle teams kunnen doen, maar het kost natuurlijk wel weer tijd om zo’n blog te volgen en te gebruiken. Daarbij is mijn eigen team zo klein, dat het efficiënter is om tips&trucs even door het kantoor te roepen! Het principe van een blog en de mogelijkheid om reacties te plaatsen is iets dat we in meer digitale diensten moeten toepassen, bijvoorbeeld straks in Schoolbiebhengelo.nl. Interactie met de klant, dat is absoluut de toekomst.

RSS is natuurlijk een geweldige dienst. Bibliotheek Hengelo biedt al de mogelijkheid om feeds te nemen op de nieuwe aanwinsten, waarbij je voor alle verschillende genres en mediasoorten kunt kiezen. Maar weet de klant dat eigenlijk wel? En wordt het gebruikt? Behalve dat we als branche moeten leren om alle technieken als vanzelfsprekend toe te passen, zullen we ook heel sterk moeten inzetten op het zichtbaar maken van al dat moois.

Programma’s als flickr zijn handig om bijvoorbeeld diashows van activiteiten op onze website te plaatsen. Maar dan denk ik gelijk aan die meneer, die boos naar mij toe kwam nadat ik fotografe-rende gasten had rondgeleid. Hij zou een rechtszaak aanspannen als er ooit een foto van hem gepubliceerd zou worden. Ik ken scholen waar ouders een toestemming moeten ondertekenen. Doen ze dat niet, dan moet de fotograaf bij schoolactiviteiten goed opletten dat dat kind niet in beeld komt. Lastig, dus.

Maar hoe nu verder als bibliotheken? Het onderzoeksrapport van het Sociaal Cultureel Planbureau beschrijft duidelijke trends en geeft heldere tips om beleid op te maken. Volgens mij moet dat rapport bij elke directeur op het bureau liggen, om te zorgen dat de bibliotheken 10 jaar na nu beter ‘bij de tijd zijn’. Verder zijn er best mooie initiatieven in de branche om gebruik te maken van alle mogelijkheden. Collega Mark Deckers ziet bijvoorbeeld wel kansen om Aladin weer leven in te blazen. Hoe lang gaat het duren voordat één van zijn tips ook echt uitgevoerd wordt? We blinken immers niet uit in snelheid...

Het manifest 2.0 voor de bibliothecaris, dat ik bij Diabolo tegen-kwam, spreekt mij wel aan. Laten we dat als credo opnemen in ons werk en onze ‘Way of living a Librarian Life’.

Reacties

 1. Foto-rechten les 1: ;-)
  Je kan voor elke geuploade foto aangeven welke creative commons licentie je wil geven aan je eigen foto's. Hier de link: http://www.flickr.com/creativecommons/
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmm, mooie boel... De Al@dinmedewerkers waren wel enthousiast. De directeuren denk ik ook en toch en toch en toch weet ik dat het moeilijk is.....
  Toch maar de schouders eronder

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @stella: Heel goed, maar wie gaat dat controleren? Je plaatst gewoon een icoontje bij je foto en gaat er vanuit dat 'de wereld' zich daar aan houdt? Of kun je met een ego-feed ook gestolen foto's terugvinden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @mark: Hey Hay,
  Doe jij aan ego-feden of kom je gewoon elke dag even op bezoek? Ik zou dat laatste doen, want hier valt altijd wel wat te halen! Misschien dat mijn volgende post nog een bijdrage kan leveren?!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo,

  Per toeval op jouw blog gekomen. Ben nl. op zoek naar info over picasa dia serie toevoegen aan blog. Jouw informatie stond ook in het rijtje. Leuke blog. Grappig informatief. Krijg het overigens niet voor elkaar om foto's aan mijn blog toe te voegen in de vorm van een serie. Als je eens naar mijn blog wilt kijken, hier is het adres: http://tomrademakers.blogspot.com/

  groet,

  Tom

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Nederland Leest Grote Letters

Onlangs werd de titel voor de campagne Nederland Leest 2009 bekend gemaakt: Oeroeg van Hella Haasse. Vanaf eind oktober staan alle bibliotheken weer vol met die bekende pocketuitgave van deze debut-roman uit 1948. En iedereen denkt al na over activiteiten bij het thema, om weer zoveel mogelijk mensen in de bibliotheek en aan het lezen te krijgen. Want dat is toch het doel van deze campagne: heel Nederland leest hetzelfde boek en praat erover of doet er iets mee. Heel Nederland? Dus ook de mensen die - om welke reden dan ook - onze taal niet zo machtig zijn? Jazeker! Want vorig jaar konden bibliotheken ook een aantal exemplaren bestellen van een vereenvoudigde uitgave . Kortere zinnen, makkelijker woorden, grotere letter, eenvoudiger leesbaar. Mulisch voor beginners, zeg maar. Heel prettig voor die doelgroep laaggeletterden, die we zo graag met het lezen willen helpen. Maar hoe zit het dan met die ouderen, of slechtzienden, die afhankelijk zijn van onze collectie Groot Letterboeken ?