Doorgaan naar hoofdcontent

Wild op klassiek

Surfend naar een leuke docu voor de zaterdagavond ontdek ik een aflevering uit november van Het uur van de wolf over het Ricciotti Ensemble. Lachen! Daar heb ik als student ook in meegespeeld en mocht er zelfs als concertmeester eindigen. Ik was erbij toen we werden gefilmd voor het Klokhuis, maar dit is natuurlijk andere koek.

Het Ricciotti Ensemble is een symfonieorkest van jonge musici. Daar zijn er meer van, maar dit orkest heeft de ‘missie’ om op te treden voor publiek dat normaal gesproken niet met live klassieke muziek in aanraking komt. Daarom spelen zij veel - en voor het publiek vaak onverwacht - op straat, maar ook in gevangenissen en tbs-klinieken, voor daklozen, in asielzoekerscentra, in (psychia-trische) ziekenhuizen, in verzorgingstehuizen, op een plein of in een plantsoen. Daarnaast spelen ze alle soorten muziek. Van barok via popmuziek tot hedendaagse composities. Kortom, de tournees zitten vol muzikale en sociale avonturen. Zo reden wij onder politie escorte door de Bronx, schuilden we in een hospice voor Hurricain Bob en was in elke gevangenis I did it my way een groot succes.

De documentaire geeft een goed beeld van hoe dat werkt, zo’n tournee langs al die ongebruikelijke plekken en bijzondere mensen. Leuk om te zien dat sommige rituelen van toen nog steeds bestaan. Het is jammer dat je alleen flarden van optredens ziet, maar de reacties van het publiek komen des te meer aan bod en daar gaat dit verhaal ook over. De concertmeester van nu koos voor een vioolstudie in Wenen. Dan vind ik Bibliotheek Hengelo een goede tweede.

Saillant detail: deze van het web geplukte foto is uit ‘mijn’ tijd!

Reacties

  1. hey ex-ricciotti speler

    een geweldig ensemble is dit, het enthousiasme spat er altijd af. Afgelopen zomer waren ze in Hertme voor een optreden. Er speelden toen ook twee Hengelose meiden mee die ik ken. En daar heb ik dus leren jumpen in de pauze, het was nogal koud en door het jumpen werden we weer lekker warm. En natuurlijk door het wijntje na afloop.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, life is leuker dan op tv. Dat enthousiasme gaat wel eens ten koste van de kwaliteit, maar gezellig is het altijd wel.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Berlijn - Stadsbeer Schnute

Berlijn dankt haar naam en stadswapen aan de beer. Er doen veel verhalen de ronde over de relatie tussen beer en Berlijn. De meest overtuigende is de hypothese van onderzoeker Theodor Zell. Volgens Zell is de stad Berlijn gesticht in de buurt van een plaats waar zich veel beren ophielden, ter hoogte van de huidige Nederlandse ambassade . Dit was aan het eind van de twaalfde eeuw een ondiepe, vlakke plaats in de Spree. Ook beweert hij dat het woord Berlin vroeger 'bereplaats' beteken-de. En dat maakt z'n theorie geloofwaardig genoeg! Waar of niet, je komt de beer overal tegen. Niet alleen in alle soorten en maten op straat en in de souvenierswinkels, maar ook in het echt. Knuffelijsbeer Knut kennen we nu wel, dus die slaan we even over. In het hartje van de stad resideert in de berenkuil Am Köllnischen Park sinds augustus 1939 de enige echte Berlijnse stadsbeer. De vreugde na de feestelijke opening was van korte duur. De beren hadden zwaar te lijden tijdens de oorlog. All